Moj profil

Žitarice u kuhinji

Jedite žitarice jer su siromašne zasićenim masnoćama, ne sadrže kolesterol, bogat su izvor vlakana, ugljikohidrata, polinazasićenih kiselina, vitamina B-kompleksa, minerala, antioksidansa i fitokemikalija. I da ne zaboravimo - jako, jako ukusne.

Žitarice su jednogodišnje biljke iz obitelji trava (Gramineae), čiji se zrnasti plodovi jedu i koriste kao sirovina u prehrambenoj industriji. Žitarice i proizvodi od žitarica važan su izvor energije za ljudski organizam, a poželjno ih je uživati najmanje kroz 3 obroka dnevno. Cjelovite žitarice, brašno od cjelovitog zrna, integralna tjestenina, riža i kruh su nepresušan izvor kompleksnih ugljikohidrata, vitamina, minerala, vlakana i drugih esencijalnih tvari.

Žitarice su postale sastavni dio prehrane dugo prije nego su kultirivirane, a njihova starost seže od 8000-10 000 g.pr.kr. Danas se ječam, proso, pšenica, raž, riža, zob, proso i druge žitarice u kuhinji koriste na brojne načine, a najčešće u zrnu, kao pahuljice, mljevene ili kao klice.

Zrno ječma se prži, melje u mlincu za kavu i s dodatkom cikorije radi zamjenski pripravak za kavu.

Cijele žitarice u zrnu se preko noći moče i potom kuhaju, a koriste kod pripreme složenaca, maneštri i variva. Žitarice u obliku riže ili tjestenine dodajemo juhama, kao i ječam, zobene pahuljice, heljda i ostale žitarice koje prethodno valja namakati i kuhati od 40-60 minuta.

Brašna dobivena mljevenjem zrna pšenice, zobi, raži, ječma, kukuruza, krupnika i dr. Koristimo za izradu različitih vrste kruha i peciva te tjestenina, kruha i kolača.

Pahuljice su vrlo važan dio svakodnevne prehrane. Najbolje su za doručak u müsliju, a jedu se zobene, pšenične, kukuruzne, ražene pahuljice.

Klice žitarica se odlikuju visokim nutritivnim vrijednostima i imaju specijalno mjesto pri pripremi jela makrobiotičke i vegeterijanske kuhinje, a njih u svakodnevnoj pripremi najčešće dodajemo riži i salatama. Najčešće se koriste pšenične klice bogate E vitaminom, sojine i lako probavljive ražene klice.

Zdravlje u žitaricama

Uz dužno poštovanje prema pšenici, kukuruzu, riži i ostalim dobro zastupljenim žitaricama, ove retke posvećujemo promicanju i vraćanju super-zdravih i ukusnih, a pomalo zapostavljenih kultura:

Heljda
Zrno heljde se kuha poput riže, guli i od njega radi heljdina kaša. Mljevenjem heljdinog zrna dobiva se kvalitetno brašno za palentu, odnosno miješanjem s drugim žitaricama je heljdino brašno osobito pogodno za izradu kruha, peciva i dr. Zrno heljde je hranjivo, bogato vitaminima B skupine i lako probavljivo.

Ječam
Ječam su koristili stari Kinezi, Egipćani, Rimljani i Grci, a danas se koristi u juhama, za doručak u obliku pahuljica, pri pripremi pečenja, izradi piva ili ječmenog slada. Cijelo zrno se prži, melje u mlincu za kavu i s dodatkom cikorije radi zamjenski pripravak za kavu. Poput heljde, zrno mu je lako probavljivo i bogato vitaminima B kompleksa.

Krupnik ili pir
Krupnik se prije upotrebe ljušti, a zbog njegove lupine je vrlo otporno i ne zahtijeve umjetna gnojiva niti insekticide, te je zbog bio uzgoja sve traženiji. Od krupnika se izrađuje poseban kruh. Zrno krupnika je odličnih svojstava pa sadrži vrijedne aminokiseline, ugljikohidrate, masti, vitamine B, E i K i brojne minerale.

Proso
Izrazito zdrava namirnica koja se osim bogatim nutritivnim svojstvima odlikuje i lužnatošću, koristi se kao osnova ukusnim kremama, pudinzima, kolačima, vegeterijanskim namazima i odrescima, te uz jela od mahunarki ili orašastih plodova.

Raž
Raž je žitarica po izgledu i strukturi najsličnija pšenici. Te dvije žitarice se mogu koristiti bez ikakve prerade jer nemaju vanjski zaštitni sloj - pljevu. Kruh s raženim brašnom je popularan zbog specifičnog okusa i mirisa.

Zob
Za idealan doručak preporučujemo zobene pahuljice s orašastim plodovima i voćem u jogurtu ili mlijeku, nakon kojeg ćete dugo osjećati sitost. Mljevenim zrnom zobi zgusnut ćete jela i povezati namirnice u jelima, te obogatiti njihov okus.

Jedite cjelovite žitarice, u njima je zdravlje.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.