Moj profil

Meksiko

El mercado ili tržnica ključni je dio meksičkoga života, koji je kombinacijom diskonta i društvenog kluba, što ne čudi kada se zna da su se čak i na tržnicama drevnoga Meksika prodavale papaje, avokado, grah, papričice, tabasco, vanilija, riba i divljač.

Geografski položaj

Prije nego su osvajači stigli u Meksiko, Asteci i Maje uživali su u svježoj ribi, tropskom voću, kukuruzu, čokoladi, čiliju i umacima od rajčice.

Estados Unidos Mexicanos ili Meksiko smješten je u Sjevernoj Americi, a glavni mu je grad Mexico City. Na sjeveru graniči sa SAD-om, a na jugu s Guatemalom i Belizeom. Tlo varira od stjenovitih pustinja na sjeveru do tropskih prašuma na jugu, a klima u rasponu od kontinentalne do suptropske.

Povijesni utjecaj

Otkrićem Amerike 1492., Meksiko i druge novootkrivene zemlje otvorile su svijetu nove kulinarske horizonte predstavljajući im vaniliju, avokado, kukuruz, rajčicu, čokoladu... Meksiko je pao pod španjolsku vlast 1519. g., tj. 3 stoljeća prije konačnog osamostaljenja 1810. Većina današnje meksičke kuhinje bazira se na spoju starosjedilačke tradicije (Asteci, Maje...) s kulinarskim trendovima koje su donijeli španjolski kolonijalisti.

Karakteristike kuhinje

Prije nego su osvajači stigli u Meksiko, Asteci i Maje uživali su u svježoj ribi, tropskom voću, kukuruzu, čokoladi, čiliju te umacima od zelene i crvene rajčice. Hrana se pripremala na roštilju i pod pekom. Na tržnicama drevnog Meksika prodavale su se papaje, ananas, masline, avokado, kikiriki, grah, papričice, tabasco, vanilija, med, riba i divljač. Dolaskom Španjolaca u Meksiko stižu nove namirnice, životinjske vrste, mediteranski i orijentalni začini.

___SPACE_CONSTANT___

Većina današnje meksičke kuhinje bazira se na spoju starosjedilačke tradicije s kulinarskim trendovima koje su donijeli španjolski kolonijalisti.

Meksička se kuhinja danas diferencira po regijama uslijed različite klime, geografskog položaja i etničkih razlika. No, jedno joj je zajedničko. Meksikanci dan započinju obilatim doručkom, nastavljaju kasnim ručkom (comida) i zaključuju večerom (over sena).

Namirnice

Kvalitetni sastojci osnovni su dio svake uspješne kuhinje, pa tako i meksičke. Ključne namirnice meksičke kuhinje jesu:

  • kukuruz
  • čili, podrijetlom iz područja današnjeg Meksika. Samo u Meksiku postoji oko 100 vrsta čili papričica. Najpopularnije vatrene i aromatične papričice jesu: jalapeño, habanero, guajillo, poblano, serrano, ancho, cascabel, chipotle...
  • grah
  • rajčica
  • voće
  • flor de calabaza, tajni sastojak koji se koristi u svemu od juha do umaka
  • heutlacoche, mala, tamna, vrlo kremasta i ukusna gljiva.

Meksiko je ljubiteljima hrane jedan od najzanimljivijih dijelova svijeta.

Jela

Meksička kuhinja poznata je po intenzivnim i raznolikim okusima, šarenim dekoracijama i bogatstvu začina. Oslanjajući se na ponudu modernih restorana pomislili bismo da se ona sastoji isključivo od tacosa, quesadilla, enchilada i carnitasa, ali tu su još mnoga zvjezdana jela.

Primjerice, stoljećima star mole poblano tamni je i gusti umak načinjen od suhog čilija, orašastih plodova, sjemenki, začina, kakaa i drugih namirnica; chimichanga (buritto pržen u duboku ulju); salsa (smjesa rajčica, luka i čilija); tostadas (kukuruzni tortilla čips); guacamole (avokadov umak); tortillas (kukuruzna/pšenična palačinka); buritto (bijela tortilla s mesom, grahom i sirom); atole (gusta vruća kaša od kukuruza); chorizo (začinjena svinjska kobasica s češnjakom i crvenih čilijem); fajita (odrezak ili piletina sa žara u tortilli); empanada (punjeno voćno tijesto).

Slavna su i meksička pića, primjerice meskal i popularna tequilla, koja se proizvodi od agave. Dosta je vrsta piva, a žedni neće ostati ni ljubitelji vina. U Meksiku probajte i margarite, posebice one s Tamarindo y mango, Flor de Jamaica ili Grand Marnierom s limunom. Ističu se i likeri od kave, kukuruza i palme, punčevi i voćni fermentirani napitci. Sok od agave, svježi voćni sokovi, kakao i kava dobar su bezalkoholni izbor.

Travel tips

  • Optimalan je period za putovanje u Meksiko od sredine rujna do sredine svibnja.
  • Prosječne temperature po danu kreću se od 23 do 32°C, a po noći od 15 do 27°C.
  • Putujete li u Mexico City, ponesite pulover jer su zbog nadmorske visine jutarnje temeprature oko 0°C, a dnevne iznad 22°C.
  • Meksiko je odlično mjesto za kupovinu – srebra, nakita, antikviteta, umjetnina.
  • Nemojte piti vodu iz slavine, već onu flaširanu, u Meksiku je jeftina.
  • Meksička valuta je peso ($100 pesos ≈ US $10)
  • Radije nosite kreditne kartice nego veću količinu gotovine.
  • Izbjegavajte hranu koja dugo stoji, kao i onu koja nije termički obrađena.
  • Kad posjećujete veće gradove, izbjegavajte nositi skupocjeni nakit i skupu odjeću.
  • Službeni jezik je španjolski, iako se engleski govori u gotovo svim turističkim mjestima.
  • Želite li dati napojnicu vozaču autobusa, vratite mu voznu kartu.
  • Za prehranu birajte restoran-barove u kojima imate švedski stol i za 65 pesosa (oko 7 US) možete jesti koliko želite.
  • Struja u Meksiku je na 110 V pa vam je potreban adapter.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.