Moj profil

Halloween - dan kada možemo raditi strahote u kuhinji!

Uživanje u dekoriranju i maskiranju u jezive likove začinite i prigodnim slanim i slatkim zalogajima od bundeve koji će vaš Halloween učiniti još strašnijim, zabavnijim i ukusnijim.

Ma svi volimo Halloween (The Eve of all hallows!) ili Noć vještica, koji se dešava između 30. listopada i 1. studenog, blagdana Svih svetih. Strašna je to, ali i strašno zabavna noć u kojoj po ugledu na Amerikance dvorišta, prozore i domove ukrašavamo zastrašujućim svjetlećim bundevama i drugim jezivim ukrasima.

Naravno, potom se maskirani u podjednako strašna bića, zombije, vještice, duhove, kosture i primjerice vampire, cijelu noć međusobno plašimo i neizmjerno uživamo u veselom i bučnom druženju u kafićima ili domovima.

Razumljivo, u ludoj Noći vještica ne nedostaje ni slasnih prigodnih, često i izgledom strašnih napitaka i jela, među kojima je najviše onih od jednog od simbola Halloweena, bundeve

Nekad su se na prozore stavljale osvjetljene repe!

No, vjerovali ili ne, lako se moglo dogoditi da na Halloween na našim prozorima i na našim tanjurima, umjesto bundeva, budu obične repe! Naime, iako Halloween svugdje, pa tako i u našem podneblju proslavljamo zaslugom Amerikanaca, ovaj je običaj izvorno nastao u Europi, u Irskoj, u kojoj se nisu osvjetljavale izdubljene bundeve već repe. Činilo se to u spomen na jednog Jacka koji je prema legendi nakon svoje smrti bio osuđen na vječno lutanje mračnim i hladnim hodnicima između pakla, u koji nije mogao jer je za života svojom lukavošću nadmudrio vraga koji se zauvijek odrekao njegove duše i raja, u koji nije imao pristup, jer je za života bio pijanac, varalica i kradljivac.

No, lukav kakav je bio, Jack si je olakšao vječno lutanje podzemljem tako što se grijao i osvjetljavao si put izdubljenom repom u koju je stavio žar iz pakla. U spomen njemu, ali i svim ostalim dušama osuđenim na vječno lutanje, Irci su noću, između zadnjeg dana listopada i prvog dana studenog u prozore počeli stavljali osvjetljenu repu. Ovaj običaj nije zaboravljen ni nakon velike gladi 1846. i masovnog iseljavanje u novu domovinu Ameriku u kojoj su iseljeni Irci nastavili tradiciju Halloweena.

U Americi je bundeva postala simbolom Hallooweena!

No, kako u Americi baš i nije bilo previše repe, dovitljivi Irci su je zamijenili sveprisutnim, ali ubrzo se pokazalo i mnogo praktičnijim i atraktivnijim bundevama koje su zasigurno uvelike doprinijele širenju i popularnosti Halloweena diljem Amerike. Amerikanci su s veseljem ne samo prihvatili, već su i još i nekim drugim običajima obogatili proslavu Halloweena, pa je on ubrzo postao te do danas i ostao jedan od najomiljenijih američkih praznika.

Doista, već desetljećima za Halloween domovi, dvorišta, ulice, trgovi, škole, uredi i brojni drugi javni prostori izgledaju kao setovi za filmove strave i užasa. Prepuni su zastrašujuće izrezbarenih i osvijetljenih bundeva, kostura, krvi, paučine, paukova, crnih mačaka, lijesova te bučnih glumaca, djece i odraslih maskiranih uglavnom u vještice, duhove, mrtvace, zombije i vampire.

Pritom, maskirana djeca posebno uživaju u običaju trick or treat (u slobodnom prijevodu dajte nam slatkiše ili ćemo vas namagarčiti!) obilaženju susjeda s ciljem da se skupi što više slatkiša, a odrasli u veselim i bučnim maskiranim zabavama na kojima se neumjereno uživa i u prigodnim jelima među kojima je najviše onih od bundeve. Američki Halloween je toliko zabavan i primamljiv da nimalo ne čudi što se 90-ih godina prošlog stoljeća, nezaustavljivo počeo širiti i Europom.

7 slasnih slanih i slatkih prigodnih Halloween zalogaja!

Naravno, strašno zabavan američki Halloween nije zaobišao ni naše podneblje pa je već podosta godina prisutan kako u našim domovima, tako i kafićima i klubovima. Po ugledu na Amerikance uživanje u maštovitom dekoriranju i maskiranju, valja začiniti i uživanjem u prigodnim zalogajima koji će svako malo ili veliko Halloween druženje učiniti još zanimljivijim, zabavnijim i ukusnijim. Promrzle goste po dolasku utoplite finom juhom od bundeve koju za ovu priliku obavezno servirajte u prigodnom izdanju, te je u skladu s receptom šišmiš toast u krem juhi od bundeve stavite pod zaštitu jezivog šišmiša, dok djecu izmorenu trick or treat obilaskom susjeda iznenadite prigodnom pizzom paukova mreža.

Kako u jezivoj noći ne smije nedostajati slatkiša i slastica svih vrsta, ukućane i goste oduševite slasnom i strašnom Halloween tortom od bundeve koja zahvaljujući paukovoj mreži s opakim paukom s pravom nosi ime vještičja torta, te također u paukovu mrežu uhvaćenim finim, mirisnim kolačićima od meda, čokolade i badema imenom slatka paukova mreža.

Kako se po predaji na Halloween maskiramo kako bismo sakrili svoj identitet od duhova koji u toj noći lutaju zemljom, pravo oduševljenje će izazvati i posebno ukusni i dekorativni muffini od bundeve sa slatkim duhovima.

Umjesto da kupujete bombone i čokoladice, za djecu i razigrane odrasle koji će u ovoj strašnoj noći zakucati na vaša vrata u potrazi za slatkišima, ispecite brdo finih prigodnih strašnihi vrištećih kolačića zbog kojih će garantirano vaši mali i veliki susjedi pred vaša vrata navraćati i više puta tijekom noći. 

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.