Moj profil

Najbolje svjetske kuharice čija imena morate upamtiti

Vrijedne, talentirane i ambiciozne žene u visokoj kuhinji svojom predanošću i rezultatima dokazuju kako nimalo ne zaostaju za muškarcima.

Često se spominje kako žene nisu dovoljno zastupljene u visokoj kuhinji. Iako statistike to potvrđuju, ove vrijedne, talentirane i ambiciozne žene svojom predanošću i rezultatima dokazuju kako nimalo ne zaostaju za muškarcima u kuhinji.

Bongkoch „Bee” Satongun

Ova zaljubljenica u svoju domaću, tajlandsku kuhinju upravo je proglašena za trenutno najbolju žensku kuharicu u cijeloj Aziji.

Satongun je, poput Ane Roš, počela kao samouka  kuharica koja je radila u obiteljskom restoranu.

Bongkoch "Bee" Satongun, Clare Smyth i Dominique Crenn talentirane su žene visoke kuhinje.

Danas je ona chefica prestižnog restorana Paste u Bakoku. Želja joj je gostima prenijeti, kako kaže „okuse svog djetinjstva” - onu tradicionalnu tajlandsku kuhinju gdje su se radili domaći umaci i koristile svježe namirnice.

Prava tajlandska kuhinja daleko je od današnjih fast food verzija i umjetnih okusa, što nam ova vrijedna gastro „pčelica” svojim radom želi i pokazati.

Clare Smyth

Voditi restoran s tri Michelinove zvjezdice čiji je vlasnik zloglasni Gordon Ramsey uspjela je svojedobno ambiciozna Clare Smyth. Clare je u međuvremenu osvojila nekoliko prestižnih kulinarskih nagrada, među kojima se najviše ističe ona za najbolju žensku kuharicu za 2017. prema Michelinovom vodiču. Restoran Core by Clare Smyth, koji je otvorila prošle godine u Londonu, logičan je nastavak njezinih kulinarskih težnji da ostavi svoj trag.

U svom restoranu trudi se visoku kuhinju približiti milenijalcima - učiniti je neformalnom i pobrinuti se za to da se njezini gosti osjećaju opušteno – zato tamo nema posebnog dresscodea, kao ni klasičnih bijelih stolnjaka koji sugeriraju formalnost i ozbiljnost.

Dominique Crenn

Crenn se može pohvaliti titulom prve žene u Americi koja vodi restoran s dvije Michelinove zvjezdice. I taj restoran – Atelier Crenn u San Franciscu – otvorila je 2011., u jeku krize, te ističe kako tada  nije imala baš nikakvu podršku okoline za taj pothvat.

Nije bilo investitora koji su vjerovali da jedna žena može započeti tako ambiciozan projekt i uspjeti u tome. Dominique Crenn ne samo da je uspjela, nego je skepticima dokazala sasvim suprotno te danas otvara svoj treći restoran.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.