Moj profil
Roštilj
Roštilj

Roštilj

9.9.2003.andreja

Malo je onih koji znaju tajne dobrog roštilja. Evo prigode da ih otkrijete.

Dolazi vrijeme godišnjih odmora, kada rado u goste pozivamo drage prijatelje i rođake. Neki od Vas otići će na naš lijepi Jadran i ponjeti sa sobom roštilj.

Pečenje mesa na roštilju odavno je poznato. Ono se sve više primjenjuje u ugostiteljstvu i u domaćinstvu, a osobito u prirodi, na izletima, kampiranju... Nakon pripremanja hrane u pećnici, ovo je jedna od najboljih metoda obrade hrane.

Ako se roštilj priprema pravilno, hrana je sigurna, zdrava i ukusna, sa znatno smanjenom količinom masnoće. Stoga je svaki zalogaj mesa s roštilja poseban užitak, a svako blagovanje ovakva mesa mala svečanost.

Ima nekoliko načina pripreme roštilja: pečenje na klasičnom roštilju na drva ili drveni ugljen, na modernom električnom roštilju, pečenje u električnoj pećnici ispod grijača ili plinskoj pećnici i pečenje u specijalnoj tavi za roštilj od teške lijevane legure.

Nekoliko savjeta za pečenje na roštilju

  1. Prije pečenja svakako dobro mehanički, četkom, očistite rešetku za roštilj.
  2. Rešetku namažite uljem ili je natrljajte slaninom i položite najmanje 10 -15 cm od izvora topline.
  3. Žar mora biti dovoljno jak da toplina prodre kroz meso.
  4. Na roštilju možete prirediti razne vrste mesa ili razne vrste povrća (krumpir, luk, gljive, rajčice, patlidžane, kukuruz), čak i voće (nektarine ...).
  5. Na roštilju možete prepeći i kriške bijela kruha ili peciva, koje ste prethodno premazali masnoćom od pečenja. Poslužite ih uz meso s roštilja.
  6. Ako roštilj pripremate u prirodi, marinirano meso ili ribu nosite u prijenosnom hladnjaku.
  7. Namirnice možete peći i tako da ih zamotate u alufoliju. Nakon nekog vremena odmotajte alufoliju, a namirnicu stavite kraće vrijeme na rešetku kako bi s obje strane dobile boju.
  8. Pripazite da prilikom pečenja na roštilju s mesa ili ribe ne kaplje masnoća. Sagorijevanjem masnoće na žaru nastaje topao dim koji oblaže namirnicu štetnim spojevima.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.