Moj profil

Studenti neće ostati gladni

"Jadni moj mali. Kako će on sam u velikom gradu, pa on ne zna ni jaje skuhati!", zavapit će mnoge majke ove jeseni za svojim studentom. Žao mi je, drage mame, no na to ste trebale prije misliti. Ali, vaš će se student ipak snaći kao i svi prije njega.

Kad pomislimo na studentsku prehranu, na pamet nam najprije padnu studentske menze koje, koliko god se trudile, ne mogu zamijeniti toplinu obiteljskog ručka. Pomislimo na jadne studente koji pohaju mesne doručke i mažu sirne namaze na kruh. Pa, da li je baš tako?

Kako biti student, dobro jesti, a malo potrošiti da bi ostalo za izlaske? To je pitanje koje muči sve studente svijeta.

Neka od najinteresantnijih jela mogu se probati baš za vrijeme studiranja po iznajmljenim stanovima studenata iz Dalmacije i Slavonije. Vlakovi i autobusi dolaze prepuni sira, kulena, pršuta, vina, maslinovog ulja i mandarina. Brižne majke svojim studentima i studenticama šalju sve ono najbolje iz njihovog kraja: ribe, slane srdele i dimljene šarane, ali i već gotova jela od fazana s Lastova, perkelte iz Miholjca, ombola i biske iz Istre. A kad se sve to pojede, onda ni već spomenuti sirni namaz nije tako loš.

Studentsko je vrijeme idealno da se krene u avanturu kuhanja. Kuhanje nikada nije bilo samo pusta prehrana. Kuhanje i pozivanje na večeru dio je rituala zavođenja. Tih se četiri (ili više) godina studiranja treba dobro iskoristiti. Vremena su se promijenila i djevojke više ne vjeruju pseudomacho tipovima koji se hvale da znaju ispeći jaje na oko. Ako ne zna ništa skuhati, neka se vrati mami!

Studentsko je vrijeme za mnoge prvi odlazak od topline doma. Nema više rečenice "Što ima za ručak?". Mame su daleko i vrijeme je da se napokon posumnja u veliki, stari "Mit o majci". Da li ste sigurni da baš vaša mama kuha najbolje?

Bitna je stavka svake studentske kuhinje – cijena. Treba biti pažljiv da što više novca ostane za izlaske. Ali, i s malo novca može se odlično jesti i pozivati prijatelje na večere. Posebno je pogodno u studentsko vrijeme istraživati kuhinje dalekih zemalja. Kineska i indijska kuhinja kao da su stvorene za studente. Nema janjećih butova ni telećih koljenica. Sve sitno, sitno narezano i ništa se ne baca.

Studentske kuharice

Živimo u svijetu kojim haraju sve moguće vrste kuharica. Od ozbiljnih do šarmantno ludih. "Road Kill Cookbook" bavi se svime što automobilom zgazite putujući Amerikom, a ne znate kako pripremiti. Pa da svi ti zečevi i gušteri ne bi propali, tu su recepti. Sličnom se tematikom bavi i "Cooking on your Car Engine" - kuharica koja objašnjava kako se meso i riba mogu zamotati u foliju, te staviti na određena mjesta na motoru vašeg automobila. Čemu trošiti vrijeme na kuhanje kad je vaš automobil ustvari jedan veliki štednjak? Postoje i Star Wars i Star Trek kuharice.

Posebna su tema studentske kuharice. Preplavile su svjetske knjižare. Ima ih na gomile, a uglavnom se svode na jela koja su jeftina, a brzo se i lako pripremaju. Uključuju različite priručnike za preživljavanje u studentskoj kuhinji, pa sve do knjiga pod naslovom "Kako skuhati jaje".

Postoje kuharice koje po naslovu nisu za studente, ali jesu po sadržaju. To su kuharice tipa "Ručak za 15, 20 ili 25 minuta". A još su bolje kuharice koje nude ručak od samo tri namirnice. Uglavnom, danas uz internet studenti uistinu ne bi trebali imati problema. U slast!

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.