Moj profil

Tradicionalna fašnička jela na novi način

Prilikom termičke obrade, umjesto prženja u dubokom ulju, krafne možemo peći u pećnici u posebnom kalupu za krafne koji smo prethodno pošpricali s malo ulja.

Iako se nismo pošteno ni oporavili od božićnog i novogodišnjeg blagdanskog stola, već nam je na vrata došao Fašnik i malo tko od nas može odoljeti tradicionalnim fašničkim jelima. Krafne, presnac, uštipci ili kroštule sve su jela koja su tradicionalna u određenom dijelu Hrvatske tijekom Fašnika te ih je teško zaobići, ali smo i svjesni da predstavljaju hranu koja pripada kategoriji "slatke i masne".

Na svu sreću, malim promjenama ili u recepturi ili u načinu termičke obrade možemo utjecati na nutritivnu vrijednost hrane te bez grižnje savjesti uživati u ovim jelima.

Krafne stoga možemo pripremati na način da dio bijelog pšeničnog brašna zamijenimo s onim integralnim kao i da dio šećera zamijenimo medom. Prilikom termičke obrade, umjesto prženja u dubokom ulju, krafne možemo peći u pećnici u posebnom kalupu za krafne koji smo prethodno pošpricali s malo ulja.

Presnac koji je tradicionalno fašničko jelo na Kvarneru, za koje je poznato puno različitih verzija, i slatkih i slanih. Uz ostala poznata fašnička jela, presnac od ovčjeg sira predstavlja nešto drugačije na fašničkom stolu. Ovčji sir je lakše probavljiv i sadrži više bjelančevina i kalcija, ali i zasićenih masnih kiselina i soli u odnosu na kravlji. Stoga se prilikom pripreme dio ovčjeg sira može zamijeniti niskomasnim kravljim sirom. Također, bijelo pšenično brašno možemo uz pravu recepturu zamijeniti kukuruznim i tako ga pripremiti i pogodnim za oboljele od celijakije.

Za pripremu kroštula i uštipaka također možemo kombinirati različita brašna, a umjesto u suncokretovom, pržiti ih možemo u maslinovom ulju. U tom slučaju, treba pripaziti da temperatura prženja bude između 160 i 175 °C, odnosno da temperatura ne prijeđe 180°C budući da je iznad te temperature maslinovo ulje nestabilno.

Uštipke možemo pripremiti i slane, s povrćem poput tikvica te ih tako obogatiti hranjivim tvarima. 

Ovo su samo neka od jela u kojima tradicionalno uživamo tijekom razdoblja Fašnika, međutim i sva druga, slična jela možemo prilikom pripreme modificirati na sličan način te tako makar i minimalno, utjecati na njihovu energetsku i nutritivnu vrijednost i bez straha uživati u njima tijekom fašničkog slavlja.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.