Moj profil
Sve što ste ikada htjeli znati o jabukama
Sve što ste ikada htjeli znati o jabukama

Sve što ste ikada htjeli znati o jabukama

4.10.2020.DoraBabic

Jabuka je jedna od najsvestranijih voćki upravo zbog njenih brojnih mogućnosti prerade.

Jabuke su jedne od najkonzumiranijih voćki na svijetu pa zato i ne čudi veliki interes za njima u svakom pogledu.
Od naziva „zabranjeno voće“ do „voće znanja“ jabuke se danas u izrekama spominju kao voće koje će nam osigurati zdravlje - „Jabuka na dan tjera doktora van“.
Ali što to zapravo čini jabuke toliko svestranim voćem i jednom od onih namirnica bez kojih ne možemo zamisliti našu prehranu?

Vrste jabuka

Jabuke pripadaju obitelji „Rosaceae“, a danas se smatra da u svijetu možemo razlikovati više od 7500 različitih vrsta. Samo je nekolicina vrsta za komercijalnu uporabu.

Najbolje vrste jabuka za konzumaciju u sirovom obliku

Crveni delišes

Crvene boje, sočne i slatkog okusa, idealne su za konzumaciju jabuka kao cjelovitih voćki.

Gala

Žuto-narančaste boje i izuzetno slatkog okusa, odlične su kao dodatak salatama i jelima u sirovom obliku, ali i za izradu sokova od jabuka i cidera. Dostupne su cijele godine.

Fuji

Slično kao i Zlatni delišes, Fuji jabuke su jedne od najkonzumiranijih u sirovom obliku kao cjelovite voćke. Dostupne su cijele godine.

Vrste jabuka pogodne za termičku obradu i konzumaciju u sirovom obliku

Zlatni delišes

Česta vrsta u našem podneblju, Zlatni delišes osim što je pogodan za konzumaciju u sirovom obliku, izvrstan je za izradu pirea i pita od jabuka. Dostupan je cijele godine.

Granny Smith

Ove jabuke su jedna od rijetkih vrsta koje su kiselog okusa pa se često upotrebljavaju za pripremu pita i u salatama. Dostupne su cijele godine.

Jonathan

Osim što se često konzumiraju sirove, Jonathan jabuke su pogodne za pripremu raznih voćnih pita i kolača kao i kompota i pirea. Dozrijevaju u jesen i zimu, od rujna do ožujka.

Braeburn

Posebnog slatko-kiselog okusa, Braeburn jabuke su možda i najpogodnije za termičku obradu pa su stoga čest sastojak voćnih kolača i torti. Dozrijeva u drugoj polovici listopada.

Idared

Kiselkastog okusa (iako ne tako intenzivnog kao Granny Smith), jabuka Idared je osim za konzumaciju u salatama u svježem obliku, odlična za izradu kompota i umaka od jabuka. Dozrijeva u listopadu.

Nutritivna svojstva jabuka

Osim što su izvrstan izvor vitamina i mineralnih tvari, jabuke sadrže vrlo značajne količine prehrambenih vlakana i antioksidansa.

Ti antioksidansi uključuju flavonoidne komponente od kojih je možda najznačajniji kvercetin.

Ono što je dosta važno naglasiti je da se većina hranjivih tvari nalazi u kori jabuka. To svakako ne znači da i unutrašnjost nije bogata hranjivim tvarima, ali ukoliko želimo „izvući“ maksimalne nutritivne benefite iz jabuka, poželjno ih je konzumirati s korom.

S obzirom da su se jabuke pokazale kao jedna od namirnica koja često sadrži ostatke pesticida, prilikom odabira jabuka nije loše odabirati one s certifikatom ekološkog uzgoja ukoliko je to moguće.

Jabuke u jelima

Slatka jela s jabukama

Kod pripreme jela jabuke se nekako najčešće spominju u kontekstu slatkih jela poput štrudli, pita, krostata i drugih kolača, ali i posebnih jela od jabuka kao što su jabuke u šlafroku ili tufahije.

Mogućnosti su stvarno brojne i upravo zato su jabuke i najčešće voće u desertima.

Slana jela s jabukama

Možda malo manje poznata je činjenica da su jabuke jako dobar dodatak i brojnim slanim jelima.

U zapadnom se svijetu tzv. umaci od jabuka i pirei koriste kao dodatak mesnim jelima (npr. puretina i piletina).

Utjecaj istočnjačke kuhinje kod nas je doveo do korištenja jabuka kao sastojaka curryja i umaka za jela sa žitaricama.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.