Moj profil

Pileća juhica, jelo i/ili lijek?

Pileća juha je više od običnog jela. Njome se dočekuju putnici, liječe bolesnici, tješe djeca i starci, okrepljuju trudnice.

Ako postoji jelo koje je istovremeno lijek, onda je to svakako pileća juhica! Ona je izraz ljubavi i želje da pomognemo i zaštitimo one koje najviše volimo, zato se ne jede u restoranima, nego isključivo u obiteljskim kuhinjama.

„Pileća juhica“ zvuči nježno i obećavajuće, s mekanim „ć“ u prvoj riječi i deminutivom u drugoj! Netko voli reći kokošja, ali bez obzira što narodna, u kojoj ima puno istine, kaže „stara koka, dobra juha“, danas je staru koku vrlo teško naći!

U židovskoj tradiciji se za pileću juhu tvrdi da se radi o penicilinu.

Poznajući što vole i jedu moji sunarodnjaci, pretpostavljam da se na većini stolova pileća juha prosječno nađe jednom tjedno.
I tu strast dijelimo s ostatkom svijeta.

Nema kontinenta na kojem se ne priprema pileća juha. U nedavno izašloj knjizi, „The Chicken Soup Manifesto“, mlada chefica Jenn Louis, sakupila je i probale recepte sa svih strana svijeta. Zasad još nisam probala nijedan recept iz knjige, ali zima je duga...

Nakon prvog čitanja, (da, da, i recepti mogu biti ozbiljna literatura?!) jedva čekam probati alžirsku Shorbu Baidu. Osim što se priprema sa slanutkom, na kraju se umiješa žumanjak, koji juhi pruža svilenkastu notu.

Mali tekst koji opisuje sliku

I juhe iz Etiopije zvuče vrlo primamljivo. Ye Ocholoni Ina Doro Shorba, u receptu skriva maslac od kikirikija i grubo narezani kikiriki.

Osim tih, za nas, neobičnih sastojaka, skoro da ne postoji pileća juha bez osnovnog trojstva, luk-mrkva-celer. I dok kod nas često na tome i ostane, u jugoistočnoj Aziji je nedopustivo kuhati bez fish umaka i đumbira, često i kokosovog mlijeka, u Japanu bez suhih gljiva i algi, u Kini bez soja umaka.

Mali tekst koji opisuje sliku

U Aziji su pileće juhe uglavnom bistre, a brojni sastojci se dodaju sirovi u već kuhanu juhu, poput mladog luka, korijandera, tvrdo kuhanih jaja, algi, sezama. Kako bi dobile na svježini, često se dopunjavaju đumbirom i limunskom travom.

Većina pilećih juha sa Srednjeg istoka su prekrasne žuto-narančaste boje, koju im daju kurkuma i šafran, a u koje se često ukuhavaju slanutak i leća. Na Bliskom istoku biraju jogurt, kopar i metvicu.

Mali tekst koji opisuje sliku

U židovskoj tradiciji, gdje se za pileću juhu tvrdi da se radi o penicilinu, pripremaju se slavne matzo balls, velike knedle od beskvasnog kruha azim. U knjizi Jenn Louis postoji prekrasan židovski recept za pileću juhu s knedlama od pilećeg mesa.

Mali tekst koji opisuje sliku

Južnoameričke juhe često među sastojcima imaju agrume, grejp, ali još češće limetu, bijeli ili žuti kukuruz, bundevu, krumpir ili batat i chili svih vrsta, koje većina od nas, ne samo da nije probala, nego ne zna ni izgovoriti.

U skandinavskim i srednjoeuropskim zemljama, pileću juhu vole gustu s dodatkom vrhnja.

Od mesa se može koristiti svaki dio pileta, prsa, bataci, krilca, sa i bez kože, ostaci u obliku vrata i kostiju, kao i ostaci pečenog pileta. Slavni francuski „poule au pot“, što drugo ne znači do „koka u loncu“, podrazumijeva kuhanje čitavog pileta u komadu. A, za naš domaći eingemachtes, bit će nam dovoljne pileće iznutrice i nogice.

Mali tekst koji opisuje sliku

Ako ne volite masne juhe, dovoljno je da kuhanu juhu procijedite i ostavite preko noću u frižideru. Na vrhu će se skupiti sloj masnoće, koju možete baciti, ali i iskoristiti za prženje krumpira i ostalog povrća. Chefovi vole reći da se radi o „zlatnom sastojku“.

Mali tekst koji opisuje sliku

Kako bi pileća juha zasitila, često se na kraju ukuhava riža, knedle od griza, brašna ili krušnih mrvica, jednostavna tjestenina od pšeničnog ili rižinog brašna, kao i punjena tjestenina, poput talijanskih „tortellina“ i ruskih „pelmena“.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.