Moj profil

Prepustimo se začinima, svježim i suhim!

Začini se koriste u kulinarstvu oplemenjujući jela, u medicini zbog ljekovitih svojstava i u kozmetičkoj industriji. Unatoč niskoj hranjivoj vrijednosti, začini igraju važnu ulogu u našoj prehrani, dajući ton i zaokružujući dojam jela.

Začini se koriste u kulinarstvu oplemenjujući jela, u medicini zbog ljekovitih svojstava i u kozmetičkoj industriji. Unatoč niskoj hranjivoj vrijednosti, začini igraju važnu ulogu u našoj prehrani, dajući ton i zaokružujući dojam jela.
Stoga se mnogi odlučuju uzgajati začine u vrtu kao ukras među drugim kulturama ili u posebnim začinskim gredicama, u posudama na balkonu ili na prozorskoj klupici posađene u manje teglice.
Onako kako nam to uvjeti dozvoljavaju, bitno je da ih uvijek imamo pri ruci. Primjenom začina najjednostavnije jelo može postati festival mirisa i okusa. Njima možemo učiniti totalni "makeover" poznatim jelima koja su nam pomalo dosadila. Začini su nam uvijek dragocjen saveznik u kuhinji.

Svježi i suhi

Najfiniji su svježe ubrani začini, koji će dati aromu jelu i ostaviti mirisni trag u cijelom domu. Međutim korištenje svježih začina iz mnogih razloga nije uvijek moguće. Neki začini su sezonski i potrebno ih je pohraniti za period kada nam nisu dostupni, neki egzotični i ne uspijevaju u našem podneblju. Zato je pored svježih začina potrebno začine sušiti i kada nismo u mogućnosti koristiti svježe začine, poslužiti se potonjim.

Osušene začine zbog intenzivne arome gotovo uvijek dodajemo početkom kuhanja, a svježe začine čuvamo za sam kraj pripreme jela.

Sušenje

Osim kupovine začina u specijaliziranim ili običnim trgovinama, možemo ih i sami uzgajati ili ih naći u prirodi. Kod ovog zadnjeg je važno da je površina s koje je začin ubran, nezagađena. Prije sušenja začine valja oprati i dobro osušiti kako ne bi istrunuli.

Idealni uvjeti za sušenje začina postižu se postavljanjem bilja na prozračno mjesto. Pri tom začinsko bilje ne smije biti direktno izloženo suncu. Najvažnije je zapamtiti  da ćete od začina izvući najviše i najbolje osušite li ga netom nakon branja u za njega optimalnom trenutku.

Primjena suhih začina

Kao što smo već zaključili, svježe začine je u najvećem broju slučajeva moguće nadomjestiti onim suhim, uz nekoliko naputaka:

  • Imajte na umu da se aroma začinskog bilja mijenja sušenjem, uslijed procesa isparavanja esencijalnih ulja.

  • Sušeni začini su puno snažniji od svježih i većina kuhara preporučuje trećinu do polovine količine koja inače otpada na svježi začin.
    Najbliže univerzalnom pravilu ćete biti ukoliko žlicu svježeg začina zamijenite žličicom, tj. čajnom žlicom suhog. Ukoliko jelu dodate jednaku količinu suhog začina, jelo će biti ili prezačinjeno i pikantno ili neukusno. Zanimljivo je da neki začini, poput bosiljka i peršina, sušenjem gube na aromi, dok primjerice origano sušenjem postaje intenzivniji.

  • Kada smo jednom osušili začine, njih u suhom stanju zbog intenzivne arome gotovo uvijek dodajemo početkom kuhanja. Svježe začine, suprotno od toga, čuvamo za sam kraj pripreme jela. Mljevene začine u jelo dodajemo u zadnjoj trećini pripreme jela, onda kada bi dodali i svježe začine ili čak koji trenutak ranije. Dakle, ukoliko jelu dodajete “nježne” začine, učinite to krajem pripreme, kako se ne bi posve “utopile” i izgubile u jelu, dok ćete intenzivnu aromu začina “omekšati” dužim kuhanjem.

  • Suhi začini će vremenom izgubiti svoju aromu i miris, zbog čega se valja pridržavati uputa o preporučljivom roku trajnosti pojedinog začina, čuvati ih što bolje zatvorene na suhom, tamnom i hladnom mjestu.

  • Prvu pomoć i reanimaciju odstajalim suhim začinima, čija je aroma izblijedila možete dati kratkim prženjem na tavi bez ulja.

Začini u našoj kuhinji?

Začini koji se u nas najčešće koriste prilikom pripreme jela, neki i na dnevnoj bazi, jesu: lovor, ružmarin, celer, peršin, majčina dušica, mažuran, matičnjak, timijan, metvica, chili papričica, papar, bosiljak, kadulja, kopar, korijander, lavanda, vlasac i dr.
Na našim kuhinjskim policama i hladnjacima sve su češće prisutni i: kapari, gorušica, hren, klinčići, šafran, kajenski papar, anis, cimet, muškatni oraščić, kardamom, kurkuma, ingver, i dr.

Primjenom začina najjednostavnije jelo može postati festival mirisa i okusa.

Neke biljke tek sušenjem razviju svoju aromu, posebice one s velikim udjelom eteričnih ulja. Bilje poput majčine dušice, papra, ružmarina, kopra, chili papričica i češnjaka možemo čuvati i u maslinovom ulju, a onda tako međusobno prožetim sastojcima oplemenjivati i začinjavati jela, primjerice salate.

Zaključujemo, usprkos tome što kad god imamo prilike koristimo svježe, netom ubrane začine, suhi začini igraju vrlo važnu ulogu u modernom kulinarstvu. Osim što korištenje sušenih začina nije ograničeno zbog vremena dospijevanja, suhi začini nam omogućavaju pripremu egzotičnih jela s nama geografski nedostupnim svježim začinima.

Začini mogu biti izvrsni kulinarski suputnici. Koristite ih smjerno, znalački, ali i razigrano i smjelo. Uzgajajte, berite, uživajte, sušite i oplemenjujte svoja jela začinima!

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.