Moj profil
Ta divna jaja
Ta divna jaja

Ta divna jaja

Za jajima posežemo pri pripremi kolača i krema, brojnih umaka, za pripremu smjese za pohanje i nabujaka. A jaja su i u sastavu brojnih jela, no jedu se i sasvim samostalno npr. meko i tvrdo kuhano jaje, kajgana, fritata ili fritaja, omlet, jaje na oko, poširano jaja...

Zbog njihove sveopće dostupnosti, raznovrsne primjene, jednostavne pripreme i okusa koji se prilaže brojnim namirnicama i podnebljima, a posebno zbog hranjive vrijednosti, jaja su omiljena i bez njih je danas kuhanje nezamislivo. Bogata proteinima, jaja su odličan izvor fosfora, selena, riboflavina, pantotenske kiseline, vitamina B12, A i D, dobar izvor željeza, cinka i vitamina B6 i folata. Jasno je, jaja su dragocjen saveznik našega zdravlja. A zamku kolesterola izbjeći ćemo budemo li konzumirali jaja umjereno do 3 komada tjedno.

Za jajima posežemo pri pripremi kolača i krema, brojnih umaka, za pripremu smjese za pohanje i nabujaka. Kao što smo već zaključili, jaja su u sastavu brojnih jela, ali jedu se i sasvim samostalno npr. meko i tvrdo kuhano jaje, kajgana, fritata ili fritaja, omlet, jaje na oko, poširana jaja i drugo.

Nacionalne kuhinje svih kontinenata jako se oslanjaju na jaja, njihova hranjiva i ukusna svojstva.

Prednosti jaja su navodno bili svjesni i naši preci. Tako se priča da su Rimljani kratko prokuhana jaja, posuta paprom, celerom i pinjolama i uronjena u med jeli vjerujući u njihova afrodizijačka svojstva. Poznati francuski zavodnici su jaja iz istog razloga pili kao ljubavni napitak u čaši s konjakom. I Casanova je navodno uoči ljubavnih poduhvata konzumirao salatu s jajima začinjenu uljem i octom.

Razna jaja diljem svijeta

Nacionalne kuhinje svih kontinenata jako se oslanjaju na jaja, njihova hranjiva i ukusna svojstva. Tvrdo kuhana jaja su primjerice dio folklora Etiopije i dio su tradicionalnog jela doro wat, afrički yamovi se često serviraju upravo s jajima, a nadaleko poznat je i afrički puding od papaje i žumanjaka jaja. U Aziji su jaja i to za naše podneblje neuobičajenija ona pačja, prava poslastica, a poznate su azijske role od jaja. Priprema jaja je nezaobilazan dio folklora zemalja Južne Amerike, posebice pržena i tvrdo kuhana. Jaja su nezaobilazna pri paniranju pa su tako i sastavni dio najpoznatijeg ruskog specijaliteta filea Pojarskog. Ham & eggs ili šunka i jaja popularna je kombinacija namirnica koje se jedu za doručak, a specifična su za zemlje engleskog govornog područja. O bavarskoj kremi s jajima ne moramo ni govoriti, ona je na samom početku kulinarske abecede.

Samo mekano kuhano jaje se krije iza brojnih naziva i inačica pa ćete ga prepoznati u: meko kuhanim jajima Chivry, jajima Colbert, Carême, Bernis, Brimont, Brillat-Savari, pa onda idu meko kuhana jaja na češki način, benediktinski, firentinsko mekano kuhana jaja i brojna druga. Dok ih nazivi i pokoji sastojak razlikuje, kuhana jaja se najbolje poslužuju s dodatkom soli i papra uz prepečeni kruh, kao doručak ili kao predjelo.

Kod nas su kokošja jaja i dalje dominantna, pačja i guščja rjeđe na našem jelovniku, a prepeličja jaja se smatraju delikatesom i jedu se ili sirova ili u tomagu - omletu od jaja koji se koristi u maki i nigiri sushijima. Zanimljivo je da u Kolumbiji prepeličja jaja gube svaki ekskluzivitet i dio su svakodnevne prehrane, a mogu se naći kao sastavni dio fast-food prehrane u recimo hamburgerima i hot-dogovima (tvrdo kuhana). Galebova jaja preferiraju Englezi, Francuzi i Skandinavci s naglaskom na Norvežane. Tražena su i manje dostupna fazanova jaja i jaja emua. Jaja biserke (afričke ptice) mogu se posebice u proljeće kupiti na nekoj afričkoj tržnici, dok su jaja divljih ptica u većini zemalja uglavnom zakonom zaštićena.

A sjećate li se prije 10-ak godina u našim krajevima velikog buma farmi koje su uzgajale nojeve i prodavale nojeva jaja? I što se desilo sa silnim farmama koje su u nojevim jajima vidjeli budućnost i mogućnost poslovnog uspjeha? Kako to nije tema našeg članka, reći ćemo samo da su nojeva jaja iznimno zdrava, a samo jedno jaje težine cca kilograma i pol može nahraniti višečlanu obitelj.

Kombinacija jaja i drugih namirnica

Jaja se odlično prilažu brojnim klasičnim i egzotičnim namirnicama, kultiviranom i samoniklom bilju. Primjerice, niste li još, svakako probajte jednu ili više od ovih kombinacija: jaja s vrhnjem, kruhom, maslacem, šparogama, šunkom, slaninom, pršutom, rajčicom, špinatom, sirom, parmezanom, lukom, porilukom, radičem, cikorijom, paprikama, peršinom, paprom, vlascem, kaparima, gljivama, kavijarom, tartufima, pilećom jetricom, dimljenim lososom, usoljenim filetima srdele ili inćuna i drugima. Ukoliko smo nešto zaboravili, molimo vas da nas podsjetite.

Tips&Tricks

  • Za pripremu mekano kuhanih jaja najprimjerenija su jaja stara od 4 do 10 dana.
  • Jaje u hladnjaku ostaje svježe do 10 dana.
  • Želite li jajima duže održati postojanost i svježinu, složite ih u hladnjaku okrenute širim dijelom prema gore.
  • Kod kajgane i omleta potrebno je posebno paziti na vrijeme pripreme da jaja ostanu vlažna i sočna.
  • Da još jednom razbijemo predrasude - boja žumanjka ovisi o hrani koju perad konzumira. Stoga ne stoji konstatacija da su tamniji žumanjci pokazatelj kvalitete jajeta.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.