Moj profil
Egipat
Egipat

Egipat

9.5.2010.smihelac

Kada bi egipatsku kuhinju morali svesti na svega nekoliko redaka najlakše bi je opisali prožimanjem grčke, turske, libanonske, palestinske i sirijske tradicionalne kuhinje s egipatskim običajima, lokalnim namirnicama i ukusom.

Geografski položaj

Egipat ili Arapska Republika Egipat se rasprostire kroz 2 kontinenta: Afrikom tj. njenim sjeveroistočnim dijelom i malim dijelom Azije. Na sjeveru je obrubljuje Sredozemno more, na istoku graniči s Izraelom i Gazom, na zapadu s Libijom, a na jugu sa Sudanom. Pustinju ispresjeca rijeka Nil, a upravo kontrasti doline i delte rijeke Nila, najveće oaze na svijetu s pješčanom pustinjom čine Egipat nezaboravnim. Egipatski glavni grad je Kairo.

Povijesni utjecaj

Egipat je jedna od najutjecajnijih i najnaprednijih ranih civilizacija. Porječje Nila je naseljavano još od doba paleolita, no tek u neolitu nastaje Drevni Egipat kakvoga mi poznajemo. Poznat po svojim dostignućima u poljoprivredi, umjetnosti i arhitekturi, Egipat je razvio i hijeroglifsko pisanje. Svoj vrhunac Egipat doživljava za vrijeme XVIII dinastije i Novog kraljevstva. Povijest Egipta pišu i brojni osvajači: Grci, Rimljani, Arapi, Turci i Britanci te politička previranja. Egipat postaje neovisna kraljevina 1922.g., a 1953. republika.

Godine 1958. zajedno sa Sirijom Egipat ulazi u Ujedinjenu Arapsku Republiku, iz koje Sirija istupa 3 godine kasnije. U ratu sa Izrealom 5. - 10. lipnja 1967. Egipat doživljava poraz, a nemiri između Egipta i Izraela se završavaju potpisivanjem mirovnog sporazuma 1979.g. Devedesete godine 20. stoljeća označava gospodarska kriza, socijalne napetosti i terorizam, te dugogodišnji spor sa Sudanom oko granice na području Hala'ib koji je produbilo otkriće bogatih nalazišta nafte.

Karakteristike kuhinje

Egipatska kuhinja reflektira njenu bogatu prošlost. Uz korištenje lokalnih namirnica egipatsku kuhinju najbolje opisuje prožimanje grčke, turske, libanonske, palestinske i sirijske tradicionalne kuhinje s egipatskim običajima, ukusom i mogućnostima.

Preferirate li jednostavna jela načinjena iz obilja sezonskog voća, povrća i svježih začina, na pravom ste mjestu. Na jugu bliže sjeveroafričkoj kuhinji jesti ćete intenzivnija i oštrije začinjena jela nego na sjeveru.

Prehrana je vrlo važan socijalni čin u Egiptu i sastoji od tri dnevna obroka i laganih međuobroka. Za doručak možete očekivati sir, jaja i džem, ali i i slatko poput baklave. Popodnevni glavni obiteljski događaj, ručak, se najčešće sastoji iz obilja povrća s rižom, salata, ribe, piletine, govedine ili janjetina. Slijedi lagana večera: jogurt, razne salate, voće, sir i dr.

Juhe i salate
Egipatske juhe uglavnom se sastoje iz molokhiyye - za Egipat karakterističnog lisnatog zelenog povrća, mesa i to najčešće piletine, zeca ili janjetine, ribe i povrća, a možemo ih staviti pod zajednički nazivnik shurbah.

Salate su načinjene iz krumpira, jaja, zelenog lisnatog povrća, jogurta i drugih namirnica.

Meze
Meze zatičemo u brojnim kulturama, a odnose se na male zalogaje koji služe užitku i druženju uz dobru hranu i piće. Uz njih se poslužuju i dipovi, a najpopularniji je onaj s tahini pastom iz sezama koja se miješa sa češnjakom ili čilijem i limunom. Ako dipu dodamo patlidžane i serviramo sa salatom dobili smo baba-ghanoug.

Desert
Egipatski deserti, kolači ili pudinzi su najčešće navlaženi mednim sirupom. Baklava, fatir (palačinke sa punjenje od jaja do marelica), basbousa načinjena iz krupice i meda i nadjevena lješnjacima.

Nacionalna jela i pića

Riža i kruh glavni su sastojci egipatske kuhinje, uz bok povrću, dok je meso u drugom planu.

Aysh ili kruh u Egiptu se jede u različitim formama. S integralnim ili bijelim brašnim, poput francuskih štruca, sa punjenjem kao klasičan sendvič. Tradicionalan kruh je okrugao, plosnat i načinjen iz punovrijednog brašna, a može se puniti mesom, povrćem ili sirom.

Egipćani jedu puno povrća najčešće krumpira, slanutka, graška, patlidžana i nekih samo Egiptu svojstvenih sorti, a veliki su konzumenti janjetine, govedine, piletine, sira (najpoznatiji nacionalni sir je gibna) i voća... Piju kavu, čaj, vodu, sokove, bezalkoholne koktele, a stanovnici koji nisu muslimanske vjere i alkoholna pića. Ispijanje kave ili ahwe je kao i u mnogim drugim zemljama dio društvenog rituala. Lokalni kafići okupljaju žitelje koji dolaze popiti kavu, diskutirati o politici, popušiti shishu (vodena lula), odigrati tawlu (društvena igra) i slušati egipatsku glazbu. Egipćani gaje i tradiciju popodnevnog čaja koju su naslijedili od Arapa, a piju ga uz limun, šećer ili mlijeko.

U Egiptu probajte:

 • Punjene listove vinove loze
 • Egipatsku zelenu juhu
 • Pečene i punjene golubove (po izboru, i ne morate)
 • Patlidžane s grilla ili punjene rižom
 • Kebab
 • Falafel
 • Piletinu s graškom
 • Kolač od smokava
 • Basbousu - kolač od krupice
 • Egipatski sladoled (nema nikakve veze sa sladoledom na koji ste navikli)
 • Kavu
 • Čaj od mente
 • Napitak iz cvjetova hibiskusa Aswanli pivo - tamno pivo načinjeno u Aswanu.

Fast Facts

 • Posjetite: Alexandriu, Cairo, Gizu, dolinu rijeke Nil, Aswan, Luxor, Crveno more, Sinai, Hurghadu, Sharm el Sheikh i druge obližnje top destinacije.
 • Nazočite nekom od moulida, odnosno festivala i religioznih događaja. Ramadan je jedan od najatraktivnijih.
 • Egipat ima dvije sezone: od studenog do ožujka traje hladnija sezona, a od travnja do listopada vruća sezona. Preporučujemo posjet Egiptu tijekom listopada.
 • Pozove li vas tko u Egiptu na ručak, u goste dođite s puno komplimenata, bombonjerama i cvijećem. Nećete ostati zakinuti.
 • Na put u Egipat ponesite: sunčane naočale, kameru, ugodne cipele, prozračnu odjeću iz prirodnih materijala, šešir poput onih beduinskih, kremu sa zaštitnim faktorom...

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.