Moj profil

Pogled u smočnicu

Koliko vaša smočnica stvarno ima mjesta? Treba li vam više polica, ima li mjesta na podu, da li bi se neke namirnice mogle rasporediti u kutije, objesiti za kukice i trebaju li vam novi pomoćni elementi za skladištenje namirnica?

Kakav je vaš pogled u smočnicu i kada ste zadnji put u nju zavirili? Hvata li vas jeza pri samoj pomisli na to? Jeste li od onih koji u polumraku pružaju ruku opipavajući za željenom namirnicom, nadajući se kako se neće baš na vas srušiti sadržaj cijelog regala? Ili bar ne danas? Možda ste visokoorganizirana osoba koja svaki kutak kuće ima pod kontrolom, stvari i zalihe poslagane abecednim redom i redovito ažurirane?

Dobrom organizacijom smočnice stvorit ćete mjesto i za one namirnice koje su dosad stvarale nered raspoređene po drugim prostorijama.

U svakom slučaju, u današnjem nedostatku životnog prostora sretni ste što uopće imate smočnicu, a mi ćemo vam dati nekoliko praktičnih savjeta pomoću kojih smočnica više neće biti crna rupa vašega stana koja guta dragocjene zalihe hrane.

Prizivamo red

Prizivamo red, ali samo prizivanje nam neće puno pomoći. Postoje neke isprobane metode kojima će naša smočnica postati kraljevstvo zaliha hrane.

Prizivamo red i pozivamo vas na veliko spremanje! E, tako već može. Slijedite 10 koraka do uredne i organizirane smočnice:

 1. Sada je vrijeme da stvorite plan. Koliko vaša smočnica stvarno ima mjesta? Je li prostor optimalno iskorišten? Treba li vam više polica, ima li mjesta na podu, da li bi se neke namirnice mogle rasporediti u kutije, objesiti za kukice i trebaju li vam novi pomoćni elementi za skladištenje namirnica (primjerice kutije)?
 2. Ispraznite sve police i površine smočnice.
 3. Očistite namirnice i obrišite police.
 4. Stvorite plan skladištenja: pametno je teže namirnice staviti na dno, istovjetne namirnice jednu iza druge da uvijek imate dobar pregled i znate čime raspolažete.
 5. U kategorizaciji otiđite još dalje i namirnice razvrstajte u one koje svakodnevno koristite (primarne) i one koje koristite rjeđe. Svakodnevne namirnice neka vam budu dostupnije.
 6. Označite na policama koje namirnice su na njima (primjerice brašno, tjestenine, riža).
 7. Dok reorganizirate vašu smočnicu, napravite popis namirnica koje nedostaju, pa predvidite mjesto i za njih.
 8. Bez žaljenja pobacajte sve namirnice koje ne koristite duže vrijeme ili im je istekao rok trajanja.
 9. Razmotrite i premještanje djela vaših zaliha. Ono što upotrebljavate rijetko ili čega imate previše premjestite u podrum ili garažu.
 10. Sitne namirnice, poput praška za pecivo, vanilin šećera, aroma, cimeta ili začina, smjestite u kutiju na policu.

Ekstra savjet: ukoliko u smočnici držite sredstva za čišćenje, osobnu higijenu, toaletni papir, ubruse i salvete, odijelite ih od hrane pregradama ili zasebnom policom.

A u smočnici je...

Ukoliko u smočnici držite sredstva za čišćenje, osobnu higijenu, toaletni papir, ubruse i salvete, odijelite ih od hrane pregradama ili zasebnom policom.

Nije svejedno ni koje namirnice ćete pohraniti u svoju smočnicu. Naš popis bi izgledao ovako:

 • voda, sokovi, trajno mlijeko (donja polica)
 • krumpir
 • džemovi, konzervirano voće i povrće, obavezna pasirana rajčica, suho voće i plodovi (lješnjak, badem, grožđice, šljive, marelice...)
 • tjestenine, riža, griz, müesli, keksi
 • klasika: ulje, brašno, šećer, vanilin šećer, pudinzi, prašak za pecivo
 • kava, čajevi, začini...

Nešto smo i ispustili, ali bilo bi dosadno kada bi vam baš sve otkrili. Vaše zalihe prepuštamo vašoj mašti i ukusu. Bitno je da smočnica vas i vaš novčanik drži podalje od trgovine bar neko vrijeme.

Prednosti dobro organizirane smočnice

Prije prednosti, istaknut ćemo mane loše organizacije. Da li vam se ikada desilo da usred pripreme kolača otkrijete da na ''lageru'' nemate onaj samo vaš tajni sastojak koji mu daje ekstra aromu? Jeste li ikada u nedjelju navečer morali sjesti u automobil u potrazi za otvorenom trgovinom? Ili otkazati ručak jer vam je ponestalo glavnog sastojka za koji ste bili sigurni da se nalazi na gornjoj polici vaše smočnice? Svaki “da” na neko od prethodnih pitanja alarmno je crveno svjetlo koje poziva na akciju.

Uz već nabrojane mane deorganizacije, prednost dobre organizacije jesu ušteda vremena, novca (benzina kojeg trošite na nabavke, namirnica koje su uslijed neprikladnog ambalažiranja propale ili im je istekao rok trajanja, kupovanja namirnica po višim cijenama u trgovinama koje rade, primjerice, kasno navečer, nedjeljom ili su vam jednostavno lokacijski najbliže) i živaca. Dobrom organizacijom smočnice stvorit ćete mjesto i za one namirnice koje su do sada stvarale nered raspoređene po drugim prostorijama.

Ideal kojem težimo, stjerani u sve manje životnog prostora, jesu da nam sve stvari budu na svom mjestu, u vidnom polju kad god nam zatrebaju i uz to zadovoljavaju estetska načela kakva smo nametnuli našem domu. Nemojte više čekati preseljenje u svoj savršeni dom kako bi imali red, dovoljno ormara, veću garažu i manje bespotrebnih stvari. Učinite veliki zaokret već danas i “stavite pravu stvar na pravo mjesto”.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.

Redovno održavanje je u tijeku.
Moguće su tehničke poteškoće.
Hvala na strpljenju, brzo smo natrag. :)