Moj profil
Svi okusi baklave, kraljice tradicionalnih slastica
Svi okusi baklave, kraljice tradicionalnih slastica

Svi okusi baklave, kraljice tradicionalnih slastica

Upoznajte slatki svijet baklave, jedne od najstarijih i najomiljenijih slastica na svijetu te po Coolinarikinim receptima uživajte u slasnim i kao grijeh slatkim kreacijama s tradicionalnim i novim maštovitim punjenjima.

Fina, fina, grešno slatka i neodoljivo sočna baklava, sigurno je jedna od najstarijih, najraširenijih i najomiljenijih slatkih kreacija na svijetu, koja je tradicionalno bila rezervirana za najvažnije i najsvečanije obiteljske događaje te praznike i blagdane.

Fina, fina, grešno slatka i neodoljivo sočna baklava, sigurno je jedna od najstarijih, najprisutnijih i najomiljenijih slatkih kreacija na svijetu, koja je tradicionalno bila rezervirana za najvažnije i najsvečanije obiteljske događaje te praznike i blagdane.

Baklava, koja se prepoznaje po tankom tijestu koje je bogato nadjeveno mljevenim ili sjeckanim orašastim plodovima te preliveno aromatiziranim sirupom od meda, šećera i vode, tradicionalno je već stoljećima prisutna na stolovima zemalja Bliskog istoka, istočnog Mediterana i Balkana, pa je doista teško reći tko se prvi zasladio tom slasnom kraljicom svih tradicionalnih slastica.

Koliko naroda, toliko vrsta slasnih baklava!

U njenom čarobnom okusu od pamtivijeka uživaju brojni narodi te je stoga i s pravom i mnogi svojataju. No, posebno žučne rasprave o porijeklu baklave vode se između Grčke i Turske, što je sladokuscima zanimljivo, ali ne i pretjerano važno. Naime, čak i ako se prvi put pojavila u Mezopotamiji i iako prvi pisani zapisi dokazuju da su se i antički Grci sladili svojevrsnom prabaklavom nazvanom koptoplakous, Turci su je, ne samo doveli do savršenstva, već su je zahvaljujući svojim osvajanjima učinili poznatom i omiljenom i u mnogim drugim podnebljima, pa tako i kod naših susjeda, koji su je otkrili i nama.

Naravno, iako su uvijek izrazito slatke i neodoljivo ukusne, one su se i međusobno manje ili više razlikovale, pa se primjerice u Iranu baklava tradicionalno spremala s bademima ili pistacijama, a u Turskoj su ovisno o području, uz onu s pistacijama i lješnjacima, obožavane i one od oraha, koji je, najvjerojatnije baš zbog turskih osvajanja dominirao i u baklavama s kojima se tradicionalno sladilo u zemljama Balkana.

Slična priča je i sa sirupom, pa se baklave naroda na Arapskom poluotoku aromatiziraju ružinom vodicom, dok se primjerice one grčke i turske, baš kao i naše i naših susjeda, tope u sirupu od meda, limunovog soka i primjerice cimeta. Naravno, osim po nadjevima i sirupu, baklave su se razlikovale i po debljini tijesta, pa je primjerice, za razliku od onog u Grčkoj, u Turskoj na cijeni bilo toliko tanko tijesto, da se kroz njega moglo čitati.

Upoznajte okusnu različitost slatkog svijeta baklava!

Naravno, nas gurmane posebno veseli vjekovna sveprisutnost baklava, jer koliko naroda, toliko i više ili manje različitih recepata te toliko i uživanja u različitim vrstama baklava. Doista, baklave se međusobno razlikuju ne samo po svojem okusu, već i primjerice po svojoj debljini i veličini te načinu na koji su formirane i izrezane. Kada je riječ o njihovom okusu koji ponajviše ovisi o debljini i slojevima tijesta, vrsti nadjeva i vrsti sirupa, danas se i to diljem svijeta, možemo osladiti s različitim vrstama baklava, od onih tradicionalnih, do novih, koje se ponekad mogu pohvaliti i s vrlo neuobičajenim nadjevima.

Primjerice za upoznavanje čarobnog okusa tradicionalnih vrsta baklave kušajte baklavu s bademima, baklavu s pistacijima te sarajevsku baklavus orasima i bademima. Kako se tradicionalne baklave međusobno ne razlikuju samo po nadjevu, već i po obliku, ljubitelje tradicionalnih okusa i oblika oduševit će rolice, divit baklave, divit baklava od oraha te divit badem baklava.

Osim tradicionalnih baklava od oraha, badema i pistacija, savršenog su okusa i one s drugim vrstama punjenja, poput one u kojoj je tradicionalni nadjev od oraha pojačan netipičnim sastojkom čokoladom, baklavu s orasima i čokoladom te baklavu od maka. Uvjerite se i sigurno nećete pogriješiti da čaroban učinak na naša nepca imaju i baklava s jabukama, kokos baklava i doista neobična baklava s bundevom i kokosom.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.