Moj profil
Zimnica u ulju
Zimnica u ulju

Zimnica u ulju

2.9.2012.smihelac

Hrana uložena u staklenke s uljem može se poslužiti kao predjelo, dodatak jelima i salatama ili prilog, a dobrodošlo je osvježenje jelima s roštilja. Možda će vam se ulaganje namirnica u ulje učiniti skupim, međutim dojam koje tako spremljeno jelo ostavlja je potpuno razoružavajuć.

Kada je tijekom sezone u našim vrtovima toliko namirnica da ih jedva možete pojesti, razmišljate o njihovom "prezimljavanju". Neke zimnica toliko veseli da posebno zbog nje nabavljate namirnice i tradicionalno ih obrađujete u domaću zimnicu. Na prvom mjestu zimnicom konzerviramo namirnice kako bi trajale duže.

Priprema zimnice je radost za cijelu obitelj te nas podsjeća na naše bake i majke, koje su konzervirale sezonsko voće i povrće i čuvale ga za period koji ne obiluje plodovima. Na neki način početak pripreme zimnice označava i početak zrelosti. Dobro pripremljena domaća zimnica prigodan je poklon za brojne prilike.

Napravi sam: zimnica u ulju

Tradicionalni načini pripreme zimnica jesu sušenje, pohranjivanje povrća u soli, u slanoj vodi, čuvanje u octu ili ulju, konzerviranje šećerom i zaslađivačima, priprema sokova, pekmeza i džemova.

Čuvanje namirnica u ulju je postupak s mnogobrojnim prednostima. Ulje je odličan konzervans. Osim što čuva okus namirnice, i samo na sebe preuzima njenu aromu, zbog čega ga i kada potrošite namirnicu možete koristiti za začinjavanje hrane ili pripremu jela.

Ono što vrijedi za sve načine pripreme zimnica, valja odabrati ili nabaviti čim zdravije, čvršće i kvalitetnije namirnice, odnosno oštećene dijelove odstraniti. Pomoćni pribor, posuđe, sve ono čime se dotiču namirnice mora biti besprijekorno čisto, a staklenke, poklopci, čepovi i zatvarači sterilizirani, sve kako bi spriječili kvarenje zimnice i produljili njen rok trajanja.

Namirnice i čuvanje u ulju

Za pohranjivanje u ulju, posebice onom maslinovom, pogodni su razni sirevi (ovčji, mozzarella, kozji sir ili primjerice camembert), gljive, paprike, patlidžani, tikvice, artičoke, sušene rajčica, ljute papričice, riba (filetirana, u komadima ili cijela srdela, skuša, tuna, losos...), masline, kapari, razni začini i druge namirnice. Osim maslinovog koje je blažeg okusa, ovisno o vašem ukusu i efektu kojeg želite postići, konzervirati možete u suncokretovom ulju, ulju uljane repice i drugim uljima neutralnijeg okusa. Marinada u koje se ulažu namirnice može se oplemeniti i drugim namirnicama i začinskim biljem, npr. čilijem, češnjakom, bosiljkom, koprom, paprom u zrnu, lovorom, medom, đumbirom i dr.

Kako bi povrće duže trajalo, obično se prokuha u octenoj otopini koja se sastoji iz 1 dijela octa i 2 dijela vode. Namirnice se potom dobro ocijede i zajedno se sa začinima i začinskim biljem u slojevima slaže u čistu steriliziranu staklenku, nakon čega se namirnica prekrije uljem. Po potrebi se ulje može dolijevati narednih dana. Tako pripremljenu zimnicu pohranite u hladnom i tamnom prostoru približno 3 mjeseca. Povrće obogaćeno češnjakom držite u hladnjaku ne duže od tjedan-dva.

Zbog bogatstva vitaminom E i prirodne zaštite od oksidiranja, maslinovo ulje je posebno pogodno za konzerviranje. Uz uvjet da se radi o kvalitetnom hladno prešanom ulju, ono ukuhanim sastojcima daje izvrsnu aromu. Kao i kod ostalih jela, kvalitetnije ekstra djevičansko maslinovo ulje - ukusnije jelo.

Hrana uložena u staklenke s uljem može se poslužiti kao predjelo, dodatak jelima i salatama ili prilog, a dobrodošlo je osvježenje jelima s roštilja. Možda će vam se ulaganje namirnica u ulje učiniti skupim, međutim dojam koje tako spremljeno jelo ostavlja je potpuno razoružavajuć. Zamislite samo fine sireve, tunu, vrganje ili limune u domaćem maslinovom ulju. Sinergija u kojoj profitiraju i namirnice i ulje, a sve to kako bi u konačnici uživali vi.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.