Moj profil
Večera je gotova! Svi za … krevet!
Večera je gotova! Svi za … krevet!

Večera je gotova! Svi za … krevet!

Prvo se posluživalo predjelo gustum koje se sastojalo od kuhanog sirovog povrća, gljiva, školjki, jela od riba, jela od jaja i juhe. Uz predjelo se pilo vino s medom mulsum.

Svaka bogatija rimska kuća imala je uređenu blagovaonicu koja se naziva triclinium. Svečane prigode započinjale su već oko 15.00 sati (hora nona) i završavale oko ponoći. Prije jela obavljalo se obredno pranje ruku. Prvo se posluživalo predjelo gustum koje se sastojalo od kuhanog sirovog povrća, gljiva, školjki, jela od riba, jela od jaja i juhe. Uz predjelo se pilo vino s medom mulsum. Primae mensae odnosno prva jela ili glavni obrok sastoji se od pečenog ili kuhanog mesa domaćih životinja, divljači i peradi, kobasica, raznih jela od riba. Kao mensae secundae ili druga jela poslužuju se razne slastice, jela od tijesta, suho ili svježe voće.

Prema Varonu, broj gostiju ne bi smo biti veći od broja Muza (devet) i manji od broja Gracija (tri) te je tako i triclinium bio uređen. Triclinium je dobio ime po tri kreveta lectus koji su uobičajeni namještaj blagovaonice. Kreveti su bili dovoljno veliki da se na njima mogu udobno smjestiti po tri osobe. U sredini je stajao okrugli ili četvrtasti stol. Prema protokolu, gosti se naslanjaju na lijevi lakat dok im je desna ruka slobodna. Prilikom jela u desnoj ruci se drži tanjur i jede prstima. Od pribora se koriste žlice (ligula) za juhe i umake. Postoji neka vrsta vilice s dva ili tri zupca koja služi pri kuhanju i pomaže pri otvaranju puževa i školjaka. Jelo se na stol donosilo već razrezano, jer se noževi ne serviraju prilikom jela. Važan pribor prilikom jela je i dentiscalpia (čačkalica za zube). U blagovaonici se ponekad nalazila i stolica s naslonom cathedra, no one se smatraju pogodne samo za žene i starce. Goste poslužuju robovi, a glavni je tricliniarcha koji se brine da sve bude po redu i protokolu. Nakon jela nastavlja se s pijankom (comisatio), kockom se izabire magster bibendi koji određuje kako se vino mora miješati i koliko ga se mora popiti.

Gosti se zabavljaju na razne načine. Igraju razne igre na ploči kao što je npr. mlin. A pjevači, plesači i svirači na liri, flauti ili panovoj svirali čine vrijeme ugodnijim.
"Obični" Rimljanin koji si nije mogao priuštiti luksuz vlastite blagovaonice je veći dio dana provodio vani i hranio se u raznim gostionicama (popina ili taberna) u kojima se prodavala gotova hrana i vino. Taberna se obično nalazila u prizemlju veće kuće, dok na gornjem katu živi vlasnik (popae) sa svojom obitelji. Bila je otvorena prema ulici gdje se nalazi pult na kojem se prodaje. Namještena jednostavnim drvenim stolovima (mensa) i stolicama (sella), a moglo se kupiti hranu i "za van". Vrlo je zanimljiv i jedan natpis s gostionice iz Pompeja koji kaže: "Lovci, za večeru imamo pile, ribu, šunku, pauna!"

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.