Moj profil

Dolina Neretve

Dolina Neretve jedno je od najljepših i najslikovitijih područja naše zemlje. Prebogato je prirodnim ljepotama među kojima su očuvane močvare koje spadaju u posljednja takva područja na cijelom Mediteranu. Naravno, tu su i brojne plantaže mandarina i ostalog voća koje su počele nicati tek 60-tih godina prošlog stoljeća.

Dolina Neretve jedan je od najljepših i najslikovitijih dijelova naše domovine. Ona je ujedno i vrlo neobično i nadasve zanimljivo područje koje svoje ljepote i posebnosti, među kojima je i plodnost tla, zahvaljuje ne samo majci prirodi, već i ljudima i njihovoj intervenciji.

Atraktivne berbe mandarina u listopadu i studenom neobično su dobro posjećene.

Neke od čarolija ovog područja novijeg su datuma i razlikuju se od onih u pradavnim vremenima, primjerice u doba antike, u kojem su došljaci Grci naveliko trgovali s našim precima, ilirskim plemenima. Dolina Neretve svoj je novi, u nekim dijelovima podosta promijenjeni izgled počela dobivati tek krajem 19. stoljeća regulacijom dijela Neretve te još više polovinom 20. stoljeća gradnjom hidroelektrane i isušivanjem njene razgranate delte. U tom je razdoblju primarno močvarno područje velikim dijelom pretvoreno u plodno tlo, koje je stanovnicima toga kraja omogućilo uzgoj specifičnih poljoprivrednih i povrtnih kultura, posebno agruma, grožđa te drugog voća i povrća.

No, na sreću zaljubljenika u prirodne ljepote, u neretvanskom području uz plodne plantaže i vrtove postoje još uvijek očuvana močvarna područja koja su ujedno i jedna od posljednjih takvih područja na cijelom Mediteranu. Ovo područje danas baš kao i u davna vremena obiluju barama, rukavcima, lagunama i jezercima bogatih ribom i vodenim biljem, ispresijecanim tlom prekrivenim šikarom, trstikom i raznolikim biljem koje skriva mnoštvo žaba, ptica i drugih močvarnih životinja, pa su neka od njih i zaštićeni ornitološki i ihtiološki rezervati. Zahvaljujući očuvanoj i netaknutoj prirodi u neretvanskom području cvjeta poseban ekoturizam i fotosafari, koji nudi uživanje u jednodnevnim izletima tradicionalnim, stoljećima očuvanim i istim, neretvanskim lađama.

U dolini Neretve, u Metkoviću je i jedna od najvećih ornitoloških zbirki u Europi. Otvorena je od 1952. godine i sadrži više od 200 prepariranih ptičjih vrsta među kojima su mnoge danas rijetke i ugrožene, primjerice bukavac, patka njorka, crna liska i crna roda. No, osim prirodnih ljepota i neobične raznolikosti biljnog i životinjskog svijeta, područje doline Neretve može se pohvaliti i kulturnim i povijesnim znamenitostima, među kojima su i stoljetni arheološki nalazi. Osim Metkovića, grada koji se zbog svoje ljepote i važnosti kao obavezna destinacija našao i u jednom od prvih turističkih vodiča za područje Dalmacije, tu su i arheološki ostaci u Vidu, slikovitom malom mjestu uskih uličica i zubom vremena rascvjetanih krovova, smještenom na brežuljku s kojeg puca najljepši pogled na dolinu Neretve. Posebnost ove lokacije čije su vrijednosti otkrivene iskopavanjima polovicom prošlog stoljeća je 16 kipova među kojima je i statua rimskog cara Augusta.  

Zahvaljujući očuvanoj i netaknutoj prirodi u neretvanskom području cvjeta ekoturizam i fotosafari. 

Naravno, osim po prirodnim ljepotama i kulturnim znamenitostima, dolina Neretve je zanimljiva i po specifičnoj turističkoj ponudi koja uključuje uživanje u branju južnog voća na nekim od brojnih plantaža koje su počele nicati u drugoj polovici 60-tih godina prošlog stoljeća da bi se danas prostirale na više od 50% postojećeg plodnog poljoprivrednog tla. Zahvaljujući tradicionalnoj gostoljubivosti ljudi te urođenom smislu za poslovnost, posebno turizam, berbe mandarina na slikovitim plantažama na kojima se osim mandarina uzgajaju i naranče, limun, kivi, grejp, kaki i nešpula, mogu doživjeti i svi koji to požele, pa su vrlo atraktivne berbe mandarina u listopadu i studenom neobično dobro posjećene. Jednako tako dobro su posjećeni i ugostiteljski objekti u kojima se nude tradicionalna jela ovoga kraja koja se spremaju po starim receptima. Na njihovim jelovnicima prednjače jela od žaba i jegulja te močvarnih ptica, primjerice brudet od žaba i jegulja, pohane i pečene žabe, jegulja na ražnju, rižoto od žaba, kuhana liska ili liska na lovački, ali i ostala jela od riječnih i morskih riba te rakova i školjaka. U Neretvanskoj dolini uživa se i u pršutu te domaćem vinu i rakiji, posebno onoj od suhih smokava.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.