Moj profil

Sorbeto vs granita

Što je sorbeto, a što granita? Osvježavajuće hladne i neodoljivo ukusne ljetne slastice spremite u vlastitoj kuhinji i otkrijte njihove sličnosti i razlike.

U hladu ste, a ipak vam je nesnosno vruće. Prijalo bi vam nešto hladno, osvježavajuće i fino. Jeste li za sorbeto? Ili bi radije granitu? Sasvim vam je svejedno, jer znate du su obje slastice nastale sljubljivanjem voća i leda.
No po nečem se ipak razlikuju.

Napitak ili sladoled

Sorbeto je napola zamrznuta slastica od mješavine voćnog soka ili voćnog pirea i šećernog sirupa. Sprema se u aparatima za sladoled, zamrzavanjem uz stalno miješanje ili u zamrzivaču uz naknadno miksanje kako bi imao svježu, prozračnu i kremastu konzistenciju.

Stoga, iako je po svom porijeklu i nazivu napitak (arapski scharbat, napitak!), jako podsjeća na vodeni voćni sladoled.

Granita

Granita pak je izvorno sicilijanski desertni napitak koji se dobiva djelomičnim zamrzavanjem i povremenim miješanjem mješavine šećernog sirupa i voćnog soka u zamrzivaču ili posebnim aparatima.

Prepoznatljiva je po svojoj zrnatoj strukturi, odnosno kristalima leda po kojima je i dobila ime (talijanski grana, zrnato!).

S riječi na djelo


Želite li na vlastitom nepcu spoznati njihove čari, prijeđite s riječi na djelo i spremite ih u vlastitoj kuhinji.

Sorbeto od malina

Za sorbeto od malina skuhajte šećerni sirup od 80 g šećera i 300 ml vode. Ohladite ga i pomiješajte s 400 g svježih ili zamrznutih malina, zgnječite u pire i protisnite kroz sito, te stavite u zamrzivač. Nakon otprilike 4 sata sorbeto jednom i kratko izmiksajte kako bi postao kremast, te poslužite.

Granita od limuna

I za granitu od limuna skuhajte šećerni sirup od 120 g šećera i 250 ml vode. Ohladite ga i pomiješajte s oko 250 ml soka eko limuna. Mješavinu u plitkoj posudi stavite u zamrzivač. Nakon sat-dva je pogledajte te je kad se na rubovima potpuno, a u sredini djelomično zamrzne promiješajte vilicom. Nakon toga je ostavite u zamrzivaču još oko 4 sata s time da je i nadalje promiješate svakih 30 minuta.

Poslužite u ohlađenim čašama.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.