Moj profil
Oktoberfest
Oktoberfest

Oktoberfest

I ove će godine negdje oko 6 milijuna ljudi popiti oko 6, 5 milijuna litara piva i pojesti preko 210 tisuća kobasica. Fascinantnim brojkama pridružuje se i 12 000 zaposlenika i fascinantna bavarska ponuda piva s oko 5 000 vrsta te oko 300 vrsta kruha.

Kutak i trenutak za pivopije - Oktoberfest. I dok se najvjerniji posjetitelji prisjećaju prošlogodišnjeg i onog prije toga i onog prije... reći ćemo da se münchenski Oktoberfest, poznat i kao Wiesn, najveći i najposjećeniji događaj te vrste 2007. godine održava od 22. rujna do 07. listopada. U 16 će se pivskih dana pivo točiti od 10.00-22.30, subotom i nedjeljom od 9.00-22.30, s iznimkom Käfer Wiesn-Schänke i Weinzelta, gdje za neumorne sveopće veselje traje sve do 01.00. Tradicija koja je započela davne 1810. godine u čast kraljevskom vjenčanju nešto je izmijenjena, ali užitak u pivu, društvu, bavarskim specijalitetima i bogatom programu ostao je isti.

Vratimo se onome oko čega se sve vrti. No, dobro, ne baš sve, ali Oktoberfest definitvno. Pivo! Uz riječi "O'zapft is!", svake godine sredinom rujna otvara se prva bačva piva i ludovanje može započeti. Specijalno Oktoberfest pivo, proizvedeno samo za tu priliku, malo je tamnije, jačeg okusa i s većom količinom alkohola. Servirano je u 1-litarskim kriglama ili Maßovima. Naravno da je zanimljiva i cijena piva jer treba ugasiti silnu žeđ koja se nagomilala od proteklog Wiesna. Ove godine bi mogli očekivati investiciju od 7.70 and 8.00 eura za litru čistog zadovoljstva, no cijena još uvijek nije definirana.

Najpopularniji je suvenir Oktoberfesta krigla od 1 litre, a namjeravate li je krišom staviti pod jaknu ili u torbu, negdje smo pronašli podatak da novčana kazna za to djelo, uhvati li vas policija, može biti i do 50 eura. U suprotnom, suvenir-krigle možete kupiti u šatorima po razumnim cijenama, a račune, molimo, sačuvajte do kraja svog bavarskog boravka.

Na Oktoberfestu popije se oko 6, 5 milijuna litara piva i pojede preko 210 tisuća kobasica, 100-tinjak pečenih volova i oko 460 000 tisuća pilića.

Uz pivo ne zaboravite na hranu

Uz pivo kod Oktoberfesta su najfascinantnije brojke. Redovito ga pohodi negdje oko 6 milijuna ljudi, u 14 šatora popije se oko 6, 5 milijuna litara piva i pojede preko 210 tisuća kobasica, 100-tinjak pečenih volova i oko 460 000 tisuća pilića. Na Oktoberfestu radi oko 12 000 zaposlenika, od kojih je samo konobarica 1 600. Zemlja domaćin broji i oko 5 000 vrsta piva i 300 vrsta kruha.
I dok u Spatenu, Augustineru, Paulaneru, Hacker-Pschorru, Hofbräuhausu, Löwenbräuu i dr. zadovoljno trljaju dlanove, ni drugi sudionici Oktoberfesta nisu zakinuti. Oktoberfest je injekcija - financijska, alkoholna, zabavna, bavarskih specijaliteta, ali i ona optimizma, ludovanja i opuštanja.

Želite li pored Oktoberfesta bolje upoznati bavarsku kuhinju, uz navedeni izvrstan kruh probajte münchensku bijelu kobasicu, knedle od krumpira ili kruha, kušajte originalnu Schwarzwald tortu ili bavarski štrudl.
Jelo ćete u Bavarskoj, naravno, najbolje oplemeniti pivom. Weiss beer ili pšenično pivo popularno je u cijeloj Bavarskoj, na sjeveru Bavarske vrijedi kušati gorkasti pils, a na jugu piti lager, blaže arome i okusa po ječmu. Pijete li pivo u nekoj od brojnih pivnica, ne zaboravite to učiniti uz male snackove, baš kao i većina Bavaraca. Oktoberfest je, ipak, najveća svjetska pučka veselica.

A kada opet na Oktoberfest

Ukoliko vam ove godine poslovne, obiteljske ili neke druge obaveze ne dozvoljavaju posjet Oktoberfestu, ne očajavajte. Organizator na službernoj internet stranici najavljuje zakazane termine sljedećih pivo-veselica:

20. rujna - 5. listopada 2008.
19. rujna - 4. listopada 2009.
18. rujna - 3. listopada 2010.
17. rujna - 3. listopada 2011.

Unaprijed rezervirajte termine, a nama je uz sitnu zavist što zbog radnih obaveza ne možemo sudjelovati u toj pivskoj veselici, preostalo samo reći - popijte koju za nas i "prost" ili živjeli!

Izvor slika: Flickr

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.