Moj profil

Tko je ta samouka perfekcionistica i jedna od najboljih kuharica na svijetu?

Mogli ste primijetiti kako smo ovaj mjesec posvetili ženama koje su se istaknule u svijetu gastronomije. Nekima su čak i uzor, no svima trebamo odati priznanje za trud, talent i upornost.

Jedna od onih kojoj također trebamo odati priznanje jest Slovenka Ana Roš. Ova kreativna i nadasve sposobna dama nosi titulu najbolje ženske kuharice u svijetu za 2017., prema San Pellegrinu - prestižnom izboru naj kuhara i restorana.

Svaki tanjur koji izađe iz Anine kuhinje je, kažu, malo remek djelo.

Ana Roš je 46-ogodišnja Slovenka, samouka kuharica i perfekcionistica koja sa suprugom sommelierom vodi restoran Hiša Franko u Kobaridu.

Zanimljivo je kako je Ana po zanimanju diplomat, govori pet stranih jezika i kao mlada nije niti sanjala da će se jednoga dana baviti hranom. A kamoli da će biti svjetski priznata chefica!

Karijeru u diplomaciji zamijenila je onom u kulinarstvu, kada su ona i njezin suprug preuzeli vođenje restorana koji su dotad vodili Anin svekar i svekrva. Priznaju kako im je vođenje restorana u prvo vrijeme bilo zaista veliki izazov.

Ana, iako puna entuzijazma, nije posjedovala osnovne kulinarske vještine i znanja, prijeko potrebne za organizaciju i rad restoranske kuhinje. Borili su se i financijski, a njihovoj kuhinji nije pomogla ni činjenica da se Sloveniju nikada nije držalo za „jaku gastronomsku silu”.

Ana je odlučila to promijeniti. Kako je kroz dotadašnja putovanja upoznala razna jela i kuhinje, odlučila je napraviti zaokret na meniju obiteljskog restorana i dovela ga na sasvim novi, visoki nivo.

Lokalno uzgojene namirnice i tradicionalna jela je počela prezentirati na sasvim novi način. Svaki tanjur koji izađe iz Anine kuhinje je, kažu, malo remek djelo. U njemu se ogleda Anina strast, ali i gotovo matematička preciznost u aranžiranju jela, koja je samo dokaz Aninog sveobuhvatnog perfekcionizma.

O Ani su pisali gotovo svi strani mediji, hvaleći njezinu predanost i umijeće. Zahvaljujući ovoj talentiranoj ženi, vrh svjetskog kulinarstva nam nikada nije bio bliže. Njezin uspjeh dodatno potvrđuje i kako se nalazimo u regiji čije rijeke, livade, planine i mora kriju rijetko čiste i kvalitetne namirnice od kojih možemo kreirati gastronomska čuda.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.