Moj profil

Šparoga

Šparoge imaju dosta visok sadržaj purina pa ih stoga trebaju izbjegavati osobe koje boluju od gihta. 

Opis i podrijetlo

Šparoga (lat. Asparagus) je najvažniji biljni rod u porodici šparogovki, a od preko 300 vrsta, 20-ak ih je jestivih od kojih su najpoznatije divlja, morska, tankolisna i ljekovita šparoga. Najčešće se u prehrani i kulinarstvu koristi ljekovita šparoga (lat. Asparagus officialis). Gotovo da i ne sadrži listove, a potrebno je gotovo 3 godine da stabljika krene proizvoditi jestive dijelove koji se onda proizvode godišnje tijekom 20-ak godina.

Odabir i skladištenje

Obzirom da im je vrijeme zrenja prilično kratko, jako je važno i teško odabrati najsavršenije šparoge za konzumaciju.

Šparoge su jedna od nutritivno najboljih namirnica na svijetu.

Svakako je bitno voditi računa o njihovoj boji, pa su one najzelenije i najsvježije. Važno je da su stabljike čvrste, a da pupoljci nisu otvoreni prema van već uz samu stabljiku.

Shodno tome, treba izbjegavati žućkaste šparoge kao i osušene i one s pukotinama. Što se tiče samog mirisa, bilo kakav „čudan“ miris je indikator starosti šparoga.

Obzirom da se dosta brzo kvare, šparoge je potrebno skladištiti u hladnjaku kako bi im se očuvala svježina do 7 dana. Prije samog skladištenja, nemojte ih prati, a poželjno ih je spremiti u plastičnu vrećicu iz koje ste istisnuli sav zrak kako bi im se što dulje očuvala svježina.

Priprema i termička obrada

Iako načelno nije potrebno guliti stabljike šparoga, u slučaju da ste odabrali baš one s vrlo debelim stabljikama, ponekad je ipak potrebno guljenje donjeg dijela stabljike, kako bi daljnja priprema bila što jednostavnija. Očistiti se mogu ili rezanjem, ili „trganjem“ budući da stabljika vrlo lako puca na dijelu kada iz drvenaste prelazi u mekanu. Kako bi se pospješila termička obrada, izuzetno debele šparoge je poželjno prerezati po pola po dužini.

Najbolji način termičke obrade kako bi se sačuvali svi nutritivni sastojci je svakako kratko kuhanje šparoga u maloj količini vode, ali je i pečenje jedan od poželjnih načina njihove termičke obrade. 

Nutritivna svojstva

Danas je možda najpoznatije svojstvo šparoga ono diuretičko - imaju nizak sadržaj soli, a visok sadržaj kalija pa su stoga idealna namirnica za osobe koje imaju problema sa zadržavanjem vode.

Bogate su folnom kiselinom pa ih je stoga poželjno uključiti u prehranu u reproduktivnoj dobi u slučaju planiranja trudnoće budući da mogu pozitivno djelovati na razvoj fetusa. Dodatno su dobar izvor mangana, kalija i magnezija, a ne sadrže puno kalorija pa su stoga odlična namirnica za uvođenje u prehranu s početkom proljeća.

Konzumacija

  • sastojak rižota
  • pečene šparoge kao sastojak hladne salate
  • kajgana sa šparogama prilog mesnim jelima

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.