Moj profil
Umjetnost finger fooda
Umjetnost finger fooda

Umjetnost finger fooda

Finger food - maleni zalogajčići koji oduševljavaju svakoga. Sendviči, kroasani, pizze, bruschete, pite, rolade, fritate, tortilje, ražnjići, terine... mogu se pojesti u jednom zalogaju, a gostu omogućavaju slobodno druženje i zabavu.

Za druženje uvijek ima dovoljno razloga i povoda, a druženje uz hranu uvijek je veselije i ugodnije.

Priprema za je praktična jer omogućava domaćinu da sve pripremi unaprijed te se na zabavi zabavlja zajedno sa gostima.

Sigurno ste mnogo puta pozvali prijatelje na piće i vjerujem da ste pri tome bili "kompletno" gostoljubivi i uz piće ponudili nešto za grickanje. Upravo to "nešto za grickanje" predmet je našeg današnjeg druženja.

Maleni zalogajčići, topli ili hladni, slani ili slatki, vizualno privlačni, maštovito posluženi i jednostavni za konzumiranje, oduševljavaju svakoga. Tu vrstu hrane u svijetu nazivaju finger food i vrlo je popularna. Finger food je u trendu, ali ne zbog mode, nego zbog životnoga stila kojim živimo. Životni stil neminovno mijenja i prehrambene navike. Kako živimo, tako se i hranimo - uglavnom aktivno. Grickamo gdje god i kad god stignemo, naravno pod uvjetom da je zalogaj vrhunske kvalitete.

Ako ste odlučili pozvati prijatelje na party, bez obzira kojim povodom, učinite to sa stilom. Uvrstite finger food na jelovnik, ne možete pogriješiti. Uvjerit ćete se da je to i prikladno i praktično i hranjivo.

Ponuda jela od manjih komadića mesa, ribe, povrća, voća i ostalih namirnica tako da se mogu pojesti u jednom zalogaju, gostu omogućava slobodno druženje i zabavu. Gosti vole grickati u pokretu, uz razgovor, jednostavno iz ruke. Vole raznovrsnu i laganu hranu. Zadovoljni su što imaju mogućnost kušati nešto novo i odabrati što im se najviše sviđa.

Miješanje domaćih i egzotičnih okusa

Naša moderna gastronomska ponuda obiluje specijalitetima i okusima domaće kontinentalne i mediteranske kuhinje, talijanski i francuski specijaliteti odavno su udomaćeni i već su tradicionalni za nas, a egzotični okusi meksičke, indonezijske i grčke kuhinje sve su prisutniji i sve traženiji.

Postoje jednostavna jela popularna u cijelome svijetu i svakodnevna su prehrana milijunima ljudi. To su sendviči, kroasani, pizze, bruschete, pite, rolade, fritate, tortilje, ražnjići, panirani odresci od mesa, ribe i sira, panirano punjeno i prženo povrće i voće, takosi, čipsevi, krekeri, terine i kolači. Neka od tih jela mogu biti pripremljena od najrazličitijih namirnica, ali imaju karakteristične prepoznatljive okuse zahvaljujući tradicionalnim začinima i umacima koji se uz njih poslužuju.

Međutim, američke, talijanske, grčke ili neke druge pite, rolade, savijače, fritate, odresci bit će pripremljeni uz dodatak različitih vrsta sireva, mesa, riba, morskih plodova, povrća, voća, začina i masnoća koje će ih bitno razlikovati i obilježiti štihom podneblja iz kojeg potječu.

Ovakvo obilje specifičnih jela koje proizlazi iz okusa, aroma i začina tradicionalnih u pojedinim svjetskim kuhinjama inspirira vrhunske majstore kulinarstva da pripremaju prave kreacije u minijaturnim oblicima za koje ne znamo jesu li ljepše ili ukusnije. Finger food daje prostora kreativnosti i potiče kulinare na miješanje egzotičnih i tradicionalnih okusa, dapače i na natjecanje u izradi i prezentaciji malih zalogaja.

Trikovi za spektakularan party

Maleni zalogajčići, topli ili hladni, slani ili slatki, vizualno privlačni, maštovito posluženi i jednostavni za konzumiranje, oduševljavaju svakoga.

Zašto i vi mali kuhari ne biste ova zaista jednostavna jela, poput vrhunskih kulinara, pripremili po svojim receptima i maštovito poslužili?

Iskoristite male trikove koje koriste i veliki majstori:

  • odabrana jela pripremite tako da se namirnice ne ponavljaju kako bi dobili što veći izbor;
  • obavezno poslužite i svježe voće i povrće jer, osim što osvježava, pridonosi lijepom izgledu serviranog stola;
  • jela začinite svježim začinskim biljem poput vlasca, bosiljka, timijana, ružmarina, kopra, metvice, jer svježi začini oplemenjuju jelo i ujedno ga krase;
  • umaci i namazi daju pikantnost mnogim jelima, osobito povrću. Olakšajte si posao i u trgovini odaberite neke od gotovih umaka u staklenkama koje je potrebno samo poslužiti u lijepoj zdjelici;
  • želite li ipak sami pripremiti umak ili namaz, upotrijebite gotove industrijske začinske mješavine pripremljene za tu namjenu.

Uspjeh ste postigli ako ste uspjeli ostvariti harmoničan sklad boja, okusa, mirisa, ako vam sva osjetila uživaju već samim pogledom na servirani stol. Ne zaboravite izbor pića prilagoditi ponuđenim vrstama jela i tako u potpunosti zaokružiti dojam.

Priprema finger fooda za party osobito je praktična jer omogućava domaćinu da sve pripremi unaprijed te se na zabavi zabavlja zajedno sa svojim gostima, što oni i očekuju.

Autor:
Lidija Smoljo, dipl. ing.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.