Moj profil
Berba mandarina
Berba mandarina

Berba mandarina

Na sreću, neretvanske su plantaže osim pravim beračima koji u sezoni sazrijevanja u mjesecu listopadu i studenom uberu i više od 50.000 tona mandarina, otvorene i za sve koji jedan dan žele provesti na zanimljiv i nesvakidašnji način, u berbi mandarina.

Pozivamo vas u mirisnu berbu mandarina u prekrasnom krajoliku neretvanske doline! Na sreću, u posljednje vrijeme, plantaže su, osim pravim beračima koji u sezoni sazrijevanja u mjesecu listopadu i studenom uberu i više od 50.000 tona mandarina, otvorene i za sve koji jedan dan žele provesti na zanimljiv i nesvakidašnji način. Jesenji dan za pamćenje započinje još u automobilu ili autobusu, nestvarnim pogledom na dolinu delte Neretve, na brojne kanale i rukavce koji okružuju plodno tlo s vrtovima, poljima i plantažama agruma, ponajviše mandarina, ali i kivija, naranči, limuna, grejpa, kakija i nešpula.

Program branja mandarina upotpunjuje se i plovidbom lađama i fotosafarijem neretvanskim kanalima.

I put do plantaža (prve plantaže mandarina zasađene su tek 60-ih godina prošlog stoljeća, da bi danas zauzimale više od 50% poljoprivrednog zemljišta!) jednako je uzbudljiv. Do cilja se stiže tradicionalnim neretvanskim lađama, lađama težaka, ribara i lovaca, bez kojih je već vjekovima svakodnevni život u ovom nestvarnom krajoliku nemoguć i nezamisliv. Nakon okrepe tradicionalnom lozovačom i suhim smokvama slijedi mala škola branja mandarina. Kako zlatnožute plodove treba znati brati, odnosno kako na kvalitetu i trajnost plodova utječe i način berbe, stručnjaci će vas podučiti da se mandarine beru brzim trzajem ruke s polukružnim zaokretom kako se ne bi dogodilo da s peteljkom na stablu ostane i dio njene kore. No, po principu sigurno je sigurno, nakon ove informacije slijedi molba da mandarine ne trgate rukom te podjela posebnih zaobljenih i ispupčenih škara i demonstracija njihove upotrebe.

Uz škare svatko dobiva i mrežicu u koju će stavljati svoje mandarine, koje se ne beru u tišini već uz zvukove glazbe ovoga kraja. Program branja mandarina upotpunjuje se i plovidbom lađama, odnosno fotosafarijem neretvanskim kanalima, rukavcima i močvarama, bogatim životinjskim i biljnim vrstama te zaokružuje uživanjem u specijalitetima od jegulja, žaba i divljači. Stoga pronađete li vremena za nezaboravan izlet u dolinu Neretve (u studenom su dani mandarina u Opuzenu!), svakako kušajte neko od tradicionalnih jela ovoga kraja, primjerice brodet od žaba i jegulja, pohane žabe, rižoto od žaba, jegulje s raštikom, lisku s raštikom ili lisku na lovački.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.