Moj profil
Slanutak
Slanutak

Slanutak

Slanutak je jedna od čestih namirnica u prehrani vegetarijanaca i vegana zbog svojega visokog sadržaja proteina.

O slanutku

Slanutak (Cicer arietinum) biljka je iz porodica mahunarki (Fabeaceae), a karakteristična je za južna područja, posebice južnu Aziju, otkuda je rasprostranjena na područje Mediterana i južne Europe odnosno sjeverne Afrike. Pripada skupini leguminoza, što znači da plodovi rastu unutar ljuske nalik na mahunu te svaka takva ljuska sadrži 2 – 3 okrugla ploda krem boje koji postaju dostupni nakon što se ljuske osuše.

Priprema slanutka za uporabu u kulinarstvu

Zrna suhog slanutka iznimno su tvrda i čvrsta, zbog čega ih je nemoguće konzumirati u takvom stanju. Najjednostavnije je koristiti slanutak iz konzerve jer je on već prošao termičku obradu te se kao polugotovo jelo skuha već za 10-ak minuta i može se koristiti za daljnju pripremu.

Slanutak je jedna od čestih namirnica u prehrani vegetarijanaca i vegana.

Ako se pak koristi sirovi slanutak, bolja je opcija namakati ga u vodi 12 – 24 sata. Ako se nakon 12 sati neće termički obrađivati, dobro je promijeniti vodu te nastaviti namakati ga do 24 sata. U oba slučaja neka se kuha u istoj vodi u kojoj se namakao, uz daljnji dodatak vode ako je potrebno, do 2 – 3 prsta iznad površine zrna slanutka. Takav slanutak skuha se za oko 30 minuta.
Lošija je opcija kuhati sirovi nenamočeni slanutak, tada je vrijeme kuhanja dulje od sata.
I konzervirani i suhi slanutak mogu se koristiti za ista jela.

Odabir i čuvanje

Prilikom odabira suhog slanutka važno je voditi računa o tome da su sva zrna podjednake krem boje te da nema tamnih zrna koja su indikator starosti i pokvarljivosti. Mogu se čuvati u kutiji bez zraka na suhom, hladnom i tamnom mjestu do godine dana. Za čuvanje konzerviranog slanutka slijedite upute na pakiranju.

Vrste jela

Slanutak danas najčešće povezujemo s istočnjačkom hranom koja je sve popularnija i u našoj kuhinji, poput humusa i falafela. Malo je poznato (pogotovo u kontinentalnom dijelu) da se slanutak kod nas često kultivira u priobalnom području te vrlo često koristi u salatama i varivima.

Humus s bundevom
Osim uobičajenog humusa, u kojem su uz slanutak kao glavni sastojak prisutni i začini, osnovnom humusu mogu se dodati različite druge namirnice te zajedno sa slanutkom, začinima i tekućinama pomiješati u multipraktiku.

Šarena salata od slanutka
Ako slanutak pripremamo „na salatu“, kuhani se dodaje sa svim ostalim sastojcima salate (proizvoljno ili prema određenom receptu) te začini po želji.

Falafel
Za pripremu falafela slanutak se koristi na gotovo identičan način kao i humus, samo što se dodaje nešto manje tekućine te na drukčiji način oblikuje jelo. Za falafel se može koristiti i nekuhani slanutak (konzerviran ili namočen), ali je u tom slučaju potrebno zaista pripaziti da se falafel dobro ispeče jer je sirovi vrlo teško probavljiv.

Varivo od slanutka i blitve
Za pripremu variva slanutak se koristi uobičajeno kao i druge žitarice (u ovom se jelu ne kuha prije pripreme samog jela), dakle nakon pirjanja dodaje se u posudu, prelijeva vodom te kuha do željene teksture.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.