Moj profil
Vege meni: Savjeti za zdrav organizam u hladnim zimskim danima
Vege meni: Savjeti za zdrav organizam u hladnim zimskim danima

Vege meni: Savjeti za zdrav organizam u hladnim zimskim danima

4.1.2017.DoraBabic

Vegetarijanske obroke važno je planirati na način da osiguravaju dovoljnu količinu energije, ali i sve esencijalne hranjive tvari za zadovoljavanje potreba organizma.

Pravilno izbalansirana vegetarijanska prehrana koja sadrži raznovrsne, kompletne i hranjive obroke sama po sebi je izazov u odnosu na prehranu koja uključuje meso, a zimi je još teže provodljiva budući da smo ograničeni sa sezonskim voćem i povrćem.

Vrlo je važno tijekom dana obroke planirati na način da osiguraju sve esencijalne hranjive tvari i dostatnu količinu energije sukladno individualnim potrebama organizma, ali i radnom danu, budžetu i dostupnosti hrane, te vam stoga u nastavku donosimo ideju za vegetarijanski meni koji će osigurati energiju te sve potrebne hranjive tvari za zadovoljavanje potreba organizma u danu.

DORUČAK

Fritaja s gljivama

Fritaja s gljivama

Jaja su izvrstan izvor proteina u prehrani, luteina za zdravlje očiju i vitamina B skupine – kolina, koji je važan za očuvanje zdravlja mozga. Osim što su bogata hranjivim tvarima, sadrže niske količine energije. Gljive također osiguravaju vitamine B skupine te mogu djelovati zaštitno na imunosni sustav. Fritaja pripremljena s kombinacijom maslinovog i suncokretovog ulja osigurava potrebne esencijalne masne kiseline, a ukoliko se ovakav doručak konzumira uz 1-2 šnite kruha od cjelovitih žitarica, organizmu osiguravamo kvalitetan i hranjiv obrok za početak radnog dana.

UŽINA

Smoothie s voćem i povrćem

Za izdržavanje napadaja gladi između doručka i ručka, idealan izbor je smoothie s kombinacijom voća i povrća. Dodatak banane i naranče je idealan način za maskiranje neugodnog okusa i teksture špinata u smoothieju koji osim toga osigurava i znatne količine vitamina C za podršku rada imunosnog sustava zimi.

RUČAK

Quinori salata s povrćem

Quinori salata s povrćem

Ručak tijekom radnog dana trebao bi biti lagan ukoliko planirate u popodnevnim satima, nakon završetka radnog dana, kuhanu večeru. Stoga je salata sa žitaricama i povrćem izvrstan izbor koji će osigurati optimalnu količinu energije do popodnevne užine/večere, kombinaciju svih esencijalnih proteina iz žitarica i grahorica te hranjive tvari potrebne organizmu u dostizanju ukupnih dnevnih potreba.

POPODNEVNA UŽINA

Dip s Eva tuna namazom

Dip s Eva tuna namazom

Za osiguranje optimalnog unosa masnih kiselina tijekom dana, kao i vrlo važnih i bitnih za očuvanje zdravlja organizma omega-3 masnih kiselina i vitamina D, koji se nalaze u masnoj ribi, ovaj namaz koji možete konzumirati na šniti kruha od cjelovitih žitarica ili u njega umakati celer, svježi krastavac ili mrkvu narezanu na kriške, izvrstan je izbor u popodnevnim satima.

VEČERA

Povrće iz woka sa seitanom

Povrće iz woka sa seitanom

Japanska prehrana smatra se najzdravijom na svijetu, čak zdravijom i od mediteranske prehrane, zbog niske pojave kroničnih bolesti u Japanu i Aziji, stoga ne čudi što je priprema jela u woku poprimila sve veći značaj i kod nas. Integralna riža kao izvor cjelovitih ugljikohidrata i energijem uz seitan koji je izvor proteina, te niskokalorično povrće, sve pripremljeno na ulju koje je izvor esencijalnih masnih kiselina, čine uravnotežen i kompleksan obrok za zadovoljavanje potreba organizma na vegetarijanskoj prehrani.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.