Moj profil

Petit four, najslađi finger-food

Petit four, poznati i kao minjoni, mali su, ukusni kolačići koji imaju i zanimljivu povijest, koja nam otkriva da je prvi koji je u njima uživao bio veliki Napoleon.

Naime, u 18. stoljeću, u Francuskoj, u vrijeme kad su se počeli peći, postojale su samo ogromne peći s velikim pećnicama za pečenje kruha i velikih pečenja kojima je trebalo podosta vremena i da se zagriju i da se ohlade.

Na sreću svih ljubitelja XXS slatkih kreacija, nekom je vrlo marljivom i snalažljivom, ali i vrlo ekonomičnom pekaru ili kuharu palo na pamet da to vrijeme iskoristi za pečenje kolačića kojima je potrebna mnogo manja temperatura nego kruhovima i pečenju.

Keks minjoni

Prema nekim izvorima prvi koji ih je počeo peći bio je kuhar velikog Napoleona, koji ih je naprosto obožavao i učinio vrlo modernima na čajankama pripadnika europskog visokog društva.

Damski kolačići

Petit four kolačići su postali još popularniji i dostupniji svima u drugoj polovici 19. i početkom 20. stoljeća kad su se diljem Europe, po ugledu na kavane u kojima su dominirali muškarci počela otvarati okupljališta za žene, slastičarnice, čajane i kafei. U njima su se uz različite napitke, kavu, čajeve, čokoladu, likere, desertna vina i primjerice limunadu servirali i damski petit four kolačići koji su zbog svojih finih sastojaka i zahtjevne izrade bili i vrlo skupi.

Minjoni

Primjerice, u Njemačkoj se u kuharicama onog vremena u poglavljima posvećenim petit four kolačićima posebno navodili recepti za one koji stoje 3, odnosno  5 novčića. Petit four kolačići popularni su i danas, posebno u barovima širom Italije, u kojima su najomiljeniji canolini, rolice od tijesta punjene čokoladom ili kremom od sira, te baba, kuglice od tijesta natopljene rumom ili nekim drugim alkoholnim napitkom.  

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.