Moj profil
Beta – karoten
Beta – karoten

Beta – karoten

Beta-karoten biljni je proizvod (provitamin) koji ima sposobnost začuđujuće konverzije u organizmu u dragocjeni vitamin A poznat po ulozi zaštite epitela kože i sluznice od raka te antitumorskom djelovanju.

Antitumorsko djelovanje jedna je od brojnih funkcija beta-karotena. Kao jak antioksidans, ima važnu ulogu u zaštiti i poticanju obrambenih snaga.

Po obilnoj literaturi, vidi se da je otkrivanje zaštitne uloge karotenoida zapravo počelo s beta-karotenom i da je to izazvalo tihu revoluciju u načinu gledanja na suplemente u cjelini. Vjerovanje u njegov potencijal nije jenjavalo, što se može vidjeti letimičnim pregledom etiketa mnogih bočica raznih suplemenata: beta-karoten prisutan je u najmanje 80% slučajeva! Zašto? Beta-karoten biljni je proizvod (provitamin) koji ima sposobnost konverzije u organizmu u dragocjeni vitamin A poznat po zaštitnoj ulozi tamo gdje u pravilu nastaje rak, a to je epitel kože i sluznice.

Gdje ga ima

Beta-karoten široko je rasprostranjeni biljni pigment koji se nalazi u voću i povrću u svim nijansama od žute i narančaste pa sve do tamnozelene boje (mrkva, dinja, kruška, jabuka, špinat, blitva). Kad se preporučuje konzumiranje "obojenog" voća i povrća, misli se upravo na beta-karoten.

Kako djeluje

Beta-karoten jaki je antioksidans koji se najvećim dijelom prodaje kao sintetski suplement, a sastoji se od jedne molekule trans beta-karotena. Prirodni oblik iz voća i povrća ima 2 molekule, i to trans beta-karotena i 9-cis beta-karotena.

Pokušavajući prevenirati rak grla kod pušača, znanstvenici su otkrili da se ta dva oblika beta-karotena ne ponašaju isto. Naime, prirodni beta-karoten bio je bolji. Dapače, u preciznom istraživačkom postupku kod pušača je sintetski beta-karoten (za razliku od prirodnog) izazivao rak umjesto da ga sprječava. Budući da se nalazi znanstvenika odnose samo na pušače, mnogi su uvjerenja da bi oni trebali izbjegavati suplemente beta-karotena barem tako dugo dok istraživači ne riješe zagonetku potenciranja nastanka raka grla. Bez obzira na sve, beta-karoten nije lijek za rak i ne može pomoći kad on već postoji, ali može pomoći u njegovoj prevenciji.

Antitumorsko djelovanje samo je jedna od brojnih funkcija beta-karotena. Budući da je jak antioksidans, njegova je uloga u zaštiti i poticanju obrambenih snaga vrlo značajna osobito za starije osobe, a na taj način indirektno je uperen protiv ostalih prijetnji zdravlju. Prevencija noćnog sljepila i preosjetljivosti na svjetlo sljedeće su njegove funkcije. Beta-karoten štiti kožu od opasnog spektra UV zračenja pa se osim u kremama za sunčanje preporučuje i interno nekoliko tjedana prije jačeg izlaganja suncu. On je "anđeo čuvar" alkoholičara, pa čak i onih koji su oboljeli od AIDS-a.

Oblici beta-karotena

Prvo na što treba obratiti pozornost pri čitanju etiketa jest - prirodni izvor, tj. od čega je dobiven (od algi, mrkve, palme). Otopljen u jednoj od masnoća (palmino ulje) on se nalazi u prirodnom ambijentu i sigurno će se takav bolje apsorbirati. Sintetski oblik neće imati nikakav “izvor”, nego će stajati samo “beta-karoten”. Beta-karoten može biti u prahu, tabletama tamnosmeđe boje, u kapsulama i dražejama.

Doziranje i sporedni učinci

Za sada nema preporučivog dnevnog unosa za karotenoide jer ono što je utvrđeno u pokusima na životinjama nije potvrđeno i na ljudima. Ali, zato postoji opće poznato pravilo iz "piramide" koje kaže: 5 obroka voća ili povrća! Čak i najnovije preporuke Američkog instituta za medicinu (The Institute of Medicine), koje mijenjaju granice ključnih vitamina, ostavljaju beta-karoten po starom.

Beta-karoten rasprostranjeni je u voću i povrću u nijansama od žute i narančaste pa sve do tamnozelene boje (mrkva, dinja, kruška, špinat, blitva).

Na temelju brojnih ispitivanja utvrđeno je da 15 mg dnevno (25 000 i.j.) može pomoći i da nema nikakvih nuspojava. Ne preporučuje se prekoračiti dozu od 60 mg dnevno (100 000 i.j.).

Kod osoba koje konzumiraju raznovrsnu hranu bogatu voćem i povrćem ne može se govoriti o deficitu beta-karotrena, ali kod osoba koje ne konzumiraju takvu hranu - deficit je moguć. Osobe koje dugo uzimaju beta-karoten morale bi uzimati i vitamin E jer on ima sposobnost reduciranja razine vitamina E u krvi.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.