Moj profil

Mozzarella - najprodavaniji sir na svijetu!

Mozzarella, jedan od najpoznatijih talijanskih sireva i najprodavaniji sir u svijetu, potječe iz okolice Rima, a spominje se još u 15. stoljeću kad se zvala jednostavno mozza.

Mozzarella, jedan od najpoznatijih talijanskih sireva i najprodavaniji sir u svijetu, potječe iz okolice Rima, a spominje se još u 15. stoljeću kad se zvala jednostavno mozza. U grupi je sireva pasta filata ili sireva od parenog tijesta; izvorne mozzarelle rade se u jajolikim grudama od oko 100 g i uvijek se čuvaju u vlastitoj sirutki koja im održava svježinu i elastičnost.  

Legenda kaže da je mozzarella prisutna u Italiji otkada se pamte sirevi te je nastala slučajno kada su grumeni sira slučajno upali u vrelu vodu. Talijanski su redovnici, još u 1. stoljeću poslije Krista, spremali sir sličan mozzarelli, kojim su hranili siromašne. Kriškom koju su dobivali rezanjem iz lopte sira, upravo su oni zaslužni za ime mozzarella, koje dolazi od talijanske riječi mozzare što znači rezati.

Galbani mozzarella jedina je talijanska prava mozzarella na tržištu koja svojom svježinom i pravom tradicionalnom recepturom svakim danom oduševljava ljubitelje lagane talijanske kuhinje. Dobru mozzarellu odlikuje svjež okus po mlijeku, vrlo blag i nježan, ali prepoznatljiv, s laganom kiselom notom. Što je sir svježiji, to mu je tijesto čvršće i elastičnije, dok starenjem postaje sve mekši i kiseliji.     

Želite li znati više o mozzarelli, ali i uživanju u kuhinji na talijanski način, posjetite nove web stranice www.galbani.hr i potražite nove i lagane recepte za jela koja ćete pripremati cijelo ljeto. Prijavom na newsletter svakoga ćete tjedna u sandučić vaše e-pošte primiti novi zanimljivi lagani recept te mali trik koji će vam pomoći kako biste kuhali kao Talijani!  
Imate li pak svoj recept za idealno druženje - prijatelje ili obitelj okupljene oko stola, vesele ljetne trenutke s prijateljicom ili opuštanje pod suncobranom - ovjekovječite ga fotoaparatom i podijelite u kreativnom natječaju u kojem možete osvojiti primamljive talijanske nagrade poput tečaja talijanske kuhinje ili tečaja talijanskog jezika.  

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.