Moj profil

Neki novi napici

Sve do prije par godina postojali su sokovi i frapei, pa vitaminske vode, danas se u bočicama kupuju čajevi i... juhice.

Trendovi u gastronomiji i prehrambenoj industriji, u posljednjih nekoliko godina, govore nam vrlo jednostavnu priču. Sve se više pije, a sve manje jede, točnije, sve se više srče, a sve manje žvače!       

Započelo je s juhicama koje se naručuju u čašama ili bocama i piju. Najpopularnija je ona od goveđih ili pilećih kostiju, jer, kako kažu, sadrži kolagen. (Shvatila sam da je to ono kad nam se juha želatinizira hladeći se.) Dalje, životinjski kolagen dobro čini ljudskom kolagenu. (Tko nije čuo za kolagenske kreme za lice!). Eto, čini se da je to jedan od glavnih razloga za veliku popularnost juha od kostiju, bilo goveđih, junećih ili pilećih.

Napici, bilo da se radi o juhi od povrća ili matcha čaju s bademovim mlijekom, moraju biti .

Priča ide dalje. Jela koja smo dosad jeli žlicom, sada pijemo slamčicom. Zanimljivo je da dok smo bili naučeni juhe, koje su se kuhale satima, jesti za obiteljskim stolom, danas se na tržištu nude već pripremljene u plastičnim bočicama ili tetrapaku. Naravno, gotova bistra juha je i ranije postojala, ali se koristila kod kuhanja, a ne kao piće koje pijuckamo tijekom cijelog dana.

Za one koji žele sami pripremiti juhu, na Internetu je sve više savjeta kako je skuhati i nakon toga preliti u plastične bočice, zalediti i vaditi po potrebi iz zamrzivača.

Nakon juhe od kostiju, trend se nastavio i sada imamo najrazličitije juhe koje se konzumiraju kao napitak. One od povrća poput cikle, mrkve, špinata, cvjetače, celera, s dodatkom voća, avokada, jabuke, naranče, uz neizostavne začinske biljke poput metvice, peršina ili bosiljka i začina kumina, curryja, paprike.

Juhice koje se piju i prodaju u malim plastičnim ili kartonskim bočicama namijenjene su službenicima i studentima, jer se jednostavno nose u torbi, kao i onima koji dugo putuju na posao i s posla. Ovisno o potrebama, neki ih doživljavaju kao osvježavajući napitak, neki kao predjelo, a neki i kao zaseban obrok.

Uz juhice, posljednjih nekoliko godina, glavni hit je kombucha čaj, napitak koji se priprema od istoimene gljive kombucha, crnog ili zelenog čaja, šećera i vode te uz dodatak voća radi okusa. Brojni stručnjaci ponavljaju pozitivne efekte kambuche na zdravlje, međutim, sve češće upozoravaju i na opasnosti kod pretjeranog konzumiranja te kod ljudi s određenim zdravstvenim problemima.  

Smoothieji i dalje vladaju toplijim dijelom godina, ali s približavanjem zime na scenu stupaju matcha latte i chai latte. Prvi se priprema s prahom zelog čaja matcha, a drugi s crnim čajem obogaćenim začinima poput anisa, cimeta, džumbira. Novost je da se ti čajevi ne pripremaju s vodom, već mlijekom. Druga novost je da se ne radi o kravljem mlijeku, pa čak ni onom od soje, već su u trendu mlijeko od badema, zobi, riže, kokosa. Od kravljeg mlijeka se spašavaju jedino jogurti i sve popularniji kefir.

Osnovni zajednički nazivnik svih ovih trendovskih napitaka, bilo da se radi o juhi ili čaju od matche je da moraju prije svega biti funkcionalni. Napitak nema zadatak da samo ugasi žeđ, osvježi nas ili ugrije, ovisno o godišnjem dobu, već mora sadržavati sastojke koje čine dobro našem organizmu.

Rezultati kojima raspolaže Mintel, tvrtka za istraživanje tržišta, govore da potrošači prije svega traže da napitak sadrži antioksidante (47 %), štiti moždane funkcije (40 %), ima antiupalna svojstva (35 %) te probiotike (30 %).

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.

Redovno održavanje je u tijeku.
Moguće su tehničke poteškoće.
Hvala na strpljenju, brzo smo natrag. :)