Moj profil

Od naranče do kumquata i natrag

Šetnja našim trgovinama i tržnicama uopće ne otkriva kakvih sve citrusa na svijetu ima. Naše se znanje svodi na desetak plodova i gotovo. Ali kad se čovjek upusti u citrus avanturu i krene listati knjige i šetati webom, nikad kraja.

Raznovrsne su biljke stigle otkrićem Amerika na stari kontinent. I povrće i voće. Rajčica, paprika, kukuruz, grah i krumpir, ali i ananas i avokado. Naranče, limuni i limete došli su drugim putem. Domovina im je Kina i jugoistočna Azija, a uzgajaju se od davnina.

Neke citruse pojedini autori priznaju za posebne vrste, dok ostali priznaju kao vrste samo tzv. primarne citrus vrste, drevne i moderne hibridne vrste.

U Europu je prvi donesen citron (Citrus medica) oko 350. godine prije Krista, po povratku silne vojske Aleksandra Velikog. Citron može biti dugačak i 30 cm, a slabog je limunskog okusa. Često se miješa s manjim i sočnijim – limunom. Nekad važan u medicini, simbol sreće u budizmu, danas se malo proizvodi i pomalo pada u zaborav.

Naranča, limun i limeta polako pronalaze svoj put i osvajaju svijet. Dolaze do Indije, pa do Perzije i napokon Mediterana. Grci ih nisu poznavali, a Rimljani su znali samo limun. Mediteran ih je prigrlio, pa ponovno poslao na put. Na drugo putovanje Kolumbo je, između ostalih biljaka, na karipsko otočje donio sjemenke naranče, limuna i limete. Klima na Haitiju bila je idealna za rast naranči, koje su Španjolci ubrzo raširili i na Floridu te Kaliforniju.

Današnje slatke naranče nastale su od gorke naranče koje najviše ima u Sevilli, gdje raste u drvoredima kao kod nas kesten. Od gorkih se proizvodi marmelada, koju posebno vole Englezi kad im nestane popularne marmelade od jagoda. Na Lastovu gorku naranču cijede po ribi poput limuna.

Pregled citrusa

Limeta izgleda poput malog, nedozrelog limuna. Miris joj je sličan limunu, ali ipak različit. Baš ta razlika čini je toliko posebnom. Plod je pun soka koji se različito koristi - od krema do koktela. Često se mali nezreli limuni prodaju pod limete.

Mandarina je ustvari nadimak za malu naranču koja je 1805.g. prvi put došla iz Kine u Englesku. U mandarine se često ubrajaju i ostale male naranče kojima se lako skida kora. To su satsuma iz Japana i klementina koja je alžirskog porijekla, hibrid između mandarine i gorke naranče iz Seville (uzgojio ju je Pere Clement, 1902. godine). Bez obzira što su kiselkastije i manje mirišljave od mandarine, prilično su se proširile i po našim tržnicama.

Tangerina, nazvana po marokanskom gradu Tangeru, najvjerojatnije je uzgojena u SAD-u krajem 19. stoljeća. A tu je i tangelo, križanac mandarine i grapefruita.

Grapefruit je rođen u 18. stoljeću u Novom Svijetu, križanjem naranče i daleko najvećeg citrusa, pomela. Gorkast je i teško se guli, ali je pun soka.

Kumquat izgleda poput male naranče. Donedavno su ga svrstavali u citruse. Nema koru kao ostali citrusi i, za razliku od drugih, može se jesti cijeli. Prije par godina počeo se pojavljivati i u našim trgovinama.

Calamansi je nastao od mandarine i kumquata. Mali citrus važan za filipinsku kuhinju. Da nema web stranica, tko zna kad bi ga vidjeli!

Citrusna situacija danas

Danas postoji tako veliki broj hibrida citrusa da ih je gotovo nemoguće sve pobrojati. Neke pojedini autori priznaju za posebne vrste, dok ostali priznaju kao vrste samo tzv. primarne citrus vrste, drevne hibridne i moderne hibridne vrste. Navode od 16 do 162 vrste. Drugi, pak, tvrde da ih se treba voditi kao jednu vrstu s velikim brojem varijeteta jer se genetski ne razlikuju dovoljno. Ali, zato imena ima napretek.

U Europu je prvi donesen () oko 350. godine prije Krista, po povratku silne vojske Aleksandra Velikog.

Tangors, Tangelo, Orlando, Minneola, Temple Orange, Ortanique, pa mandarinske limete kao što su rangpur, kusaie, otaheite, poznatije kao rangpur otaheite, koje nisu kisele kao rangpur. Kad naletite na yuzu, koji može rasti čak i u hladnom Tibetu, svakako ga kupite.

I da završim s uglijem. Ugli je citrus blizak tangelu (vidi mandarine), koji je hibrid mandarine i grapefruita, posve različit od roditelja, a velik kao pomelo. Teži skoro 1 kg, ali se, nažalost, uglavnom sastoji od debele kore koja se, srećom, lagano guli kao i mandarina. Pa sad se snalazite!

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.