Moj profil
Vrt po sezonama
Vrt po sezonama

Vrt po sezonama

Vrt se zimi odmara, u proljeće nastupaju priprema i radovi koji se do ljeta intenziviraju, u jesen aktivnost opada, a zima donosi prividni smiraj. U osnovi se svi radovi u vrtu svode na pripremu tla, sadnju i sijanje, presađivanje, održavanje i na koncu sakupljanje usjeva.

Imati vlastito voće, povrće, začine i drugo bilje vrijedno je svakog truda, a što taj trud podrazumijeva i što od njega možemo imati po godišnjim dobima, pokušali smo sažeti:

Kasna zima i proljeće

U to doba vrt zove na hranjenje. Po zemlji najprije rasporedite gnojivo i čim bude dovoljno suho, izravnajte grabljama teren i obradite ga kako bi započeli sa sijanjem. Pripremite točno onoliko zemlje koliko trebate za sađenje i prekrijte gredice kako biste ih zaštitili od korova i održali vlažnima i spremnim na sadnju/sijanje. Ukoliko procijenite da je tlo još uvijek hladno i neće dati dobre rezultate, sačekajte dok prvi korov ne iznikne. Što je dobro korovu, bit će i vašim biljčicama, stoga korov povadite i krenite u akciju.

___SPACE_CONSTANT___

Štihanje zemlje, rasprostiranje organskog gnojiva, analiza zemljišta te priprema tla za početak sezone sađenja u proljeće glavni su radovi tijekom zime.

Prvo sijete rane mrkve, salate, luk, peršin, grašak, špinat, rotkvicu, blitvu, ukrasno bilje, jagode i začine, sadite krumpir i to sve direktno tamo gdje će i rasti. U unutarnji prostor, staklenike ili natkriveni dio vrta zasijte osjetljive kulture: patlidžane, celer, papričice, čili, krumpire, ciklu i nježno začinsko bilje.

Ukoliko to vremenske prilike nalažu, odnosno uslijed hladnoće i vjetra, biljke zasijane vani pokrijte primjerenim materijalima. Kada prvi plodovi narastu na 10-ak cm, vrijeme je za drugu turu sijanja. Na taj način ćete kontinuirano imati svježe plodove iz vrta. U vrtlarstvu ste nažalost prepušteni vremenu i kakvoći sjemena, stoga, budete li doživjeli vrtlarski poraz, ne očajavajte, istu proceduru ponovite s novim sjemenjem.

Čim mladice budu spremne za to, počnite ih prorjeđivati, odnosno vaditi najtanje mladice. Možda to izgleda nehumano, ali nedvojbeno daje rezultate. Kako biste izvađene mladice ipak održali na životu, njih možete presaditi i popuniti druge praznine u vrtu.

Na vaš vrt će vrebati i ptice, insekti, miševi i puževi, budite spremni na primjerenu zaštitu. Svoje nove biljke zaštitit ćete redovitim plijevljenjem korova, ali i odstranjivanjem starih biljki. Kada to vremenski uvjeti budu zahtijevali, započnite sa zalijevanjem.

Do kasnog proljeća uz primjereno dosijavanje završila je sezona sijanja dijela povrća. Nestankom zadnjih tragova hladnog vremena vrijeme je usjeva osjetljivog na hladnoću: krastavaca, tikvica, bundeva, dinja, mahune, graha i dr.

Neke od biljaka koje smo zasadili u rano proljeće i rastu u zatvorenim prostorima, staklenicima ili plastenicima spremne su za presađivanje, a nježne biljke poput rajčica, papričica, patlidžana možete u lončićima preseliti na rubove zatvorenog vrta kako bi se aklimatizirale prije no što sasvim presele van.

Ukoliko su vam propali rano-proljetni planovi sadnje, još uvijek imate vremena za popravak. Grašak, mahune, paprike, rajčice opskrbite potporama ili mrežom uz koju će rasti. Krumpiri u ovo doba trebaju okopavanje.

Vaše su gredice i bilje sada podložni brojnim opasnostima, a na vama je da pokušate spriječiti veće štete.

Ljeto

Prve mrkve, peršin, salata, grašak, jagode i drugi plodovi vašeg truda su tu. Nemojte oklijevati pri branju, jer u redu već čekaju druge biljke koje treba posaditi. Red je za kompostiranje, kultiviranje zemlje, hranjenje i sijanje ili sađenje drugih biljaka. Dugi dani, navlaženo zemljište, toplina i sunce u ovo doba godine pogoduju ubrzanom rastu, dok su uvjeti u kasnom ljetu daleko manje povoljni.

Otpornije biljke koje su do sada bile u zaštićenom prostoru poput brokule, kupusa, celera, poriluka i dr. treba presaditi van čim to bude moguće. Krastavce, dinje, bundeve, tikvice i sl. treba zasaditi vani u zaštićen dio vrta. Ostale osjetljive biljke primjerice čili, patlidžane, rajčice posadite van čim malo ojačaju. Njima će trebati i dodatna pažnja i zaštita.

Još uvijek možete uspješno sijati mrkve, salatu, radič, špinat i začinsko bilje. Do kraja ranog ljeta još vam je posijati cikoriju, endiviju i kineski kupus, uostalom sve što vremenski uvjeti i godišnje doba dozvoljavaju, a na vašoj je listi želja. Sredinom ljeta se aktivnosti stišavaju, a na vama je plijevljenje korova, ciljano navodnjavanje i gnojenje. Treba primjereno zaštititi usjev od nametnika čija je najezda sada u punom jeku.

Do kraja ljeta uživajte u većini svog uroda i opustite se, jer najveći dio posla je za vama. Vrijeme je za uživanje u rezultatima rada.

Jesen

Jesenji plodovi su spremni za berbu, a njih nije ni tako malo. Od biljki i trave na izdisaju načinite kompost, a bitno je odstraniti sve ostatke biljke kako se bolesti ili eventualni ostaci pesticida ne bi prenijeli na ptice i druge životinje. Korjenasto povrće ostavite u zemlji i vadite ga po potrebi.

Zima

Zimske aktivnosti variraju, a kao i sve nabrojano ovise o podneblju i klimatskim uvjetima te o vremenskim odlikama pojedine godine. Štihanje zemlje, rasprostiranje organskog gnojiva, analiza zemljišta te priprema tla za početak sezone sađenja u proljeće glavni su radovi ovog dijela godine. Kada je zemlja pripremljena i optimalne vlažnosti, može se pokriti neprozirnim pokrivačem. Proziran će isto tako grijati zemlju, ali iziskuje plijevljenje tla.

Ukoliko vas je oštra zima prikovala uz kuću i ne možete se posvetiti ničemu od navedenog, ništa zato, odgodite sve radove za bolja vremena. Ovo doba godine stvoreno je po mjeri uživanja u zimskim plodovima, za konzumaciju zimnice i trajnijih usjeva, ali i za sitne radove poput čišćenja pribora, alata i skladišnih prostora. Načinite plan sadnje/sijanja za sljedeću godinu, naručite sjemenje koje je u ovo doba znatno jeftinije, pohranite ga na hladno i tamno mjesto i predahnite do ponovnog početka.

Za više informacija pogledajte stranice www.povrce.com i www.abm.hr/kalendar.php.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.