Moj profil

Najčešće pogreške koje radite kad pečete meso

Većina nas (amatera u kuhinji) svoja kulinarska iskustva sakupljala je gledajući bake kako spravljaju razna jela i pomažući mami ili tati u kuhinji. To je možda i više nego dovoljno da biste postali dobri, ali vas ne spašava od jednostavnih pogrešaka od kojih čak i oni koji od kuhanja žive nisu izuzeti. Da biste izbjegli najčešće pogreške kod pečenja mesa, zbog kojih se slasni odrezak pretvara u žilavi, tvrdi i nejestivi komad, svakako pročitajte sljedeće savjete uz koje ćete bez puno drila doći do sočnoga grilla.

1. Meso se nije "odmorilo"

Gotovo svi odmah narežemo meso nakon što ga izvadimo iz pećnice, ali to je jedna od najčešćih pogrešaka kod pečenja mesa. Da bi meso ostalo meko i sočno, potrebno ga je ostaviti da se odmori prije rezanja i posluživanja. Vrijeme odmora ovisi o količini komada, a minimalno iznosi 10 minuta. Važno je imati na umu da se meso ne prestaje peći ni nakon što ga izvadite iz pećnice - unutarnja se temperatura diže još neko vrijeme. Tijekom "odmora" u mesu se stabiliziraju sokovi i zbog toga meso ostaje meko i sočno. Ako ga narežete prerano, sokovi iscure po tanjuru, a meso ostaje suho.

2. Pogrešno ga režete

Jeste li znali da način na koji režete meso ima velik utjecaj na njegov okus, sočnost, pa i oblik? Naime, meso se sastoji od mišićnih vlakana paralelno poredanih poput komada drva.

Jeste li znali da način na koji režete meso ima velik utjecaj na njegov okus, sočnost, pa i oblik?

Kako biste izvukli ono najbolje iz ove namirnice, potrebno je prvo identificirati mišićna vlakna i odrediti njihov smjer. Na nekim se komadima vlakna vide jasnije nego na drugima, pa dobro promotrite u kojem se smjeru protežu.

Ako to ne možete odmah uočiti, meso malo zarežite na rubu. Nakon što odredite smjer vlakana, meso prerežite pod pravim kutom okomito na mišićna vlakna. Okomitim rezanjem postići ćete skraćivanje vlakana, zbog čega će meso biti mekše i puno lakše za žvakanje. Upravo zato ispustit će više sočnosti, a njegov će okus biti potpuniji.

3. Niste ga začinili 

Pravi majstori u kuhinji znaju da su začini i priprema mesa jednako važni kao pečenje. Meso će imati bolji okus ako ga prije pečenja mariniramo u tekućini aromatičnih okusa i mirisa. Vegeta Natur grill specijali svakom dijelu mesa daju bolji okus, čine ga sočnijim i sprečavaju isušivanje, posebice pri grilanju i pečenju na tavi. Za siguran uspjeh koristite Vegeta Natur grill specijale, koje će svakom vašem jelu dati jedinstven okus u kojem će svi uživati. I dok tradicionalne metode mariniranja iziskuju i nekoliko sati pripreme, s Vegeta Natur grill specijalima postići ćete uspjeh kao kod klasičnih marinada. Konačni rezultat na vašem tanjuru bit će fantastično sočan odrezak prožet bogatim aromama.

4. Tava ili roštilj nisu vrući

Stavljanje mesa na nedovoljno zagrijanu tavu ili roštilj jedna je čestih grešaka koje radimo pri pečenju. Naime, zbog niske se temperature meso automatski zalijepi za površinu tave ili roštilja i počne dobivati neprivlačnu sivu boju. Upravo zato uvijek ga pecite na umjerenoj do visokoj temperaturi kako bi se njegova površina karamelizirala i dobila lijepu tamnosmeđu boju. Iza takve se boje krije sočan komad prožet intenzivnim okusima. Još bolje rezultate postići ćete ako meso namijenjeno za termičku obradu izvadite iz hladnjaka najmanje pola sata prije pečenja kako bi dostiglo sobnu temperaturu. To je važno kako biste izbjegli neravnomjerno pečeno meso, točnije - pečeno izvana i jedva zagrijano unutra.

5. Stalno ga okrećete

Osim nedovoljno ugrijane tave ili roštilja, stalno okretanje mesa još je jedan od razloga zbog kojih ne ispadne savršeno pečeno.

Vegeza Natur grill specijali svakom dijelu mesa daju bolji okus, čine ga sočnijim i sprečavaju isušivanje, posebice pri grilanju i pečenju na tavi.

Jednom kad odrezak stavite na tavu ili roštilj, najbolje ga je što manje okretati. Svakom je komadu mesa potrebno određeno vrijeme kako bi se dobro ispeklo i dobilo željenu koricu prije nego što ga okrenete na drugu stranu.

Kako biste bili sigurni da je vrijeme za okretanje, napravite jednostavan test – meso lagano pomaknite vilicom ili hvataljkom i provjerite je li zalijepljeno za tavu ili roštilj. Ako nije, vrijeme je da ga okrenete i ispečete drugu stranu, a ako se i dalje lijepi za površinu, to je znak da ga trebate pustiti da se peče još nekoliko minuta kako bi se lijepo karameliziralo.

Izvor: https://www.24sata.hr/

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.