Moj profil

Slasna variva kakva još niste kušali

Svakom jelu onaj 'AHA' efekt daje začin koji priču može zaokružiti u cijelosti. Odabir pravog začina i količine koja se dodaje prstohvatom ili žličicom znači uspjeh i oduševljenje za stolom i pitanja Što je to što ga čini tako mmmm?!

Začini uspješno spojeni s namirnicama na najbolji način ističu aromu, okus i boju jela


Papar je sigurno uz sol jedan od najzastupljenijih začina širom svijeta. Gotovo da nema jela u kojem nije prisutan od predjela pa do čak deserta.  Kao i papar, tako i peršin ide u gotovo sva slana jela, cimet mljeveni ili u štapićima koristimo mahom za deserte, ali ovaj mirisni prah nalazi svoje mjesto u istočnjačkim slanim jelima, čili je simbol indijskih ili meksičkih jela, dok je đumbir neizostavan sastojak jela dalekog Istoka i Indije.

Češnjak se koristi za juha, variva, salate, razne umake, marinade, pečenja, a kim za teleća i svinjska pečenja, divljač, krem juhe i jela od riže. Timijan zbog svog oštrog okusa se slaže s mesnim jelima, posebno piletinu i divljač, a pogodan je i za složence i variva.

Egzotični su začini postali povoljni i lako dostupni za primjenu u svakoj kuhinji

Bosiljak, mažuran, origano i lovor su uobičajeni začini talijanske kuhinje, također fino nadopunjuju variva i juhe svojim aromatičnim mirisima i okusima. Kopar ljubi jela s lososom i sleđom, teletinom, mrkvom, krastavcima i krumpirima. Ružmarin i paprika u prahu najčešće se koriste za pripremu variva, juha i umaka.
Kim se koristi za pripremu jela od kupusa i svinjetine, jela od krumpira, juha i umaka. Muškatni oraščićem se začinjavaju jela s povrćem, rižom i tjesteninom, umake i sireve, od mesa najčešće janjetinu i teletinu.

Budite kreativni i uz uobičajena variva isprobajte novi začin i možda otkrijete novu omiljenu kombinaciju okusa i mirisa.
Predlažemo vam zanimljive ideje za pripremu variva s posebno odabranim začinima.

Juha od leće i ječma

Ješmik na belo

Raštika sa suhim mesom

Varivo od amaranta, gljiva i povrća

Bujta repa

Bulgur Corba

Tadka Daal by Atul Kochhar

Juha od povrća s hejdom i za bebe i za roditelje

Varivo od koprive

Aromaticna Marokanska leca u umaku

Starinska sicilijanska juha od leće i ružmarina

Varivo od boba i graška s ječmom

Varivo od ječma i gljiva sa suhim mesom

Juha od narančaste leće i bulgura

Šarenilo okusa

CHORBA BEL A 'DESSU nedostatku svježih, posegnite na kuhinjskoj polici za Podravka monozačinima.
Uz nezaobilazni papar, češnjak i peršin, pronaći ćete i mnoštvo drugih oku zanimljvih, a jeziku ukusnih začina s idejama za nova maštovita jela.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.