Moj profil
Višnju marasku iskoristite na 7 načina
Višnju marasku iskoristite na 7 načina

Višnju marasku iskoristite na 7 načina

Uvedite višnju marasku u svakodnevnu prehranu jer će ne samo oplemeniti vaš jelovnik, već će i snažno djelovati na vaše zdravlje.

Višnja maraska je zagasito crvene boje, mala, okrugla, slatko-kisela, čarobna i zavodljiva. Njezini sastojci najkoncentriraniji su u sušenoj višnji, koju možete sušiti i sami kod kuće u tzv. dehidratoru. Pri niskim temperaturama sušenja ostat će u koncentriranom obliku sačuvani svi hranjivi sastojci.

7 učinkovitih načina za iskoristiti višnju marasku

  1. svježe kao samostalni međuobrok ili dodatak žitaricama, jogurtu ili kao dodatak  u kolaču, savijači, roladi, torti, muffinu, palačinkama, voćnoj salati, sladoledu i sl.,
  2. sušene za grickanje ili dodatak žitaricama i jogurtu kao obrok,
  3. kuhane u marmeladama, džemovima, slatkom od višanja koje ćete  mazati na kruh ili dodavati kolačima, savijačama, roladama, tortama, muffinima, palačinkama, sladoledima i sl.
  4. istisnute u sok, a koristiti je kao osvježavajući svježe iscijeđeni sok, preljev za sladoled i sl.
  5. kuhani sok od višanja, kao sirup koji se razrjeđuje vodom i pije kao napitak, koji se može servirati uz kockice leda i cijele očišćene višnje, ploške limuna i sl.
  6. za pripremu rakija i likera, desertnih vina
  7. očišćene i smrznute višnje, koje odmrznute možete koristiti za sve gore navedeno.

U Provita žitarice koje umiješajte u jogurt, kravlje mlijeko, zobeno, sojino, bademovo i zapravo ono koje najviše volite, dodajte višnje svježe ili sušene. Na taj način započnite dan zdravim uravnoteženim doručkom, kojim ćete organizam opskrbiti svim potrebnim hranjivim nutrijentima, energijom, a osjećaj sitosti bit će do ručka. Isto to možete poslužiti i kao međuobrok, tako da suhe višnje pomiješate s orasima, lješnjacima, bademima, pistacijama, indijskim oraščićem i sl. ili možete namazati krišku finog integralnog kruha s džemom ili pekmezom od višanja.

Damski koktelSuhe, svježe višnje možete poslužiti kao desert sa sladoledom, a sok od višanja možete preliti preko sladoleda. Svježe višnje smrznite, naravno prethodno očišćene od peteljki i koštica, osušite, pripremite od njih sok, sirup, džem ili pekmez. Njihovo nutritivno bogatstvo povećat ćete dodatkom jogurta ili mlijeka kojima ćete organizam opskrbiti proteinima, a balastne tvari i složene sporo razgradive ugljikohidrate namirit ćete iz Provita žitarica.

Djeci možete iz bogate ponude dječje hrane poslužiti Čokolino, Rižolino, Grisolino obogaćene suhim višnjama koje će omiljenim dječjim doručcima ili međuobrocima dati jedan novi, puniji, kiselkastiji i osvježavajući okus. Pustite mašti na volju. Sok od višanja ima ljekovito djelovanje u liječenju artritisa i gihta, pa ga kod takvih bolesnika uvedite u svakodnevnu prehranu. Isto tako djeluje uspavljujuće, pa oni koji imaju problema sa spavanjem neka popiju dvije čaše čistog soka od višanja prije spavanja.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.