Moj profil
Najslađi dan u listopadu - dan čokoladnih cupcakesa
Najslađi dan u listopadu - dan čokoladnih cupcakesa

Najslađi dan u listopadu - dan čokoladnih cupcakesa

Svi vole čokoladne cupcakese, male kolačiće u papirnatim košaricama, pa je sasvim razumljivo da i oni imaju svoj dan koji svakako obilježite u svojoj kuhinji ili omiljenoj slastičarnici.

Omiljeni američki kolačići koji nas osvajaju i okusom i izgledom svoje su ime dobili po malim, zemljanim šalicama u kojima su se nekad pekli. Iako se kolačići koji se peku u šalicama spominju još 1796. u kuharici "American cookery" Amelie Simmons, pravi su se cupcakesi (i imenom i načinom pečenja) pojavili tek u 19 stoljeću. Točnije, prvi recept za njih objavljen je 1828. u kuharici "Seventy-five receipts for pastry, cakes and sweatmeals" koju je napisala Eliza Leslie.

Cupcakes s kremom od marelica

Zanimljivo je da su danas maštovito šareni cupcakesi u prvo vrijeme bili obični i nimalo gizdavi te su se tek kao "stogodišnjaci", otprilike 1920. počeli pripremati s preljevom od šećera, vanilije ili čokolade. S vremenom su zahvaljujući ukrasima od kreme (frosting) te šarenim papirnatim košaricama, postajali sve ukusniji i sve ljepši, a s time i sve zastupljeniji kako u domovima, tako i u slastičarnicama, pekarnicama i kafeima.

Iako i drugdje, primjerice u Engleskoj postoje slični kolačići, u Europi su pravi američki cupcakesi postali popularni zahvaljujući kultnoj seriji „Seks i grad“, odnosno epizodi u kojoj Carrie i Miranda s posebnim uživanjem jedu cupcakese ispred kultnog kafea "Magnolia Bakery" u New Yorku.

Muffins

Šlag krema čokolada

Kakao mrvice

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.