Moj profil
Najukusnija zdravica uz najbolje recepte za Martinje
Najukusnija zdravica uz najbolje recepte za Martinje

Najukusnija zdravica uz najbolje recepte za Martinje

Iako su dobrodošli, za uživanje u Martinju ne trebate imati ni vinograd, ni vinski podrum. Pretvaranje mošta u vino proslavite u vlastitoj kuhinji uz dobro društvo, dobro vino i najbolja prigodna jela skuhana po coolinarikinim receptima.

Tek nakon što se buka oko berbe i prešanje grožđa stišala, početkom studenog, vinogradi ponovno ožive. Svaki vinogradar koji drži do sebe i svojeg društva započinje s pripremama za proslavu Martinja, odnosno krštenja mošta u vino, na kojem ne smije nedostajati ni jela, ni pića, ni humora i bučne zabave.

Krštenjem mošta u vino završava vinogradarska godina!

To nimalo ne čudi, jer krštenje mošta u vino je doista važan običaj s kojim u našem podneblju, a posebno u vinorodnim krajevima na sjeveru Hrvatske, već vjekovima tradicionalno završava vinogradarska kalendarska godina. Odvija se 11. studenog na dan sv. Martina, zaštitnika vinograda i vinogradara, koji je po narodnoj predaji ukinuo zabranu poganske svečanosti kojom se nekad slavilo sazrijevanje vina.

Za dobru zabavu dovoljni su dobra volja i dobro društvo, te k tome i Coolinarikini recepti koji će vašu proslavu učiniti još ukusnijom, veselijom i uspješnijom.

Po starom dobrom običaju, centralni događaj proslave Martinja je ceremonija krštenja tijekom koje biskup uz duhovite molitve i litanije, posipanjem soli krsti mošt u vino za stolom prepunim jesenskih plodova i tradicionalnih jesenskih jela, poput kiselog zelja s buncekom, različitih pečenja, te zlevke, orehnjače i primjerice makovnjače.

Jedite i pijte, svega se vžijte!

Naravno, na stolu, u počast sv. Martina je i to ne bez razloga, i nezaobilazna pečena guska. Naime, jako skroman sv. Martin nije želio postati biskup, te se kako bi to izbjegao sakrio u grmlje u kojem su se, na njegovu nesreću, našle i guske koje su ga svojim gakanjem i otkrile.

Zahvaljujući njima, svetac je mimo svoje volje postao biskup, a one su otada za kaznu na Martinjskom stolu. Zanimljivo je da o velikoj važnosti proslave Martinja u našem podneblju svjedoče i Križevački statuti, stari zapisi iz davne 1696. godine u kojima su osim ceremonijalnih molitvi i litanija i savjeti za organiziranje zabave i svekoliko ugađanje gostima. Baš kao i nekad, Martinje se i danas proslavlja uz obilje vina i bogatu trpezu, te zabavu i veselje koje traje do ranih jutarnjih sati. Stoga nimalo ne čudi što prigodna jako, jako duhovita ceremonija krštenja u Hrvatskom zagorju tradicionalno završava rečenicom mošt je pokršten, jedite i pijte, svega se vžijte, za tanec noge nabrusite i za mužiku vuha pripremite.

Pečena guska u čast sv. Martina!

Naravno, iako je dobrodošao, za uživanje u svim čarima proslave Martinja ne morate imati ni vinograd, ni vinski podrum. Za dobru zabavu dovoljni su dobra volja i dobro društvo, te k tome i Coolinarikini recepti koji će vašu Martinjsku proslavu učiniti još ukusnijom, veselijom i uspješnijom. Iako Martinjska zabava može biti slasna i vesela i bez tradicionalne guske, guska je ipak guska, pa se na radost gostiju veći trud uvijek isplati. Osim tradicionalne pečene guske s mlincima koja uvijek prolazi, gostima možete poslužiti i maštovitije kreacije kao što su to guska na turopoljski način sa slasnim prilogom od guščje iznutrice i kukuruzne krupice ili Martinjska guska s hajdinom kašom punjena nadjevom od kaše, jetrica, slanine i jaja.

Jela koja se dobro slažu s dobrom kapljicom

Na Martinjskom jelovniku su dobrodošla i jela koja ne samo da pašu uz vino, već se s njim i pripremaju, poput tradicionalnog vinskog gulaša ili maštovite gurmanske punjene pečenke u vinu, koja ujedinjuje okuse mesa, vina, začina i jesenjeg voća.

Kako se na proslavi krštenja sve vrti oko vina, a vino se savršeno slaže i s mesom divljači, nepca svojih gostiju možete raspametiti i a la wild Martinjem. Uz birana vina i nadahnutu zdravicu poslužite srnetinu na lovački ili nešto također fino, ali na žlicu, lovački ujušak, koji osim od srnetine možete spremiti i s bilo kojom drugom vrstom mesa koje nam dolazi iz šuma, proplanaka i livada. 

Kako Martinje treba i zasladiti, predlažemo vam da baš kao i nekad poslužite neki od tradicijskih kolača, primjerice jednostavnu, a finu Martinjsku zlevku ili Prekmursku gibanicu u kojoj se sa sirom stapaju jesenski okusi maka, jabuka i oraha.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.