Moj profil

Kako odabrati kvalitetno maslinovo ulje?

U toplim ljetnim mjesecima mnogi odabiru laganiju, mediteransku prehranu čiji je sastavni dio i kvalitetno maslinovo ulje. Ovakav odabir idealan je za naše nepce, ali i zdravlje, no kako odabrati najkvalitetnije maslinovo ulje?

Pred nama su dugi ljetni mjeseci, a s njima se na našem tanjuru sve češće nalaze i laganiji i zdraviji obroci uz pomoć kojih puno lakše podnosimo vruća razdoblja. A osim zdravlja, mediteranska prehrana sa sobom nosi i brojne slasne specijalitete koje nerijetko uključuju i najpopularniji dodatak brojnim jelima – maslinovo ulje.

Bilo da vam je na prvom mjestu zdravlje ili maslinovo ulje smatrate gastronomskom senzacijom – uvijek morate izabrati ono najkvalitetnije. Nutricionisti otkrivaju po čemu je ovo ulje toliko dragocjeno i kako izabrati ono najbolje.

„Djevičansko maslinovo ulje jedno je od stupova mediteranske prehrane koja se smatra  jednom od najzdravijih u svijetu. Riječ je o jednome od rijetkih ulja u ljudskoj prehrani koje se dobiva jednostavnim cijeđenjem samljevenog voćnog ploda, a odlikuje se intenzivnim mirisima i okusima.“

Idealan u borbi protiv kolesterola i ateroskleroze

„Maslinovo ulje obiluje i nezasićenim masnim kiselinama poput oleinske zbog čega se smatra izrazito zdravim i stabilnim po strukturi. Potvrđene su spoznaje o njegovoj visokoj biološkoj vrijednosti i blagotvornom utjecaju na zdravlje, a među najpoznatijima su njegovo antioksidativno djelovanje koje sprečava proces oksidacije i prerano starenje stanica. Oleinska i linolska kiselina, sastavni dio građe ovog proizvoda, pomažu u rješavanju lošeg kolesterola koji uzrokuje visoki tlak i aterosklerozu.“

Valja istaknuti kako je najcjenjenije maslinovo ulje, ono ekstra djevičansko, ulje visoke kakvoće dobiveno izravno iz ploda masline i to isključivo mehaničkim postupcima. Razvrstavanje djevičanskog maslinovog ulja prema kvaliteti temelji se na rezultatima određenih fizikalno-kemijskih i senzorskih analiza. Ekstra djevičansko maslinovo ulje odlikuju pikantnost, gorčina, okus i miris po plodu masline.

Zvijezda Ekstra djevičansko maslinovo ulje dobiva se izravno iz ploda masline, pri čemu se svježi plodovi podvrgavaju isključivo mehaničkim postupcima pranja, mljevenja centrifugiranja, dekantacije i filtracije kako bi svi sastojci ostali sastavom izvorni.

Osim ekstra djevičanskog maslinovog ulja, postoji i djevičansko maslinovo ulje koje se dobiva izravno iz ploda masline isključivo mehaničkim postupcima. 

Maslinovo je ulje, pak, sastavljeno od rafiniranog maslinovog ulja i djevičanskih maslinovih ulja i dobiva se rafinacijom nejestivih djevičanskih maslinovih ulja, te miješanjem s jestivim djevičanskim maslinovim uljima.

Kako očuvati kakvoću maslinovog ulja?

Očuvanje kvalitete maslinovog ulja uvelike ovisi i o njegovom načinu pohrane i čuvanja, ističu iz Zvijezde, te dodaju kako posebno treba voditi računa o ključna tri vanjska čimbenika; kisiku, svjetlosti i toplini

„Budući da svjetlost ubrzava oksidaciju  nezasićenih masnih kiselina i gubitak kakvoće maslinovog ulja, ne preporučuje se čuvanje u svijetlim i prozirnim bocama. Uobičajeno pakiranje boce od tamnog stakla od jedne litre omogućit će očuvanje kakvoće proizvoda unutar roka trajnosti. Također, treba voditi računa o tome kako plastika nije pogodno pakiranje kao zaštita od kisika i svjetlosti. Ona može otpuštati spojeve u ulje i omogućiti apsorpciju hlapljivih tvari pri čemu ulje gubi na svojim mirisnim karakteristikama.“, ističu te objašnjavaju kako bi se ulje trebalo čuvati u čistim i prozračnim prostorijama, izvan direktnog sunčevog svjetla.

Idealna temperatura čuvanja maslinovog ulja je 16 stupnjeva Celzijevih, sa odstupanjem od plus ili minus dva stupnja. Također, bitno je izbjegavati i vlagu jer ona ubrzava kvarenje.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.