Moj profil

Vodič kroz (ne)pregledna polja riže

Riža je iznimno važna namirnica, jer osigurava čak 20 % dnevnih kalorija za svjetsku populaciju. Postoji mnogo vrsta, no tek je nekolicina široko rasprostranjena.

Često prisutna na našim tanjurima i obožavana u mnogim jelima, riža je jedna od najstarijih kultiviranih žitarica, a kao izvrstan izvor ugljikohidrata, već stoljećima prehranjuje nacije diljem svijeta. Riža podjednako dobro uspijeva na sušnim pustinjskim uvjetima, ali i kišovitim i vlažnim područjima. Hranjiva je, siromašna mastima i bogata škrobom.

Vodič kroz (ne)pregledna polja riže

Pretpostavlja se kako na svijetu danas postoji više od 8000 vrsta riže, a što je više upoznajemo, više je želimo uklopiti u razna jela, od juhe, preko glavnog jela, sve do salate i deserta. Vrste riže se razlikuju po obliku, boji i načinu prerade zrna, što je usko povezano s prehrambenim sastavom.

Prema obliku i veličini zrna, riža se u osnovi dijeli na:

  • rižu dugog zrna
  • rižu srednjeg zrna
  • rižu kratkog zrna - okrugla zrna riže

Zrna riže dugog zrna su četiri do pet puta dulja od svoje širine, prilikom dužeg kuhanja se neće slijepiti, pa je takva riža prikladna za pripremu salata i raznih priloga jelima. Srednje zrnata i kratko zrnata riža slične su po svojstvima, sadrže više škroba, a tijekom kuhanja omekšaju i postaju ljepljivije. To ih čini pogodnima za oblikovanje te idealnima za izradu deserata, jela poput punjenih paprika, ali i rižota i juha.

Koju rižu odabrati prilikom pripreme određenog jela?

Zlato polje riža Sant Andrea je vrlo popularna vrsta riže. Zrna su srednje velika, tijekom kuhanja postaju mekša te lijepo upijaju arome. Ova riža ima široku upotrebljivost, no najbolje će se uklopiti u ukusne juhe.

Zlato polje 3 Žitarice je mješavina riže dugog zrna, pira i ječma. S obzirom na to da su prethodno obrađene, sve tri žitarice će se skuhati istovremeno, bez bojazni od raskuhavanja. Ova jedinstvena bogata mješavina boja, mirisa i okusa sadrži više vlakana od same riže i tako slijedi suvremene prehrambene smjernice. Idealna je za pripremu ukusnih i nutritivnih salata i nikada ne razočara.

Zlato polje riža Arborio je kvalitetna vrsta talijanske riže srednjeg zrna, posebno prikladna za pripremu rižota. Tijekom kuhanja riža ostaje čvrsta, zrna se međusobno ne lijepe, a arome i okusi odlično se upijaju.

Zlato polje riža za Domaća jela je polirana bijela riža. Zbog oblika zrna i udjela škroba najprikladnija je za nadjeve, nabujke i slatka jela, a posebno za klasična jela naših baka kao što su punjene paprike.

No, nije svaka riža idealna za svaki recept, pa je dobro znati koju vrstu koristiti kod pripreme određenih jela. Stoga je najbolje preuzeti Vodič kroz riže i ubrzo ćete postati pravi stručnjak za jela od riže.

Trikovi za savršeno skuhanu rižu

Kuhanje riže zna biti izazovno, a želite li dobiti najbolje rezultate, evo nekoliko trikova:

1. Odaberite veliki lonac i puno vode. Bijela riža kuha se u vodi u omjeru 1:2, odnosno potrebno je staviti dvostruko više vode od riže, dok se kod pripreme smeđe riže najbolje voditi omjerom 1:2,5.

2. Ne zaboravite posoliti vodu. Stvar je jednostavna - nedostatak soli rezultirat će neukusnom rižom. Na 500 grama riže stavite jednu čajnu žličicu soli.

3. Kuhajte na niskoj temperaturi. Nemojte žuriti, radije kuhajte duže, ali na nižoj temperaturi, kako ne biste riskirali naglo ključanje vode preko ruba ili lijepljenje riže za dno.

4. Skratite vrijeme pripreme smeđe riže. Stavite kuhati smeđu rižu 30 do 40 minuta. Ocijedite, poklopite i stavite na vatru na najnižu temperaturu još 10 minuta. Ili odaberite Zlato polje Smeđu rižu, jer je kod nje uobičajeno vrijeme kuhanja skraćeno na pola.  

5. Naučite koja riža je idealna za koje jelo. Isprobavajte nova jela i uzbudljive začine. Iznenadite ukućane neodoljivim delicijama iz cijeloga svijeta, a sebe počastite titulom – stručnjaka za riže! 

Zasučite rukave, isprobavajte recepte, primijenite stečeno znanje o odabranim rižama za odabrana jela i uživajte u kuhanju! 

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.