Moj profil

Sabirnica bake todebo

Pokazala je da jednostavne ideje mogu donijeti puno poklonika, ali i da se u njenoj jednostavnosti može itekako uživati prateći razvoj začina i drugih biljaka na svojem prozoru, lončanicama ili vrtovima.

Tijekom travnja baka todebo predložila je zanimljivu ideju o sabirnici ili igri biljoljub. Učesnici su začinsko bilje i Coolinaričari. Pravila su vrlo jednostavna. Počinjete sa sadnjom i svakih sedam dana slika i unosi fotografije uspješnog uzgoja biljaka. Kada su spremni, učesnici daju biljke na ocjenjivanje. Razmjena sjemenki začina i priprema recepata s, vlastitim snagama, uzgojenim biljkama bit će najveća nagrada.

Ideja nije uzela svjetske razmjere :), ali 20-ak Coolinaričara se prijavilo i prikazalo fantastične rezultate u uzgoju ne samo začina, već i povrća, voća i cvijeća. Mjesto uzgoja - lončanice i vrtovi.
A sada mala retrospektiva, kako je krenulo i kakve su rezultate prikazali naši cool uzgajivači.

Peršin su uzgajale brocka, biljkupinovo i sephia. Od sadnje, zaštite od radoznalih ptičica do biljke koja je spremna za sjeckanje. Majčina dušica u uzgoju tatyane, ananas kadulja i vlasac by superkemija (za koju nisam sigurna da je u natjecanju, unatoč poticajima od naše bake, no to ne umanjuje njen doprinos :). Bosiljak je pokupio najviše poklonika uzgoja. Tako nam je superkemija ponudila kovrčavi bosiljak, Milicza crveni bosiljak, tatyana sitnolisni bosiljak, BABILU balkonski bosiljak s pogledom na Pariz, tajlandski bosiljak u uzgoju sephie, raskošni vrtni bosiljak od roler i bosiljak s mirisom mora u zraku by Medo22.
Razvoj mažurana mogli smo u fazama pratiti u uzgoju sephie - nakon 20 dana od sadnje, nakon 7 dana od zadnje snimke, nakon još mjesec dana od zadnje fotografije. Matičnjak, korijander, kopar, timijan uzgajali su tatyana, roler i Medo22. A origano se uzgajao u pravim agronomskim uvjetima kod antoinete. Neki su i kombinirali sadnju više začina poput todebo (doduše ona je očekivala što je ustvari njena mlađa ekipa posadila), josipapsiho je ciljano zasadila kadulju, matičnjak, timijan i origano.

Iako uzgoj povrća u sabirnici neće ugroziti poljoprivrednu proizvodnju, vesele pokazani rezultati. Tako je superkemija uzgajala krastavce u pitaru, a leozv ni na nebu ni na zemlji, ali definitivno u svojem vrtu. Rajčica je bila hit povrće kod Milicze, riba--051 dala je profesionalni pristup uzgoju, rajčica je rasla i u Njemačkoj kod Lene1982, cvjetala je i kod cvet71, zazelenila je kod sephie, San Marzano je uzgajala RedHotChilli, a cherry rajčice su uzgajale markiza i superkemija.
Paprika se uzgaja u nekoliko svojih oblika. Na većoj površini kod dudice, čili paprike kod tatyane koje joj je poklonila sephia (nagrada za fair play 🙂 i feferoni kod superkemije. Još su se ugajali patlidžani, mrkva, tikvice, ukrasne tikvice, salata, blitva, cikla. Rikulu je zasadila zazu, a ukrasni kelj antoinete.

Jagode su uzgajale superkemija, tatyana, lena1982 i OGREBOTINA. Pratili smo uzgoj od sadnje, cvatnje do prvih plodova, ali i savjeta zašto se ispod jagoda stavlja slama.

A kako je napredovao cool cvjetnjak, možete pogledati u razvoju aloe vere, gladiole, ruže i begonije. Da sve ne ostane u biljnom svijetu, van konkurencije, podarila nam je dudica sa svojom kokom i pilićima.

Pohvale inicijatoru baki todebo, svima koji su učestvovali, a nama ostaje da pratimo glasovanje, proglašenje pobjednika i fantastične recepte s okusima iz vlastitog vrta.

Tko zna koliko će cool članova sabirnica imati iduće godine?

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.