Moj profil
Party sa štapićima
Party sa štapićima

Party sa štapićima

22.1.2012.smihelac

Jedenje štapićima mnogima predstavlja problem, međutim, prema kineskim vjerovanjima, korištenje noža i vilice je barbarski čin. Stoga, nama esencijalnom priboru za jelu na kineskom partyju nije mjesto. Umjesto toga gostima pripremite štapiće.

Dekoracija i simboli

Kineska Nova godina najvažniji je i najduži kineski blagdan, a slavi se drugog mladog mjeseca poslije zimskog solsticija. Baš poput naše Nove godine, Kinezi će tim povodom obući novu odjeću, kao simbol promjene i rađanja nove godine, opskrbiti se hranom, isprsiti se darivanjem posebice najmlađih (tradicija nalaže darivanje crvene omotnice s novcem; svakako prema vlastitim mogućnostima), očistiti sve kutke svojih domova, pustiti da sve staro ode, prizivajući dobru sreću, dugovječnost i bogatstvo.

Kako bi na vašem partyju sa štapićima stvorili atmosferu kineske Nove godine, potrebno je nekoliko vještih poteza. Za početak obojite party u crvenu boju: pozivnicama na zabavu, salvetama, dekoracijama i crvenim dress codom.

Crvena boja simbolizira sreću i najčešća je pratiteljica kineskih novogodišnjih proslava.
Za autentičniji ugođaj stanu nadjenite kineske simbole za proljeće i sreću i ukrasite ga lampionima.

Hrana

Kako je zemlja ponajprije u njenim ljudima, jeziku, običajima i ljepotama, a za njima ne zaostaje ni nacionalna kuhinja, naša kineska zabava sa štapićima nikako ne bi prošla bez blagdanskog jelovnika, naravno, onog kineskog.

Prije nego li se bacite u koštac s pripremom hrane na kineski način, imajte na umu nekoliko naputaka:

  • Nabavite i pripremite unaprijed sve namirnice.
  • Nabavite zdjelice, kineske štapiće i wok.
  • Namirnice narežite na dijelove jednakih veličina. Sjeckanje namirnica prilikom pripreme, a ne za stolom jedna je od značajnijih odlika kineske kulinarske kulture.
  • Jela pripremana prženjem, kuhanjem na pari ili u vodi, pečenjem i pohanjem   poslužite u različitim posudicama.
  • Boje jela moraju se međusobno nadopunjivati i biti skladne.
  • Vatra na kojoj se priprema kineska hrana mora biti jaka.
  • Povrće nemojte pržiti duže od 3 minute jer gubi okus i hrskavost.
  • S receptima nemojte eksperimentirati sve dok ga niste bar jednom pripremili. Povećavanje jedne namirnice nerazmjerno drugoj narušit će harmoniju jela.
  • Cha ili čaj savršeno je piće za vašu zabavu.
  • Umjesto u tanjurima, jela poslužite u malim zdjelicama s drvenim ili bambusovim štapićima.

Kinezi za doček Nove godine biraju hranu koja prema njihovim shvaćanjima predstavlja bogatstvo i blagostanje. Tog dana bez ribe ne ide. Riječ riba je u korelaciji s izobiljem i bogatstvom.

Uz ribu na svom partyju ponudite valjuške i rezance. Ili dim sum, male kuhane obroke. Jelima nadjenite soja umak, kineske pikantne začine, đumbir i domaći češnjak, shiitakee gljive, alge, nabavite staklene rezance, rižino vino, klice ponudite umjesto salata, servirajte neizostavnu rižu i dočarat ćete atmosferu.

Jedenje štapićima mnogima predstavlja problem, međutim, prema kineskim vjerovanjima, korištenje noža i vilice je barbarski čin. Stoga, nama esencijalnom priboru za jelu na kineskom partyju nije mjesto. Umjesto toga gostima pripremite štapiće.

Treba li tko instrukcije, tu je kratak filmić kako jesti kineskim štapićima. Kako u samom uvodu stoji, sve što vam treba jesu štapići i strpljenje.

Sve dok drugi to rade, izgleda savršeno jednostavno, zar ne?
Sretna vam Nova kineska!

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.