Moj profil

Riža ili vodena trava?

Jeste li kušali crnu ili divlju rižu, najhranjiviju među svim rižama, koja je tako hranjiva i ukusna, da uopće nije važno što ona nije riža već vodena trava?

Hrana Indijanaca!

Zrna crne ili divlje riže su zapravo sjemenke vodene trave koja odavna uspijeva u srednjoj i sjevernoj Americi i južnoj Kanadi. Osim što sadrži otprilike dvostruko više bjelančevina od sorti "prave" riže, sadrži i mnogo više minerala i elemenata u tragovima, natrija, kalcija, kalija, magnezija, željeza i fosfora, te vitamina E, B1,B2 i B6.

No, osim po hranjivosti, crna riža je dominantna i po svojem aromatičnom orašastom okusu, posebno ako je uzgojena prirodno, u čistoj vodi i brana ručno, na način na koji su je nekad iz svojega kanua brale indijanke. Za uživanje u njenom delikatesnom okusu crnu rižu treba kuhati u 3 puta više lagano posoljene vode, na laganoj vatri i do sat vremena, odnosno, dok otprilike 2/3 zrna ne pukne i pokaže svoju bijelu, meku unutrašnjost.

Ukusna i skupa delikatesa!

Naravno, ta, u pravom smislu divlja riža koja je zvijezda kuhinja u kojima caruju vrhunski kuhari, ima i svoju cijenu, pa se u trgovinama ona uglavnom može kupiti pomiješana s nekom od integralnih vrsta riže koje se također dulje kuhaju.

Zbog svojeg aromatičnog okusa, divlja riža, sama ili pomiješana, daje posebnu notu tradicionalnim ili novim jelima od ove namirnice. Primjerice, odlično se slaže s orašastim plodovima posebno u raznim salatama, rižotima i drugim jelima obogaćenim bademima, orasima, ali primjerice i sušenim voćem. Savršena je i u kombinaciji s gljivama, primjerice u krem juhama, jelima koja se spremaju s kokosovim mlijekom, primjerice curry-jima, te u nadjevima za pečenu perad, posebno ako se radi o patki, te kao prilog mesu divljači.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.