Moj profil

Dragi isprintaj nam večeru

Umjesto na tržnicu ili samoposluživanje po jabuke i krumpire, kupovat ćemo kapsule s već pripremljenim pireom po želji, kojeg ćemo ugurati u printer i pritisnuti ON.

Kada sljedeći put budete kupovali novu kuhinju, osim mjesta za mikrovalnu, toster, multipraktik, nemojte zaboraviti i ono za 3D printer.

Najnoviji se zove Foodini, tvrtke Natural Machines, košta otprilike 20.000 dolara, i prije nekoliko dana ga je isprobao zvjezdani španjolski chef Paco Perez. Izgleda poput veće mikrovalne pećnice i može na tanjuru nacrtati, na primjer, koralj.

Kao što obični printeri koriste kapsulu s tintom, tako 3D printer hrane koristi onu s jestivim pireom od povrća, plodova mora, voća. Chef Perez ozbiljno misli da njegovom jelu, kojim želi dočarati more, i osim crteža koralja dodaje morskog ježinca i kavijar te estetski nadopunjava pjenicom od mrkve, 3D printer daje novu vrijednost.

A, on u tome nije ni jedini, ni prvi. Prošle godine je chef Mateo Blanch iz restorana "La Boscana" prvi osmislio i realizirao cjelokupnu večer od 5 jela koristeći 3D printer. Bilo je tu hobotnica, krumpira, tjestenine, pesta, jagoda i čokolade.

Kažu da ćemo svi kupovati kapsules već pripremljenom smjesom za jelo po želji i printati hranu.

O printanju čokolade je pisala i naša fataRI.

Prije nekoliko godina sam prvi puta čula za printanje hrane iz jednog članka. Novinarka je opisivala večeru na kojoj je bila poslužena isprintana hrana. Sjećam se dobro dviju stvari, da okus nije bio ništa naročito, i drugo, da je printanje večere za četvoro trajalo otprilike dvadeset sati!!!

U međuvremenu je tehnologija usavršena i proces 3D printanja danas traje puno kraće. Neki kažu do ćemo do kraja ovog desetljeća svi printati hranu. Umjesto na tržnicu ili samoposluživanje po jabuke i krumpire, kupovat ćemo kapsule s već pripremljenim pireom po želji, kojeg ćemo ugurati u printer i pritisnuti ON.

Ne znam što da mislim, ponekad imam poteškoća oko prihvaćanja stvari koje mi se instinktivno ne sviđaju. S druge strane, bojim se bilo što reći, jer se uvijek sjetim svoje babe koja je tvrdila da perilica nikako ne može oprati suđe poput njezinih ruku, mame koja se užasava mikrovalne i zamišlja neke smrtonosne valove koji prodiru u hranu, a meni se može dogoditi da mi jednog dana unuci ponude vruću, tek isprintanu pizzu...

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.