Moj profil
Zimsko voće – svježe i suho
Zimsko voće – svježe i suho

Zimsko voće – svježe i suho

Zimsko je voće prava imuno-podrška, koja sudjeluje u prevenciji brojnih bolesti, zbog visokog sadržaja vlakana utječe na smanjenje kolesterola u krvi, a pomaže nam i prilikom mršavljenja baš onda kada se manje krećemo.

Zimi smo na udaru brojnih virusa i bakterija, a u kroničnom nedostatku sunca, lijepog vremena i sve kraćih boravaka vani. Zbog toga nam je svaki saveznik u prevenciji i borbi protiv zimskih tegoba i popravljanju raspoloženja, dobro došao. Još kada je sladak poput voća...

Suho voće dobar je izvor vlakana, prirodnog šećera, vitamina A i C, kalija, magnezija, kalcija.

Dok neki pri spomenu zime pomišljaju na kobasice i kuhano vino na uličnim štandovima, sarmice, sitne kolačiće i vruću čokoladu, ima i onih koji znaju da nam zimsko voće, svježe i suho, nudi obilje vitamina i minerala za dobro "prezimljavanje". Iako ga je nešto manje nego u drugim godišnjim dobima, njegov udio, a ni dobrobit u zimskoj prehrani, nikako nije zanemariv.

Svježe i suho

Zimi je svakodnevno konzumiranje svježeg voća potrebno prije svega zbog unosa vitamina kojima ono obiluje. Zimsko je voće prava imuno-podrška, koja sudjeluje u prevenciji brojnih bolesti, zbog visokog sadržaja vlakana utječe na smanjenje kolesterola u krvi, a pomaže nam i prilikom mršavljenja baš onda kada se manje krećemo, u sezoni praznika i prevelike konzumacije hrane. Zbog svega toga, voće je savršena zimska hrana.

Borbu protiv prehlada i zimskih oboljenja poput gripe pomoći će na prvom mjestu bogatstvo C vitamina u voću poput naranče, grejpa, mandarina, limuna i dr. Odaberite one s tanjom i glatkom korom bez mrlja. Sočnost citrusnog voća održite čuvanjem na sobnoj temperaturu, a preferirate li trajnost, pohranite ga u hladnjaku. Osim što je citrusno voće bogato vitaminom C, tu su i folna kiselina, pektin, kalij i brojni aktivni fitonutrijenti koji povoljno utječu na naše zdravlje. Namirnice u žutoj, narančastoj i crvenoj boji izvrsni su antioksidansi i prva linija obrane protiv slobodnih radikala uzrokovanih stresom, zagađenjem, cigaretnim dimom itd. Zanimljivo je znati da je zimsko voće i povrće izloženo niskim temperaturama slađe i sadrži višu razinu fitonutrijenata koji štite od stresa. Nakon svega, čini se da nije slučajno što ovo voće dozrijeva baš u doba prehlada i viroza.

Osim prehrane super ukusnim voćkama samostalno, pijte ih. Limunom ili limetom obogatite čaj, ujutro popijte sok od svježe istisnutog grejpa ili naranče, od voća napravite smoothie, ponudite u brojnim varijantama voćnih salata eventualno zaslađene žlicom meda i njime obogatite kolače.

Namirnice u žutoj, narančastoj i crvenoj boji izvrsni su antioksidansi i prva linija obrane protiv slobodnih radikala.

Osim svježeg voća, zimi posežemo i za suhim voćem. Tu nam pomaže obilje plodova koje smo prije zime konzerviranjem, tj. sušenjem i uklanjanjem vlage spremili za kasniju konzumaciju, poput grožđica, sušenih jabuka, krušaka, šljiva, smokava i marelica, brusnica, ali i onog egzotičnijeg iz trgovina: manga, papaje, ananasa, datulje i drugo. Suho voće je zanimljivo i stoga što se od njega, baš kao i od svježeg voća mogu raditi kompoti, nadjevi za pite i pekmezi, a možemo ga grickati i konzumirati kao zdrav i hranjiv međuobrok. Suho voće je dobar izvor vlakana, prirodnog šećera, vitamina A i C, kalija, magnezija, kalcija. Kombinirajte ih s bademima, lješnjacima, orasima i drugim orašastim plodovima.

Zdrav odabir

Znate što vam je činiti kada se sljedeći put zateknete u trgovini?  Evo vam šalabahter: košaru napunite avokadom, kivijem, limetama, limunima, bananama, narančama, klementinama, mandarinama, grejpom, brusnicama, super narom te suhim i orašastim plodovima. A prehladama i zimskim oboljenjima poruka - bolje ih zaobilazite.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.