Moj profil
7 prehrambenih navika u borbi protiv proljetnog umora
7 prehrambenih navika u borbi protiv proljetnog umora

7 prehrambenih navika u borbi protiv proljetnog umora

Prehrana je jedan od ključnih čimbenika u održavanju zdravlja i ravnoteže organizma te stoga i u sprječavanju i ublažavinju simptoma proljetnog umora.

Dolaskom proljeća javlja se dobro poznati "proljetni umor" koji može uzrokovati bezvoljnost, umor i pospanost te razdražljivost i pad koncentracije i imuniteta te stoga značajno narušiti kvalitetu života. Kako je prehrana jedna od ključnih čimbenika u održavanju ravnoteže i zdravlja organizma, određene prehrambene navike značajno mogu pridonijeti u borbi protiv proljetnog umora te otkloniti simptome koji se s istim javljaju.

1. Ne preskačite doručak

Svaki organizam je različit, međutim svaki očekuje kontinuirani unos energije putem hrane iz obroka koji su pravilno raspoređeni tijekom dana.

Prvenstveno se tu misli na doručak koji smo često zbog nedostatka vremena skloni preskočiti, ali ukoliko osiguramo samo dodatnih 10 minuta ujutro za pripremu, zgodne i hranjive obroke poput smoothieja bogatih vitaminima i mineralnim tvarima možemo ponijeti sa sobom od kuće te na taj način spriječiti gladovanje i pad šećera i energije tijekom dana.

Za međuobroke birajte namirnice bogate antioksidansima i vitaminom E.

2. Izbjegavajte hranu visokog glikemijskog indeksa

Tu ubrajamo rafinirane odnosno prerađene ugljikohidrate poput bijelog kruha, tjestenine i riže kao i pekarskih proizvoda koji brzo nakon konzumacije mogu dovesti do hipoglikemije te simptoma proljetnog umora. Umjesto njih rađe odabirite proizvode od cjelovitog zrna bogate vlaknima.

3. Glavni dnevni obrok neka bude ručak

Kako bi izbjegli prekomjeran unos hrane u večernjim satima, glavni obrok tijekom dana bi trebao biti ručak. Bilo da na radnom mjestu naručite kvalitetan ručak dostavom ili ponesete od kuće ručak koji ste pripremili večer prije, osigurati ćete dulji osjećaj sitosti u večernjim satima i na taj način spriječiti prekomjeran rad probavnog sustava tijekom noći koji iduće jutro može uzrokovati umor i prije nego je dan započeo.

4. Pametno birajte međuobroke

Svakome se i uz ne preskakanje doručka i kvalitetan ručak može dogoditi pad koncentracije tijekom dana budući da ljudski mozak ne može kontinuirano raditi bez adekvatnih hranjivih tvari. Stoga za jutarnje i popodnevne međuobroke birajte namirnice bogate antioksidansima, esencijalnim masnim kiselinama i vitaminom E poput borovnica, ostalog bobičastog voća, orašastih plodova i sjemenki.

5. Pripazite na unos željeza, pogotovo žene u vrijeme menstruacije

Hemoglobin je glavni nosač kisika u organizmu za proizvodnju energije, a željezo je esencijalno za njegovu sintezu stoga nedostatak željeza može uzrokovati simptome proljetnog umora. Apsorpciju željeza možete povećati tako da uz namirnice koje su bogate željezom konzumirate vitamin C. Stoga uz meso i/ili tamnozeleno povrće pripremite salatu od kupusa ili čašu svježe iscijeđenog soka od citrusa.

6. Umjesto kave konzumirajte zeleni čaj

Zeleni čaj sadrži određene količine kofeina koji održavaju budnost organizma, a izaziva manju ovisnost od konzumacije kave. Ipak, izbjegavajte njegovu konzumaciju u večernjim satima te rađe pribjegnite čaju od kamilice ili lipe za miran san.

7. Adekvatno se hidrirajte

Često je osjećaj umora i malaksalosti rezultat dehidracije organizma koji započinje puno prije samog osjećaja žeđi te ju je stoga potrebno na vrijeme spriječiti. Poželjno je tijekom dana uz čajeve i 100%-tne sokove od voća i povrće konzumirati i 1-1.5 l negazirane vode kako bi ukupan unos tekućine bio 1.5-2 l, ovisno o razini tjelesne aktivnosti.

Prehrambene navike za sprječavanje i borbu protiv proljetnog umora je poželjno slijediti i tijekom godine jer predstavljaju principe pravilne prehrane.

Borovnica

Džem extra borovnica

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.