Moj profil
(Tako) slatka zimnica
(Tako) slatka zimnica

(Tako) slatka zimnica

Jedna od prijelomnica na putu ka kulinarskom odrastanju je kada spoznamo da su mamine ili bakine marmelade, džemovi, kompoti, likeri, namazi i konzervirano voće, pravi gastronomski dragulji i kada ih poželimo i sami pripremiti.

Jedna od prijelomnica na putu ka kulinarskom odrastanju je kada spoznamo da su mamine ili bakine marmelade, džemovi, kompoti, likeri, namazi i konzervirano voće, pravi gastronomski dragulji i kada ih poželimo i sami pripremiti. Sljedeći korak je reproduciranje iskušanih recepata, pa istima davanje vlastitog pečata dodatkom začina i miješanjem okusa, ponekad i smjelim izletima u egzotično. Kada smo savladali osnove, slatku zimnicu personaliziramo ili kreiramo nešto posve novo.

Ljubav prema zimnicama u hi-tech doba

Današnje zimnice baš su poput modernih kuhinja i new age kulinarskih avantura, sve samo ne dosadne.

Odavno smo se odmaknuli od ideje da zimnicama čuvamo godišnji urod, a ništa uzbudljivije od trenutka kada shvatimo da zimnicu možemo napraviti onda kada to želimo i od onog što želimo. Uz pomoć malih kuhinjskih dodataka, poput želina ili želirnog šećera, džemovi, marmelade i želei gotovi su u svega nekoliko minuta.

Fino ukrašena ili oslikana teglica, s domaćom zimnicom odličan je dar.

Od tradicionalnih šipkovih, džemova od šljiva i marmeladi od marelica, preko kombinacija breskvi, kokosa i malina, jagoda i limete stigli smo do egzotičnih: npr. džema od ananasa, banane, papaje, marakuje ili manga, retro a opet moderne rabarbare, neobičnih poput džema od rajčica, cikle ili mrkve, ili onog od bundeve s đumbirom.

Kao čarolijom voće i začine povezujemo, prožimamo i nadopunjujemo pretvarajući u slatku zimnicu. Osim eksperimentiranja namirnicama i količinom šećera, činimo isto i sa teksturama. Ograničenja postavlja samo mašta, ukus i dostupnost namirnica. Kušati vruć, netom skuhan džem iz vlastite kuhinje, prava je radost. Jeste li se već okušali u pripremi zimnice?

Slatka zimnica ukratko

Pribor:

  • posuda za kuhanje
  • kuhača za miješanje
  • čiste i zagrijane staklenke i poklopci

Sastojci:

Što:

Kako konzumirati

Hrskavo i vruće ili rashlađeno, a uvijek slasno, s komadima voća ili glatke teksture, drhturavo, čvrsto ili mekano i podatno, jede se u jogurtu, na tostiranom ili zapečenom hrskavom kruhu, uz sladoled, panna cottu, u čaši, na kolaču ili kao dodatak glavnom jelu.
Fino ukrašena ili oslikana teglica, s domaćom zimnicom odličan je dar. Priprema zimnice nikada nije bila tako kul.

Uz pomoć malih kuhinjskih dodataka, poput želina ili želirnog šećera, džemovi, marmelade i želei gotovi su u svega nekoliko minuta.     

Marmelade i džemovi su uvijek dobrodošla slastica, a najnoviji Dolcela Želin 3:1 pomaže da vaši domaći pripravci budu nježnije i savršeno mazive teksture.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.