Moj profil

Veći od makova zrna

U našoj se kuhinji mak najčešće koristi kod pripreme slastica,  a i slanim jelima može dati novi, još neotkriveni okus. Upoznajte svestranost maka.

Jeste li znali da najraniji zapisi o upotrebi maka potječu još iz Mezopotamije, gdje se koristio u medicinske svrhe, ali je bio poznat i kao "hul gil" tj. biljka veselja. Atletičari stare Grčke prije natjecanja pili su napitak od vina, maka i meda za zdravlje i snagu.

U našoj se kuhinji mak najčešće koristi kod pripreme slastica, od tradicionalne makovnjače, bučnice, bregovske pite do rafiniranih kolača i torti u kombinaciji s delikatesnom marmeladom, orašastim plodovima i baršunastom tamnom čokoladom, a i slanim jelima može dati novi, još neotkriveni okus. Kod pripreme kruha i mliječnih peciva mak se uglavnom koristi za posipavanje.

Evo nekoliko primjera kako sve možete upotrijebiti mak. Pripremite li primjerice valjuške, osim kao prilog slanim jelima, možete ih pripremiti i kao desert. Umjesto oraha, lješnjaka ili pekmeza možete ih posipati i makom.

Pri spomenu na baklavu padaju vam napamet raznorazni nadjevi i uvijek je izvrsna, no hoće li se baklavi svidjeti mak i hoće li mak voljeti baklavu? Nećete znati dok ne kušate, a s obzirom da su se neki od nas u to već više puta uvjerili, preostaje vam jedino izazov isprobavanja. Mljeveni mak dodajte u smjesu jaja i jogurta.

U potrazi za jednostavnim lijevanim kolačima, zasigurno ćete naići i na biskvite u koje se samo dodaje nemljeveni mak. U našem primjeru oduševit ćete se sočnošću Kolača od maka što mu je daju samo malo džema od višanja i čokoladna glazura.

Već toliko puta isprobavane, legendarne Ledene mak kocke uistinu su odličan primjer biskvita od bjelanjaka koji se obogaćuje mljevenim makom. Kombinacija ovakvog bikvita s kuhanom kremom od žutanjaka, zaokružena šlagom okusno je iznenađenje za vaše nepce.

Igrajte se, zabavite i budite kreativni s malim, plavim zrncima maka!

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.