Moj profil

Agrumi – skulptura zdravlja

Limun je sinonim za ozdravljenje i vrlo je popularan kod osoba s gripom i virozama i rekonvalescenata. Intenzivne je arome i snažnoga kiselkastog okusa pa se upotrebljava za pripremu napitka ili kao dodatak jelima.

Citrusno je voće za umjetnike nepresušan izvor inspiracije. Tako se i pjesnici i slikari često koriste žuto-zelenim plodovima kako bi izrazili svoje najraskošnije emocije.

Citrusno je voće pak za nutricioniste vrlo vrijedna namirnica uz čiju upotrebu s lakoćom planiraju i usklađuju potrebe i za najzahtjevniju populaciju.

Uvriježeno je ali i opravdano mišljenje da citrusi odgađaju starenje. Čuvaju tkiva i jačaju krvne žile te kožu čine mekšom.

Priroda se potrudila darovati plod čiji je doprinos u očuvanju zdravlja znanstveno potvrđen. Ljepotom boja i jednostavnošću oblika pronašla je prostor za nesmetane užitke brojnih čula.

Rajski grejp i mirisna naranča

Grejp (Citrus paradisi) je popularan među osobama koje su primjenjivale redukcijske modele prehrane. Sok od grejpa na popisu je dijetalnih napitaka jer potiče topljenje masnih naslaga. Ovaj "rajski" plod je svijetložute boje, najveći je među citrusima i gorko-osvježavajućeg okusa.

Naranča (Citrus aurantium) je voće s najvećim brojem povoljnih svojstava. Tako se ističe njezin velik doprinos u sprečavanju pojave srčanih bolesti i karcinoma jer sadrži brojne fitotvari koje imaju antiupalno i antitumorsko djelovanje.

Cvijet naranče osvaja svojim mirisom. Upravo su jednostavni bijeli cvjetići našli primjenu u proizvodnji čaja. Mirišljavi čaj od cvjetova naranče djeluje umirujuće te se upotrebljava kod nesanice.

Ljekovitost agruma

Citrusno voće i njihovi sokovi zaštićuju tijelo svojim antioksidativnim sastojcima, jača imunološki sustav te sprečava rast tumora.

Limun (Citrus limonium) je sinonim za ozdravljenje i vrlo je popularan kod rekonvalescenata te osoba s gripom i virozama. Intenzivne je arome i snažnoga kiselkastog okusa te se upotrebljava za pripremu napitka i kao dodatak jelima (npr. kod pripreme divljači, marinade za ribu).

Citrusno je voće pak za nutricioniste vrlo vrijedna namirnica uz čiju upotrebu s lakoćom planiraju i usklađuju potrebe i za najzahtjevniju populaciju.

Za obogaćivanje arome jela upotrebljava se kora i meki dijelovi ploda limuna. Kora ploda sadrži glikozide, eterična ulja, hesperidin koji jelima daju vrlo svojstven miris i okus. Limuni se najčešće cijede i upotrebljavaju za pripremu soka i limunada.

Klementine i mandarine ističu se znatno ugodnijim okusom. Lako im se otklanja kora i uglavnom se konzumiraju u svježem obliku. Povoljne su za pripremu sokova i marmelada.

Fitotvari iz plodova agruma zaslužne su za jačanje stijenki kapilara i smanjenje razornosti slobodnih radikala.

Ujedno su bogati vitaminom C i vitaminima B skupine, a posebno je važan visok sadržaj folne kiseline, zbog čega se preporučuju trudnicama i djeci u razvoju. Vrlo je važan i njihov povoljan sadržaj minerala koje sadrže, osobito kalija, kalcija, fosfora, željeza.

I što još reći...

Agrumi su povoljni za transport. Zbog debele kore dugo ostaju svježi i u primjerenim se uvjetima mogu očuvati nekoliko mjeseci.

Kako se agrumi najčešće konzumiraju u svježem obliku ili kao sokovi, unos obilja vitamina i minerala koje sadrže siguran su način dobre opskrbe organizma ovim visokovrijednim nutritivnim tvarima. Sokovi od plodova citrusa razrijeđeni s vodom daju se djeci i radi pojačanja teka.

Uvriježeno je ali i opravdano mišljenje da citrusi odgađaju starenje. Čuvaju tkiva i jačaju krvne žile te kožu čine mekšom. Veliki dio otpada na vodu u kojoj su otopljene korisne nutritivne tvari. Uz obilje organskih kiselina, beta karotena, pektina, terpena, kalcijevog oksalata, citrata te malu energetsku vrijednost agrumi su dobro prihvaćeni kod osoba koje žele fit izgled i light osjećaj.

Zdjelica prepuna citrusa mala je skulptura kojom dekoriramo stol i prostorije, a koju uvijek možemo pojesti u slast.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.