Moj profil
Sam svoj mljekar: Naučite kako izraditi mliječne proizvode
Sam svoj mljekar: Naučite kako izraditi mliječne proizvode

Sam svoj mljekar: Naučite kako izraditi mliječne proizvode

Mliječni proizvodi pripremljeni kod kuće intenzivnog su okusa osnovne namirnice budući da ne sadrže nikakve aditive, stoga nam pružaju veliku mogućnost izbora različitih dodataka kako bi pripremili proizvod po vlastitom ukusu. 

U današnje vrijeme na policama dućana i supermarketa možemo pronaći najrazličitije mliječne proizvode – ovisno u udjelu masti, šećera, dodataka, okusa ili pak obzirom na određenu intoleranciju hrane (laktoza) – stoga je ponekad vrlo teško odabrati ono za nas najbolje i najukusnije. Na sreću, uz dovoljno volje i vremena, mliječne proizvode je prilično jednostavno pripremiti samostalno, u udobnosti doma te na taj način sam odabrati sastojke i vrstu mliječnog proizvoda koji želimo konzumirati.

Mlijeko

Najjednostavnija mlijeka za pripremu kod kuće su ona biljna, budući da ne ovisimo o proizvodnji domaćih životinja prilikom njihove pripreme. Sva biljna mlijeka (zob, badem, riža, kokos) se pripremaju na sličan način. Namirnica se pusti odstajati u vodi otprilike 12 sati te se potom stavi u blender/multipraktik s vodom (omjer je otprilike 3 šalice vode na 1 šalicu namirnice) te miksa dok se ne dobije konzistentna tekućina, a nakon toga procijedi 2 puta kroz gazu.

Domaće kokosovo mlijeko i brašno - helena1988

U tako pripremljeno mlijeko možemo staviti različite dodatke poput vanilije, meda, cimeta, kakao praha, agavinog sirupa i sl. te potom još jednom procijedi. Važno je prilikom pripreme ne pretjerati s količinom budući da ovo mlijeko nema konzervansa te mu je trajnost u hladnjaku otprilike 3 dana.  

Čestice sirovine koje ostanu mogu se koristiti kao dodatak u kolače (npr. rafaello) i/ili žitarice za doručak.

Jogurt

Jogurt se može pripremiti kod kuće i od biljnog i životinjskog mlijeka na dva načina – s kiselim mlijekom ili jogurtom koji sadrži "žive bakterije". Oba načina zahtijevaju isti način pripreme osim što kiselo mlijeko možete pripremiti sami kod kuće na način da svježe, neprokuhano mlijeko ostavite da odstoji 24 sata na sobnoj temperaturi.

Domaći gusti jogurt - Amela-Bozkurt

Potom prokuhajte 1 l mlijeka te pustite da se ohladi dok ne bude mlačno. U mlijeko dodajte 2 jušne žlice kiselog mlijeka ili čvrstog jogurta sa živim bakterijama (L. Casei, Bifidus, L. Acidophilus, L. Bulgaricus, S. Thermophilus), promiješajte, ulijte u staklenku, zamotajte u kuhinjsku krpu te ostavite da odstoji otprilike 24 sata na sobnoj temperaturi. Domaći jogurt u hladnjaku može kao i mlijeko stajati otprilike 3 dana.

U slučaju da poželite voćni jogurt, potrebno je dodati 1 čajnu žličicu izblendanog voća po želji.

Kefir

Domaći kefir priprema se na sličan način kao i jogurt, s time da su nam za pripremu kefira potrebna kefirna zrnca koja se mogu kupiti u specijaliziranim trgovinama ili putem interneta. Također se može pripremiti od bilo kojeg mlijeka, i prilikom dodavanja kefirnih zrnaca ono ne smije biti vruće.

Za litru kefira potrebno je u litru mlijeka dodati 4 jušne žlice kefirnih zrnaca i ostaviti 24 sata da odstoji na sobnoj temperaturi. Potom se procijedi kroz gazu i ulije u staklenku. Budući da kefir nastaje procesom zrenja, što dulje odstoji, to je trajniji stoga ga se može i nakon cijeđenja ostaviti još nekoliko dana neotvorenog da odstoji kako bi mu se produljila trajnost. Budući da se fermentacijom, odnosno zrenjem smanjuje količina laktoze u proizvod, kefir je odličan za one oboljele od intolerancije na laktozu.
Samostalnom pripremom mlijeka, jogurta ili kefira imamo mogućnost sami odabrati osnovnu namirnicu koja će dati okus proizvodu, kao i eventualne dodatke i zaslađivače kako bi bili sigurni da smo konzumirali ono što je najpotrebnije vlastitom organizmu.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.