Moj profil
Ružmarin
Ružmarin

Ružmarin

14.8.2018.DoraBabic

Osim u kulinarstvu, ružmarin se sve češće koristi i u narodnoj medicini, ali i primjerice kao osvježivač zraka. 

O začinu

Ružmarin (Rosmarinus officinalis) je jedna od najcjenjenijih mediteranskih biljki prepoznatljivog toplog i gorkastog okusa pa je stoga idealan začin za razne juhe, variva,  umake, pečenja i mesna punjenja.Najčešće se upotrebljava u mediteranskim kuhinjama poput talijanske, španjolske i naše primorske i dalmatinske kuhinje, ali je danas i sve rašireniji začin diljem svijeta.

Uporaba u kulinarstvu

Iako se u našim obalnim područjima nalazi uglavnom u svježem obliku, ružmarin kao začin je ipak najčešće prisutan kao cjelovit, osušen listić biljke.

Obzirom da takav posjeduje najjača svojstva, najbolje ga je prilikom pripreme jela dodavati na kraju, kako bi termička obrada bila minimalna, budući da sve dulje vrijeme kuhanja/pečenja dovodi do gubitka njegovih svojstava.
S druge strane, ukoliko vas u jelima zanima samo njegova karakteristična aroma i okus, ružmarin se treba kuhati što dulje u jelima kako bi ona u potpunosti poprimila njegov mediteranski „štih“.

shimmer fallback

Prilikom korištenja ružmarina u kulinarstvu poželjno ga je nasjeckati na manje komadiće budući da listići vrlo često znaju biti prilično tvrdi i oštri pa kao takvi i neugodne teksture pri konzumaciji.

Vrste jela

Svježi ružmarin

Pečena janjetina

Kod pripreme pečenja najbolje je ružmarin dodati kao cijelu grančicu s eventualnim drugim sušenim začinskim biljem odmah na početku pečenja.

shimmer fallback

Marinada od plave ribe

Prilikom pripreme riblje marinade, svježi ružmarin se dodaje zajedno s ostalim suhim začinima pri samom kraju termičke obrade kako bi se u zadnjih par minuta jelom proširila mediteranska aroma.

Sušeni ružmarin

Kokoš na brodet 

Za pripremu umaka sušeni ružmarin

shimmer fallback

najbolje je pomiješati sa svim ostalim začinima u jelu te pirjati zajedno s lukom i češnjakom kako bi se njegova aroma maksimalno ispolila.

Pečeni povrtni štapići s umakom

Sušeni ružmarin također se može odlično iskoristiti kao začin pečenom povrću umjesto soli pa se tako za pripremu pečenog krumpira marinira s uljem prije pečenja i kao takav termički obrađuje.

Za više inspiracije pogledajte www.zacini-inspiracije.hr

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.