Moj profil

Valentinovske no-no namirnice

Jednostavno rješenje za sprječavanje probavnih tegoba koje uzrokuju grahorice, leguminoze te pojedino povrće je njihova zamjena žitaricama poput cous-cousa, riže ili kvinoje te svježim salatama, batatom ili tikvicama.

Za "praznik ljubavi" odnosno Valentinovo mnogi od nas se spremaju na romantične večere, susrete ili jednostavno druženje u toplini doma s voljenom osobom, no što ako hrana koju konzumiramo prethodnih dana može uzrokovati da nam taj dan ne ostane u lijepom sjećanju?

Najčešće tu govorimo o hrani koja može uzrokovati probavne tegobe poput nadutosti, stvaranja plinova ili teškoće u trbuhu, ali i one hrane koja dovodi do neugodnog zadaha ili mirisa tijela.

Nadutost i stvaranje plinova

Iako ga zbog bogatstva hranjivih tvari i niskog sadržaja energije što češće pokušavamo konzumirati, pojedino povrće poput brokule, cvjetače, kelja, prokulica i luka ima tendenciju izazivati nadutosti i plinove u probavnom sustavu. Vrlo efikasno rješenje je njihova zamjena svježim salatama, batatom ili tikvicama.

Za Valentinovo slobodno možemo uživati u voću, jogurtu i žitaricama bez glutena.

Pojedine osobe, iako nemaju dijagnosticiranu celijakiju, mogu imati izraženu osjetljivost odnosno intoleranciju na gluten, pa im stoga namirnice koje sadrže pšenicu, raž, ječam i zob mogu predstavljati problem.

Zbog visokog sadržaja prehrambenih vlakana, ove žitarice, kao i mahunarke i leguminoze mogu uzrokovati probavne tegobe i u onih osoba koje nemaju izraženu intoleranciju te je jednostavno rješenje njihova zamjena žitaricama poput kvinoje, riže i cous-cousa.

Sličan problem može se dogoditi i prilikom konzumiranja mliječnih proizvoda, pa je u tom slučaju poželjno konzumirati one fermentirane poput jogurta ili njihova zamjena s alternativama biljnog podrijetla odnosno onih proizvoda bez laktoze. 

Zbog sadržaja ugljičnog dioksida, gazirana pića često uzrokuju nadutost i grčeve u crijevima te ih je poželjno stoga zamijeniti s negaziranom vodom i čajevima. Dobar izbor su i 100%-tni voćni sokovi, ali u umjerenim količinama i ukoliko ste primijetili da vam visok sadržaj frukoze iz takvih sokova i voća ne predstavlja problem za probavni sustav.

Neugodan zadah i miris tijela   

Svima nam je poznato da češnjak i luk prednjače u hrani koja uzrokuje loš zadah, međutim i konzumiranje kave i alkoholnih pića stvara pogodno okruženje za razvoj bakterija usne šupljine kao i hren te tunjevina iz konzerve.

Za neugodan miris tijela odgovorna je začinjena hrana zbog sadržaja sumpornih komponenti koje se izlučuju putem kože, kao i hrana bogata proteinima budući da njihovom probavom može doći do pojačanog znojenja te se oslobađaju komponente koje  mogu uzrokovati neugodan miris kože.

Iako bi se iz navedenog lako dalo zaključiti da je velika većina hrane nepovoljna za konzumiranje te da nam one poželjne ostaje vrlo malo, istina je da se opet vraćamo na temeljne postulate pravilne prehrane, a to su umjerenost, raznolikost i uravnoteženost.

Kako bi navedene tegobe izbjegli za Valentinovo, slobodno možemo uživati u voću, jogurtu i žitaricama bez glutena, a za večeru pripremiti primjerice kremastu juhu od bundeve, meso ili ribu s pireom od mrkve i celera te svježom salatom i sve zasladiti ukusnim kolačem.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.